De planterade trä från dacha, lämnade mycket sågspån, det är synd att kasta bort det. Någonstans hörde jag att du kan använda sågspån för att få plantor. Berätta för mig hur man gör ett substrat för plantor från sågspån med mina egna händer?

Med vårens tillvägagångssätt tänker sommargårdarna på växter av tomater, gurkor, paprika, kål och andra grödor. Den heta säsongen närmar sig också blomsterhandlarna. Trots allt föredrar många människor plantor odlade av egna händer. Med rätt plantering och omsorg överträffar hushållspannor på många sätt köpet.

Vid växande plantor är det näst viktigaste problemet, efter att ha valts frön, valet av ett kvalitetssubstrat (eller jord). Butikerna erbjuder ett stort urval, men ett billigt substrat för plantor kan tillverkas med egna händer från sågspån.

sågspån

Fördelar och nackdelar med sågspånsubstratet

Substrat från sågspån används för spiring av frön. Efter sågspån är mycket bättre än luft och fukt, vilket innebär att ideala förhållanden kommer att skapas för att utveckla ett kraftfullt rotsystem av den framtida plantan. Dessutom kan plantor enkelt transplanteras utan att skada dem.

Den enda nackdelen med ett sådant substrat är att plantorna i den växer till en viss punkt. Vid spridningen av frön är sågspån helt enkelt oersättlig. Men när de första riktiga bladen dyker upp på skotten, behöver plantorna en transplantation.

Detta beror på det faktum att sågspån inte innehåller några näringsämnen. De kan inte helt ersätta jord- eller jordblandningen. Skott i sågspån växer, med hjälp av lager av näringsämnen inbäddade i fröet. Efter fröens utsöndring är dess egna vitaminreserver uttömda, och för ytterligare tillväxt transplanteras plantorna i näringsjord.

Related  Denna heterogena hybridvärd kommer för alltid att vinna din kärlek

Hur man spirer frön i ett sågspånsubstrat

spirande frö

Före plantering av frön, fuktas sågspån på förhand. Då behöver du göra följande:

  1. I en lämplig behållare (behållare, kruka eller lådor) hälls ett lager av sågspån.
  2. Plantera fröna
  3. Toppa med ett andra lager av sågspån, men gör det tunnare – bara för att täcka frön. Detta är nödvändigt för att fröna inte torkar ut. Det andra lagret kan inte göras, men det kommer alltid att behövas (varje dag och ännu oftare) för att kontrollera fröens fuktighet.
  4. Täck behållaren med sågspån med en plastpåse (utan att täcka den helt) och sätt i en varm plats med en lufttemperatur på 25 grader Celsius. Ett varmt batteri är lämpligt för detta.

För substratet används den använda sågspånen.

skott av gurkor i sågspån

Med ankomsten av de första skotten överför behållaren till en svalare plats och ta bort förpackningen från den. Försiktigt, för att inte skada plantor, från topp till sågspån häll ett lager av näringsjord (0,5 cm tjock). Vid behov är skott också markerade.

Så snart de första riktiga bladen bildas i plantan transplanteras den i förberedd jord genom separata krukor. För beredning av plantor kan du också använda sågspån, men blanda dem redan med sand i en proportion av 6: 4. Eller gör en universal jordblandning, som är lämplig för att odla de flesta grödor. För att göra detta, blanda en del av sågspånet med följande ingredienser:

  • en del av torv låglandet;
  • en del av humus;
  • två delar av jorden.

Tillsätt 40 g komplexgödsel till det beredda substratet.

Gurka frön grodd i sågspån – video