Koze za mužnjuPočetnici stočara, koji su odlučili započeti domaće koze, uvijek se brinu o mnogim pitanjima. Među njima, jedan od prvih mjesta je problem: “Koliko mlijeka daje koza dnevno?” I ima li načina da zadrže visoku stopu mlijeka što je duže moguće? “

Pod utjecajem mijenjanja hormonskog podrijetla kod odraslih koza koje su davale potomstvo počinje proizvodnja mlijeka. U svom sastavu postoji sve što je potrebno za hranjenje mlađe generacije životinja, a uporaba kozjeg mlijeka donosi ne samo djecu nego i ljude. Budući da je mnogo vrijednije i lakše probaviti od krava, zanimanje za mliječne pasmine domaćih koza raste iz godine u godinu.

Koliko mlijeka dnevno daje koza?

Koze s djetetomDojenje kod koza počinje odmah nakon rođenja bebe i traje od 5 do 9 mjeseci. Trajanje ovog razdoblja, kao i koliko mlijeka dnevno daje koza, ovisi o različitim čimbenicima. Prije svega, to je životinja koja pripada jednoj ili drugoj pasmini. Koza mliječne orijentacije, na primjer, Zaanen, ruska bijela ili Toggenburg pasmina opskrbljuju vlasnicima mlijeka 8-11 mjeseci godišnje. A pitanje: “Koliko mlijeka daje koza dnevno?” Stočari, koji rastu čistokrvnu stoku, pouzdano govore 5-6 litara.

Nažalost, vlasnici većine koza, obično ispašu kod seoskih doma, ne mogu se pohvaliti takvim mlijekom. No, njihovi favoriti, s pravodobno, daju 2-3 litre mlijeka dnevno i ne traju dulje od šest mjeseci.

Osim koza pripadaju pasmini mlijeka, njezin prinos mlijeka djeluje na dob, dijetu, metode mužnje i broj mužnje.

Kada koza počinje davati mlijeko?

Koza mliječnih pasmina počinje mlijeko aktivno odmah nakon rođenja djece. Mlade životinje se drže odvojeno, a mlijeko se dodjeljuje od zajedničkog mlijeka. Ova metoda se temelji na činjenici da prinos mlijeka životinja više pokriva potrebe djece, a preostalo mlijeko može se odmah poslati na ljudski stol.

Koze s djetetomOstatak koza živi s djecom. Kada koza počinje davati mlijeko za ljudske potrebe u ovom slučaju? Za mužnju nastaviti tek nakon dostizanja kozljatami u dobi od 3-4 mjeseci kada zahtjev za roditeljsko mlijeko u njima nestaje. A to se odnosi samo na odrasle, dobro hranjene, zdrave kraljice.

Neke pasmine koza i jarećih koza daju tako malo mlijeka da samo mladi imaju dovoljno, tako da nisu mliječni.

Koliko puta dnevno mlijeko koza?

Uobičajeno se dva puta dnevno mliječe koze, a zatim, kada se zapremina počne smanjivati, provodi se samo jutarnje mužnje. Vrhunac prinosa mlijeka pada na prvih 4-5 mjeseci laktacije. U ovom trenutku neki prakticiraju tri obroka dnevno, što samo povećava količinu prikupljenog mlijeka. Ako je odgovor na goruće pitanje: “Koliko mlijeka jarac daje dan?” Ne treba, uzgajatelj ne smije odustati.

Related  Africký mor a iné choroby ošípaných

Glavna stvar, ne smijemo zaboraviti da pored dobi i faktora pasmine, količina proizvedenog mlijeka je pod utjecajem hranjenja koza, brige za njih, pa čak i vlasnički stav. Prihvaćajući sve ovo u cijelosti, čak i najjednostavnijih koza mogu se natjecati s onima koji se nalaze u uzgajalištima.

Kako hraniti koza za povećanje prinosa mlijeka?

Prva stvar koja određuje prinos domaće stoke, njegovo stanje i zdravlje hrani se. Kako hraniti koza za povećanje prinosa mlijeka? Tijekom dojenja najvažnije je da je ishrana puna, uravnotežena i hranjiva. Dakle, mliječne koze mogu se ponuditi u uvjetima osobne farme:

  • bilo koje povrće, gomolji i korjenaste usjeve iz vrta, koji su prethodno oprali i odrezali radi udobnosti životinja;
  • mladih grana i prethodno sušenih suhih kopalja, kada je u pitanju hranjenje životinja u hladnoj sezoni;
  • repa i korjenastim korijenima, što povećava proizvodnju mlijeka;
  • žitarice, među kojima mogu biti zrna ječma, pšenice, zob;
  • grubo sijeno s uključivanjem kamilice, djeteline i drugih mahunastih biljaka, izrezani tijekom razdoblja cvatnje.

Koza mora nužno dobiti dovoljnu količinu čiste vode za piće, kao i mineralne i vitaminske dodatke koji pokrivaju sve troškove tijela.

Koza na pašnjakuAko životinje pate od nedostatka vlage i nedostatka važnih mikro i makroelemenata, ne samo da će mlijeko popustiti, već će se zdravlje stoke znatno potresati. Ako koze dobivaju mješovitu krmivu, neki uzgajivači, kako bi povećali prinos mlijeka, više hrane koze, usredotočujući se na nutritivnu vrijednost hrane, a ne na ravnotežu. To može dovesti do suprotnog učinka. Koze povećavaju težinu, a količina mlijeka pada.

Kako mlijeko koza?

Visoka mliječna proizvodnja koza nije samo genetska predispozicija, već i rezultat napornog rada životinjskog uzgajivača. Životinje su pokazale najbolji mogući rezultat, na početku laktacije iz squash-a.

Mliječno je kozu na poseban strojKako dobiti koza? Pod olakšanjem shvatite kombinaciju:

  • punu ishranu, koja pridonosi proizvodnji mlijeka;
  • masaža vimena koja aktivira cirkulaciju krvi u tkivima;
  • kuhati do 3-4 puta dnevno, pripremajući kozu za ovaj postupak.

Related  Kupujeme správne vitamíny pre kurčatá

Kako mlijeko koza? Znanje točnog odgovora na ovo pitanje u velikoj mjeri ovisi o populaciji stoke i kvaliteti mlijeka. Prije svega, potrebno je privući koza čak iu fazi ekspanzije, da će mlijeko postati istodobno.

Ali koliko puta dnevno mlijeko kozu? Životinje će sami potaknuti optimalni režim. Za uzgoj mlijeka tri su obroka dnevno prihvatljiva, a neko vrijeme je dovoljno da se dobije sav akumulirani mlijeko.

Prije početka mužnje vrač je masiran tako da postupak ne uzrokuje bilo kakvu zabrinutost životinji, a zatim se isperu toplom vodom. Kada se vunu osuši čistim ručnikom, možete početi raditi.

Postoji nekoliko načina za mlijeko koza. Video, kako mliječiti kozu, pružit će neprocjenjivu pomoć početku koza, priprema za prvo mužnje.

Mužer mužnje kozeSvaki uzgajivač odabire prikladnu metodu za sebe, no trebali biste se sjetiti općih pravila. Kretanja majke mlijeka trebaju biti sigurni, glatki i mekani. Koza bi se trebala dobro osjećati prema svom stavu. Trebate mlijeko mlijeka sve do pada, inače postoji rizik ne samo smanjenja proizvodnje mlijeka, već i razvoja mastitisa. Kada je posao završen, mliječna majka mora ponovno masirati vimu, obrišite ga suhim ručnikom i tretirati bradavice vazelinom.

Mlijeko koza – video