Under lång tid drömde jag om att odla basilika från hemmafrön, men det var inte möjligt att samla dem. Och grannen delade hennes föregående års frön. Berätta för mig, finns det några särdrag hos växande basplanta hemma?

Basil är en av de doftande företrädarna för kryddiga växter, som är odlade av lastbilsbönder. Eftersom detta är en årlig kultur, bör den planteras årligen. På grund av det faktum att basilika inte tolererar en låg temperatur, odlas den huvudsakligen av plantor. Med den här metoden kan du inte bara få de tidiga gröna, utan också att samla dina egna frön för nästa säsong.

basiljutsprutor

Hemma växer växterna i basilikan liknar andra trädgårdsgrödor, med hänsyn till de enskilda egenskaperna hos denna kryddiga anläggning. De viktigaste aktiviteterna för att få starka, friska plantor inkluderar:

  • urval och beredning av näringssubstrat
  • presowing fröbehandling;
  • korrekt sådd;
  • skötsel av plantor.

Jordberedning

jord

Basil gillar en lös och näringsrik jord, som du kan förbereda dig, blandar:

  • 4 delar torv;
  • 2 delar humus;
  • 1 del sand (tvättas).

Alla komponenter är väl blandade och måste ångas för dekontaminering. Näringsämnet kan köpas på en specialiserad butik. I det här fallet kommer det att vara tillräckligt att kasta det med en lösning av kaliumpermanganat eller att behandla det med Phytosporin.

Fröbehandling

För att fröna ska växa snabbare och mer harmoniskt, rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att de blötlägger dem i en lösning baserad på ett tillväxtstimulansmedel som utarbetats enligt anvisningarna. I detta avseende närmar sig Zircon eller Albit. De behandlade frön bör lämnas för att torka lite.

Frösåning

utsäde sådd

Fröer för plantor kan såas redan i slutet av mars. I en medellång behållare (ca 7 cm), häll i ett lager av beredd jord, något komprimera den. Basil reagerar dåligt på stillastående vatten, så i botten av landningslådorna innan jorden läggs är det nödvändigt att lägga ett avloppsskikt (bitar av skumplast, expanderad lera).

Fröer lägger sig på markytan i rader och fyller den med ett lager av mark cirka 1 cm tjockt. Stänk planteringen med en sprutpistol, täcka lådorna med en film och lägg den på sydfönstret.

Att skott kämpar inte för en plats under solen, det är bättre att lägga ut fröna omedelbart och observera avståndet mellan dem på 5 cm och i gångarna – 10 cm.

Om ingen fröinsamling är planerad, kan basiljan omedelbart sådas i öppen mark i början av juni. Färskt grönska kommer mogna i juli.

Related  Cosmos Sensation – beskrivning och bilder av de bästa sorterna

Ytterligare vård för plantor

fäktning

I rummet där behållaren med frön är belägen är det nödvändigt att bibehålla en temperatur på minst 20 grader Celsius. Efter uppkomsten av skotten, ta bort filmen och sänk temperaturen till 17 grader, så att plantorna inte sträcker sig. Vattning bör ske med varmt vatten, eftersom jordens översta lager torkar. Om det behövs kan du installera ytterligare belysning.

I fasen av utseendet på 2 riktiga broschyrer, dyka plantorna i separata koppar, vid transplantation, blanda askan och mineralgödseln i jorden. Så snart som 5 blad bildas på plantorna, ska toppen klämmas för att stimulera bildandet av sidoskott.

För 10-14 dagar före transplantering av plantorna i det öppna marken eller ett växthus är det nödvändigt att börja temperera växterna. Du kan transplantera basilika till sängar i slutet av maj.

Basil: sådd frön på plantor, plockning – video