Förra året fick jag ett ungt anthurium. I början var allt bra, men så småningom började löven torka upp på spetsarna. Kanske har han inte tillräckligt med vatten? Berätta för mig hur man ska ordentligt vattna anthurium hemma?

Anthurium tillhör Aroids familjens prydnadsväxter. I en frodig hatt av mörkgröna löv under blomningen är det många vackra blomställningar av olika färger. På grund av det faktum att blomningen är ganska lång har anturium blivit förtjust av blommodlarna och det kan ofta ses på fönsterbrädorna i lägenheter eller kontor.

Växten har en lite lurad natur, främst när det gäller den fuktgivande regimen. När allt kommer omkring beror blommans allmänna tillstånd och kvaliteten på blomman själv på fuktnivån.

hälsosamt anthurium

Erfaren odlare rekommenderar att man följer vissa regler om hur man vattnar ett anturium hemma. Detta gäller följande punkter:

  • vattentid
  • antal och frekvens av vattning
  • vattningsmetod och vattenkvalitet;
  • stöd för luftfuktighet i rummet.

Bevattningstid

anthuriumflöde

Den mest optimala tiden för att bevattna växten är morgonen. Vid kvällsvattning finns det risk för att vattnet inte kommer att få tid att suga och avdunsta, vilket bidrar till stagnation av fukt i skålen.

Blodens överdrivna vattning indikeras av utseendet på mögelblad och deoxidering av rötterna samt tillväxtens bromsning.

För att utesluta möjligheten till fuktstagnation bör du välja en kruka med stora dräneringshål, och lägg alltid ett dräneringslager på botten.

Antal och frekvens av vattning

ungt anthurium

Mängden vatten som behövs för att fukta jorden, liksom vattnets frekvens, beror direkt på sådana faktorer:

  1. Potens material. Det märks att mer vatten krävs av anthuriums som växer i lergods. Detta beror på det faktum att leran i sig absorberar fuktbrunn, som sedan avdunstar genom en porös yta. Vid växande växter i plastkrukor bör de vattnas med en mindre mängd vatten.
  2. Anthuriums ålder. Unga växter behöver upprätthålla en konstant fuktighet i det övre jordskiktet, och vuxna bör vattnas först efter det att det torkar.
  3. Utvecklingsperioder. Växten behöver mer fukt under blommande och aktiv tillväxt, men med början av viloperioden bör mängden vattning skäras i hälften och bara hålla jorden fuktig.

Related  Duvfett som gödsel för potatis och tomater

Vattning och vattenkvalitet

sänkning av anthurium

För att vattna anthurium är det bättre att använda stående vatten vid rumstemperatur. Växten är huvudsakligen hälld uppifrån i potten, men det kan du göra genom en pall. Vid övre vattning skall vatten hällas tills det syns i pannan. Låt blomman stå i 30 minuter och dränera all den vätska som är glas.

Med konstant vattning av anthuriumet genom pallen är det nödvändigt att använda ytmetoden från tid till annan så att jorden är helt mättad med fukt.

Om lövtopparna började torka ut såg bruna fläckar på dem, och blommorna försvinner snabbt, vilket innebär att anthuriet saknar fukt.

Luftfuktighet i rummet

Anthurier är hygrofila växter och speciellt vissa sorter vars rötter sticker utåt. Sådana arter behöver konstant hög luftfuktighet. De bör sprutas inte bara på löven utan även rötterna själva. Andra sorter behöver också periodiskt fuktiga bladen.

Korrekt vattning anthurium – video