Matare för kycklingar från PVC-rörDu kan göra en fågelmatare i ditt eget hem, speciellt eftersom nästan allt material passar för skapandet: plastflaskor, hinkar, PVC-rör, plywood, manate eller brädor. Därför kommer det att kosta betydligt mindre än den färdiga i butiken. Dessutom är det under sin montering möjligt att ta hänsyn till villkoren för att hålla fågeln (cellstorlek), ålder och deras antal.Matare för kycklingar, köpt i affären

Typer av matare och krav på dem

Genom förfarandet för utfodring av foder uppdelat i följande typer:

  1. Troughs – representerar en lång platt behållare med brädor och ett galler eller en skivspelare ovanifrån, så att kycklingar och kycklingar inte kan sprida mat.Tågmatare av träBunkermatare från avloppsrör
  2. Bunker (automatisk) – rymmer en stor mängd mat, maten går in i facket eftersom den skrapas av en fågel. I det här fallet har mataren själv en liten storlek och ett lock för att förhindra att fukt och smuts kommer in.

Den första typen av brickor kan bestå av flera rännor (spår), som låter dig hälla olika matar. Denna typ av matare för kycklingar fixeras ofta utanför buret, så att det är bekvämare att betjäna dem. Dessutom är sannolikheten för att fågeln kommer att kunna sprida foder eller klättra uppifrån helt utesluten. Matarna placeras på golvet, väggen eller hängs från taket. De är fastsatta på väggen med rostfria band.

För att mata gräs är det bättre att använda matare i form av korgar gjorda av kvistar eller nät.

De viktigaste kraven som måste uppfyllas vid montering av matare för kycklingar själva:

  1. Den måste göras på ett sådant sätt att fågeln inte kan klättra upp till foderet eller stå över det, annars kommer maten inte bara att fyllas med skräp utan också med utmatning.
  2. Rengöring och desinfektion av facket ska utföras en gång om 1 eller 2 dagar, speciellt om det finns ett stort antal boskap, så dess design ska vara lätt att rengöra och lätta i vikt. Material för mataren är bättre att välja mellan plast eller metall.
  3. Storleken på brickan beräknas så att varje fågel kan närma sig den, annars kommer de svagare inte att få rätt mängd matning. För en vuxen är längden upp till 15 cm och kycklingarna är 8 cm, om mataren är gjord i form av en cirkel, är 2,5 cm tillräckligt för ett huvud.

Related  Foder för små grisar och vuxna grisar

Metallmatare för våta hummerInnan du gör en fågelmatare för dina kycklingar måste du överväga vilken typ av mat du planerar att mata fågeln. Om det är torrt, t.ex. korn, en kombination av blandningar eller mineraltillsatser, kan nästan allt material användas för montering – trä, plast eller metall. För våta stavar är det bättre att göra plast eller metall, eftersom de är enklare att rengöra än trä. Dessutom börjar trädet att förfallna på grund av överskott av fukt.

Självtillverkade matare

Ett av de enklaste sätten att göra en hängande matare för kycklingar med egna händer är att återskapa en plastflaska. Plastet är valt tätt, som kan hålla sin form. På ett avstånd av 8 cm från botten skärs ett hål i en sådan storlek att kycklingarna kan fritt äta av den. Handtaget på flaskan används som gångjärn, för vilket det hänger på nätet eller till kroken.

Innan du börjar göra en matare för kycklingar med komplex konstruktion, till exempel en bunker av trä, behöver du först beräkna dess storlek och rita detaljerade ritningar på papper.

Automatisk matare från en plasthinkFör att göra en automatisk matare behöver du en plasthink med handtag (lämpligt även efter byggmaterial) och fårskinn. Sidesides runt botten längs hela omkretsen på lika avstånd skärs öppningar genom vilka maten kommer att vakna.

Göra en fågelmatare från hinkenDärefter installeras hinken på sängen och de är fasta på varandra. Fårskinnet ska vara större med 10-15 cm i diameter än behållaren. I stället kan du använda botten av den andra hinken. Denna matare placeras antingen på golvet eller hängs från handtaget. Locket från hinken skyddar maten perfekt mot regn och skräp.

Related  Det är intressant att veta hur bin gör älskling

Bekväm matare från röretGör en fågelmatare och en drickskål för kycklingar kan tillverkas av PVC-rör med en diameter av 15 cm. Dessutom krävs 2 pluggar och en tee av PVC. Längden på röret kan vara, desto längre är det desto mer mat kommer det att passa in i. Två stycken 20 cm och 10 cm långa skärs från röret. Den första delen är monterad på tee och dess fria ände är stängd med en plugg. På den här sidan kommer mataren att stå. Till den motsatta änden av tee ansluts den längsta delen av röret, som blir en bunker. På grenen av tee etableras en längd på 10 cm, varifrån hönsns mat äts.

Videon visar ett exempel på en matare och drickskålar för kycklingar, gjorda av egna händer från PVC-rör.

Den andra varianten av tråget av PVC-rör är golv. Ett rör på 1 m är skuren i 2 delar – 40 cm och 60 cm. I den korta är hålen (diameter upp till 7 cm) skurna från båda sidor på ena sidan av röret eller bara i mitten. Av dessa kommer kycklingarna att äta. Ena änden av röret är ansluten till en längd (60 cm) med ett knä och den andra änden är stängd med en plugg.En horisontell matare för ett stort antal kycklingar

Längden på alla delar kan vara olika, beroende på antalet kycklingar och den önskade volymen av bunkeren. Alla kanter på hålen måste vara släta, utan skarpa gräv på kanterna, så att fågeln inte kan skadas.

Ekonomisk matare för kycklingar med egna händer – video