Мале свиње на фармиЕфикасност производње свиња зависи од правилног храњења прасади од 1 до 6 месеци. Први месец сисања расте на 8-10 кг у мајчином млеку. Током овог периода прасади сисају материцу и од петог дана они се поклањају с млазницама у хранилицу помоћу минералних суплемената. Узгој прасади мајчиног млијека није довољно, потребно је храњење.

Периоди дојења прасади

Сиј са прасадиСваки период храњења је захваљујући способности дигестивног тракта бебе да дигестира крму. До краја сисанчког периода у желуцу месечног прасета почиње да се производи хлороводонична киселина, а дијета се шири. Периоди развоја потомства могу се условно поделити:

 • млеко;
 • растући;
 • това.

Питање млека траје до два месеца. Али након месец дана млека материца више није довољна и у овом тренутку се одређују лидери који узимају млеко од слабијих особа. Истовремено се формира хијерархија стада. Ако у будућности сви потомци падну на једно место, свиње се више не међусобно међусобно међусобно међусобно руководе.

У узрасту од једног месеца стомачи прасади су и даље мали, а храњење прасади је 1 месец 6-7 пута дневно. Од другог месеца у менију се уносе млечна каша, млеко и производи од киселог млека.

Питани за псе од 1 месецаСматра се да је период одгајања легла после одвајања прасади из материце. Двомесечне свиње тежине 20-25 кг и спремне су да се хране храном, зеленим и коријенским поврћем. До тог тренутка, браде се морају кастрирати, ако је потомство намењено месу. Да би се одгајали свиње, предузима се недељу дана како би се смањио број муља, након што се материца уклони из собе, прасади остају на уобичајеном месту још 2 недеље. У периоду од 2 до 4 мјесеца прасади расте интензивно.

Задатак периода това ће бити кориштење хране што је могуће ефикасније и добити више меса. У зависности од раса свиња и посебног режима одржавања и исхране од товљења добијају:

 • месни производ;
 • сланина;
 • маст.

Узгој прасади у приватним фармама

Активне свињеДа расте месецима од месне свиње труп више од центара, заправо. Потребно је правилно хранити прасади од 1 до 6 месеци, како би створили услове за брз раст. Балансирана исхрана, благовремена вакцинација и посебни додатци доприносе продуктивности животиње. Грешке у неги на почетку развоја сисара ће инхибирати даље повећање телесне масе. Исхрана свиња код куће је корисна, јер се отпадни производи хране и трошкови меса смањују.

Ако купите свиње за тов, боље је купити пар. Животиње се осећају пријатно у групи. Ако се свиње купе у мјесечном добу, требају тежи најмање 8-10 кг. Питани прасади за месо код куће почињу постепеном променом уобичајене исхране. Контрола развоја свиња може се водити дневним добитком. Сет од 400-700 грама дневно сматра се нормалним за прасад 2-4 месеца.

За врхунску исхрану младе животиње треба да примају различите хранљиве материје и адитиве. Корени се могу користити у куваној и сировој форми. Немојте давати свињу сирови кромпир. Шта да нахраните месечне прасадове код куће, ако нема краве у фарми? Млечни природни производи могу се заменити мешавинама:

 • фидолукс;
 • лактоза;
 • суво млеко за прасад;
 • вхеи повдер и слични производи.

Премик за прасад БоркаДа ли је могуће дати трава свињама, и какву врсту? Од самог почетка исхране, биљка је извор витамина. Најбоље су махуне. За бебе, трава мора бити очишћена врело водом пре дистрибуције и припремљен је мали рез. До два месеца, бебе би требале добити “Пигги” премикс. У саставу је компензација недостатка гвожђа у телу и спречавања анемије. Касније, здравље прасади биће допуњено примјеном премије “Борка”.

Ветеринари саветују у кућном дворишту да вакцинишу прасад од црва, лептоспирозе и куге. Свиње лако осјете заразне болести, а вакцинација је мера заштите од обичних болести.

Услови за држање комерцијалне стоке

Одрасли прасади од 1 до 6 месеци на великим фармама карактеришу посебне технике. Циљ је остварити највећу тежину применом најсавременијих уравнотежених смеша хране. Стимуланти се користе за смањивање времена потребног за добијање тржишних производа. Развијена дијета за храњење прасади укључују витамине за раст, премиксе.

Одгајање стоке за месоОвде се користи храњење квасца, што стимулише апетит животиња, што значи брзо повећање масе. На великим фармама се користи сув начин исхране стоке, јер је мање времена. Након 4 месеца, товање прасади се интензивно спроводи уз повећање од 650-700 грама дневно. До пола године свиња прикупља центар живе теже. Важно је у производњи свињског меса како би се спријечило гомилање животиња, обезбиједити их шеталиштима и спријечити падање позорнице до 4 мјесеца.

Правилна исхрана свиња током товљења

Убалансирана дијета укључује групе за храњење:

 • протеини;
 • масти;
 • угљени хидрати;
 • витамини и минерали.

Протеини су грађевински материјал за тело, који се налази у пасуљу, житарицама и отпаду прехрамбене индустрије. Млеко се такође односи на протеину.

За активни раст и брзо повећање телесне тежине, прасади дају посебне допунеУгљикохидрати се налазе у кореновим културама и зеленој сточној храни. Они су извор енергије. Витамини и минерали животиње се добијају у виду или у посебним адитиви, премиксима. Употреба премикса штеди 15% сточне хране због боље асимилације.

Када узгајају свиње користе различите адитиве који активирају метаболичке процесе:

 • амилосубтилин ГЗХ – лек који раствара воду, стимулише повећање телесне масе;
 • етонијум – побољшава укус меса, повећава принос, штеди храну за 7%;
 • глукомат натријум – повећава апетит свиња и побољшава укус меса.

Стимуланти су развијени и понуђени су много, што је најважније, да бирају одговарајући додатак за храну и не прелазе препоручене стопе.

Важно је да свиње имају стални приступ води. У периоду питања, потреба за водом је 6-8 литара дневно.

Робна производња свињског меса је профитабилан посао, уз поштовање услова за правилно држање животиња.

Правилно храњење свиња – видео