sjuk orkidéVälkommen! Säg mig, snälla vad ska jag göra med min orkidé? För två månader sedan flyttade hon till en annan plats och därefter började hon vissna. Bladen rynka och blir gula, slutade blommans spik att växa. Jag tog orkidén ur potten och såg att alla rötter var torra. Beskurna, men det finns luftrotor. Vad är det bästa sättet att fortsätta med det?

Att döma av orkidéns utseende är växten redan ganska vuxen, dessutom är dess rotsystem grundligt rått. Följaktligen började bladen blekna och bli gula, eftersom rottna rötter inte längre kan ge dem fuktighet. Det är dock möjligt att rädda blomman, eftersom den övre delen av roten fortfarande lever. Vid noggrann kontroll ska sovande knoppar vara synliga.

För att återanpassa orkidén måste ett antal manipuleringar utföras:

  • Rengör försiktigt växten med ruttna rester.
  • bearbeta blomman;
  • förbereda en kruka och ett substrat
  • plantera en orkidé

Ta bort förfallna delar av en orkidé

beskärning

Innan du transplanterar en blomma måste du ta bort inte bara torkade rötter. Bilden visar att huvudroten också var ruttad – den är svart. Med hjälp av en skarp sax eller en kniv är det nödvändigt att skära av hela den svarta delen av roten före början av de levande (gröna) vävnaderna. Du kan lämna bara hårda, elastiska rötter av ljusfärg med en grön nyans.

Före trimning måste verktyg desinficeras.

Gula blad måste också tas bort: Skär arket med saxen och dra försiktigt i olika riktningar vid basen.

Orchidbehandling

torkning av rötter

Skölj rotsystemet i en svag lösning av kaliumpermanganat efter trimning av de skadade vävnaderna. Bladen själva bör torkas med en fuktig trasa fuktad i samma lösning. Sätt sedan alla skär med aktivt kol. Du kan använda vanlig kanel för detta ändamål.

För att stimulera roten rekommenderar erfarna blommaodlare att doppa växtens rötter innan de planteras i en lösning av läkemedlet Epin (1 droppe per liter vatten).

Nu är det nödvändigt att låta orkidén torka väl. Torktiden ska vara minst 3 timmar, och ännu bättre, gör allt förberedande arbete på kvällen och lämna anläggningen för natten. Under denna tid förångar all fukt, inklusive från svårtillgängliga platser, som rosett. Dessutom är sektionerna av sektionerna något åtspända.

Framställning av substrat och kruka

Om det inte finns möjlighet att köpa en ny kruka, kan du använda gamla rätter för att plantera orkidéer. Grytan ska tvättas ordentligt från rester av substratet och ströms med kokande vatten. Skölj plastbehållarna i en lösning av kaliumpermanganat.

Related  Kubar från mineralull för plantor

När det gäller substratet måste det först steriliseras genom att hälla kokande vatten. Efter denna procedur måste barken torkas.

Plantering orkidéer

orkidé plantering

Längst ner i potten ligger ett avloppskikt – det kommer att förhindra att rötterna rinner från stillastående vatten. Topp med lite torkat substrat och montera en orkidé på den. Luftrötterna placeras snyggt inuti potten. Om det finns särskilt långa som inte passar i valvet, är det inte nödvändigt att böja och bryta dem. Låt dem stanna kvar på ytan. Sätt rötterna i potten med ett substrat.

För att påskynda processen att bilda nya rotjor, sätt växtkärlet under huven för att undvika snabb förångning av fukt och för att upprätthålla samma lufttemperatur hela dagen. De första dagarna räcker det med att torka löven med en fuktig svamp, det behövs inte vattning. I framtiden utförs vattning som vanligt.

Återupplivning av orkidéer med ruttna rötter – video