Узгој зечева све више привлачи пажњу вртларацаСве више, сточна храна се може видети на приватним домаћинствима, па чак иу дацхасима. Узгојни зечеви привлаче непристојност ове врсте, брз раст животиња, њихову активну репродукцију и брз повратак на улагање.

Трошкови очувања зечева су мали, а у замену за негу и пажњу, животиње ће обезбедити власницима 4-5 кг меса од трупа, кожних кожица и пада.

Које су карактеристике узгоја, узгајања и храњења зечева у приватној фарми?

Како садржавати зечеве?

Узгој зечева у оловкамаУ литератури постоје описи неколико система држања животиња. За историју, коришћену раније, могуће је носити контролисану испашу са одржавањем у оловкама. Неко је савладао популарно узгој зечева у јама, али најискуснији узгајивачи зеца имају тенденцију да користе ћелије.

Овај метод има низ неспорних предности. Пре свега, целуларни садржај помаже:

 • прати стање, дебљину и здравље сваке животиње појединачно;
 • хранити зечеве по потреби и на време, ако је потребно, прилагодити исхрану;
 • да боље сродне животиње;
 • одабрати за узгој зечева на основу дугог запажања;
 • добијају снажан млади раст;
 • да се спроведе ефикасна борба против болести и паразита, да се установи превенција.

Захваљујући оваквим могућностима, олакшавајући живот узгајивача зеца са искуством и почетницима, садржај зечева у кавезима постао је широко распрострањен широм света.

Удобан кавез за зеца

Садржај зечева у ћелијамаЈедна од значајних предности коришћења ћелијских садржаја је дуг, готово годишњи боравак стоке у ваздуху, који:

 • добро утиче на одбрану тела;
 • постепено побољшава квалитет крзна и дебелости животиња;
 • позитивно утиче на продуктивне квалитете;
 • спречава репродукцију патогене микрофлоре и ширење болести.

У присуству мобилних ћелија, стоке или појединачних зечева, на пример, зими, када се температура приближава -25 ° Ц, или за време парења и пола, може се пренети на кров.

Related  Баитрил и други препарати за пилеће бројлере, упутство за употребу

Одлучујући да почне да узгаја зечеве код куће, почетни зецарски узгајивач треба водити рачуна о уређењу стамбеног простора за одјеле.

За успјешно узгој зечева, животиње се држе одвојено по старосним групамаСтационарни зубари за уштеду простора направљени су дугачким, постављајући се на 2-3 квадрата. Одрасла стока и млади чувари се чувају одвојено, посејане у сопственим или групним ћелијама у доби од три месеца.

Константне и привремене структуре морају испуњавати захтеве сигурности и удобности уочених гостију.

Најважнији за домаће зечеве је очување чистоће, топлине и сувоће. Ово се узима у обзир при избору дизајна кућа за кућу и њиховој будућој локацији на локацији. За оплемењивање и одржавање зечева на отвореном унутар кућа обезбеђују изолацију. А како би се олакшало одржавање чистоће, под у кавезу се прави мрежастим или ретикуларним са малим интервалима за пумпање отпадака и остатака.

Чисти и други услови за успешно узгој зечева

У ћелијама са зечевима мора бити чистаЖивети у чистоћама и утешним зечевима не подлеже болести, брзо стиже тежину, стварају добро крзно и воле се репродукују. Како задржати зечеве на приватној фарми? Који су услови у потпуности погодни за псеће животиње?

Непрекидне тврдоће животиње на отвореном преживљавају у тридесет степени мраза, а током лета имају исту неподношљиву топлоту. Међутим, задатак одгајивача зеца није да тестира животиње, већ да их узгаја. А врућина и тешке мразе врше прилагођавање узгоја, узгајања и храњења зечева, стога:

 • у зимском периоду неопходно је заштитити ћелије од мраза и леденог ветра, што је штетно за животиње, стављају више сламе унутра;
 • током лета преносиве ћелије се преносе до пенумбра, а фиксне структуре заштићене су тенденцијама и шатрамима, а наводњавање се користи за животиње од прегријавања влаге.

Related  Riedenie a údržba perličky doma

За узгој зечева користе стационарне и преносиве ћелијеКао природно склониште можете користити гране, свјеже посекотине и сено. У најтоплијим данима, кровови ћелија се испрати водом како би брзо и ефикасно спустили температуру изнутра и благо повећали влажност.

Ако се узгој зечева одвија у затвореном простору, животињама је потребан дуги светлосни дан, вентилација, удобан температурни режим и влажност у распону од 60-70%.

Правила за бригу о кунићима у узгоју код куће

Бунни и зецПостоји неколико правила, које посматрају, а нарочито почетници да раде куниће код куће, узгајивачи могу постићи досљедно високе резултате:

 1. Чишћење ћелија, чаша за пиће и хранача треба да буде свакодневно и веома темељно.
 2. Са интервалом од 10 – 14 дана врши се дезинфекција ћелија, као и сва опрема у њима.
 3. Вентилација, одржавање прихватљиве влажности је неопходно као што је чистоћа и уравнотежена храна.
 4. Заједнице када се узгајају у кавезима треба заштитити од гнезда.
 5. Стална доступност чисте воде и свеже, одабране у складу са старосном храном.
 6. Животиње се редовно прегледају, уколико се сумња да имају болест, у карантин се одлаже слаби зец.

Узгој зечеве код куће није потпун без нужно стоке вакцинације и без додавања пића и хране витамински додаци, посебно неопходних за труднице жена, младих и свих појединаца у зимском периоду.

Сено и вода у кавезу за зец треба стално присутно. Осим мешаних сточних хране, животињама се нуди свежа трава, кореновски усеви, кукуруз, јабуке. Ако сучну храну сам одсече, немојте одабрати локације близу путева или индустријских постројења.

Корита за храњење у кавези, расадник за сено и посуде за пиће треба да буду чисти и стабилни, тако да их мобилне животиње не преклапају.

Како узгајати зечеве и добити потомство од њих?

ЖенскоДа би мушкарац оплођивао жену, она мора остати у лову. Без обзира на сезону, ово стање траје до пет дана уз паузу 8-9 дана. Дан након рођења нове генерације зечева, жена је спремна за ново ђубрење.

Сигнал да је жена спремна да оде у кавез до мушког може се сматрати немирним понашањем, губитком апетита, а најсигурнији знак је крварење и оток сексуалне петље.

Једнако активни су одрасли мушкарци. За једног дана зец покрива до четири жене, који долазе у лов буквално за неколико минута након претходног парења. Да произвођач не ослаби из исцрпљености, женама у кавезу се посади са паузом за два дана.

Related  Bolesti pilića i njihovo liječenje

За узгој куња изабран према вањским индикаторима, старостима и карактеристикама расе. Пацијентима, слабим, премладим животињама није дозвољено парење.

Бунни са потомцима у кавезуЧекање потомака зеца унапред организује гнездо. Када се појави зец, њима је потребна посебна пажња и пажња.

Ако се животињама не дозвољава да се узгајају, кунчићи у доби од 3-4 месеца су кастрирани, што доводи до раног скупа тежине и побољшаног квалитета меса. Клање стоке врши се од четврте године живота. Али да бисте добили густе, јаке крзно, најбоље је сачекати животиње да трансфусе. То се дешава за шест месеци или мало касније, зависно од расе животиња.

Видео о узгоју зечева и свим нијансама њиховог храњења, одржавања и репродукције биће корисно и за почетнике и већ познате узгајиваче зеца. Такве информације помажу да се допуни основа знања и избегне досадне грешке, понекад доводећи до нежељених посљедица за цијелу економију.

Садржај зечева у кавезу на отвореном – видео