gredice z iglavciIglaste rastline se uporabljajo kot urejanje ulic, kril, domačih parcel. Iglavci imajo številne prednosti pred drugimi rastlinami.

Prednosti cvetlične postelje iglavcev:

 • Glavna prednost cvetlične postelje s iglavci je njena zimzelena oblačila v katerem koli času v letu. Dovolj je, da si ogledate fotografijo gredic iglavcev, da bi zagotovili pravilnost tega postulata;
 • Razpoložljivost cvetličnega dizajna in naknadne priprave za sajenje;
 • Enostavnost in enostavnost skrbi za cvetlično posteljo z iglavci;
 • Možnost ohranjanja nasadov v gredici že več let. Iglavnice so večinoma večne rastline in ne zahtevajo letnega obnavljanja;
 • Varčevanje materialnih stroškov za oblikovanje gredic in skrb za to;
 • Prihranek časa za ohranitev videza postelje iglavcev na ustrezni ravni.

Izbira je izvedena, čas je, da začnemo oblikovati cvetlično posteljo iglavcev. Ta proces je sestavljen iz več faz.

Ureditev cvetličnih postelj iz iglavcev:

 • Razvoj cvetlične konstrukcije z iglavci;
 • Izbira iglavcev;
 • Študija cvetličnega sistema z iglastimi rastlinami;
 • Priprava tal pod posteljo;
 • Sajenje samih iglavcev.

Kljub bogastvu izbora iglavcev v krajinskem oblikovanju obstajajo enotna načela za oblikovanje cvetličnih postelj iz iglavcev.

Načela oblikovanja iglavcev cvetličnih postelj:

 • Prednost imajo omejene in kompaktne rastline;
 • Igra temelji na igri kontrasta oblike in barve;
 • V ozadju rastlin talnih rastlin so posajeni počasi rastoči iglavci;
 • Kot osnova za cvetlično posteljo je travnik in alpski tobogan;
 • Dodatek iglavcev so kamni;
 • Izbrana je lupina za posteljo iglavcev.

V skladu s temi načeli se lahko izognete številnim pogostim napakam amaterskih vrtnarjev. Na primer, rastline so zasajene brez upoštevanja sposobnosti za nadaljnjo rast in med seboj preveč blizu. V prihodnosti to pripelje do dejstva, da nekateri od njih hitro rastejo, s tem pa onemogočajo dostop do sončnih žarkov drugim rastlinam in celo najbolj stanovanjski zgradbi. Posledica tega je opaziti neskladje v velikosti rastlin, splošni videz cvetlične postelje pa izgubi prvotni čar.

cvetlični cvetni listi iz iglavcev

Posteljice iglavcev kot podlago izbirajo bora, smreke, jelke ali brina.
Grmičevje, v kombinaciji z iglavcev so rododendronov, Žutikovina Heather Spiraea, Eric, box-drevesa.
Za sestavo je primerna tudi za trajnice zelnatih rastlin, kot so žita, praproti.
Kot je izbran groundcover rastline vzorec tvori postelje Phlox, timijan, mahovnjaki, Ajuga reptans, Sedum.
Kombinacija rastlin v gredicah z iglastimi iglami bolje ilustrira vse opise.

Related  Fotografije priljubljenih vrst in sort spiraea za krajinsko oblikovanje

shema cvetličnih postelj iz iglavcev

Pri pripravi tal pod posteljo je treba upoštevati, da je značilnost iglavcev njena nezahtevnost in sposobnost korenenja v kateri koli zemlji. Kljub temu pa je bolj smiselno vnaprej skrbeti za tla in zmešati list ali tla, s čimer dodamo šoto in pesek. Primerne so tudi posebne mešanice za iglavce, ki se prodajajo v trgovinah za vrtnarje.

Jame pod rastlinami so izkopane približno 60-70 cm globoko in obložene s pripravljenimi mešanicami tal. Kot odtok se uporabljajo kamenčki.
Po zasaditvi iglavcev je treba tla in mulčenje stiskati. Če je potrebno, lahko dodate še dodaten sloj tal.

Shema cvetličnega ležišča iz iglavcev predvideva, praviloma, 12 različic registracije. Vsak vrtnar, amater ali profesionalec, lahko razvije svojo lastno kompozicijo. Toda preden nadaljujete s tem, je priporočljivo, da se seznanite z njihovimi glavnimi vrstami.

iglavci vzdolž ograje

 1. Kompaktno. V tej shemi je v ospredju zasajena obalna brinja, sredi cvetličnega dna je postavljen planinski bori in zahodni Thuja. Značilnost te sestave je majhna velikost, ki omogoča razporeditev vzdolž ograj in s tem tudi njihov zadekorirovat.
 2. Velika. Cvetlična postelja je idealna za velike prostore in se običajno nahaja na območjih, ki mejijo na ograje. V tej sestavi, ob ograji so posajene dve vrsti Juniperus, in pred njimi – zahodni arborvitae, na imajo njeni strani brinjem, v sredini – gorski bor, Žutikovina in spet brina, vendar luskasta, in nato po robu – brin vodoravna 2 vrste;
 3. Vodoravno. Njegova značilnost je obvezna zahteva ravne ravne površine za sajenje. Pri svojem nastanku uporabljate 3-4 vrste brina, na primer oblikovanega devica, Prince of Wales, Andorra Compact;
 4. Cvetlična postelja v gozdu. Omogoča ustvarjanje vtisa naravne krajine. Za takšno naravno cvetlično posteljo je idealno za kamnino brino in borovo goro, pa tudi kanadsko in skupno smreko.

Related  Izberemo Clematis izključno za Moskvo

Video: iglavci za alpske tobogane