kulit arnab selepas berpakaianRamai petani berfikir bahawa kulit kelinci berpakaian di rumah adalah prosedur yang sangat rumit. Ini tidak begitu: berpakaian bulu tidak memerlukan banyak usaha daripada anda, tetapi proses ini terbentang tepat pada waktunya. Untuk kulit berpakaian mengambil masa 5 hingga 7 hari, bergantung kepada kaedah pemprosesan utama.

Bacalah juga artikel: betapa lazat memasak arnab di rumah?

Cara memilih kulit arnab untuk berpakaian

pilih kulit untuk berpakaianUntuk berpakaian akan sesuai dengan kulit arnab sepuluh bulan. Haiwan semacam itu sudah mempunyai penutup bulu yang terbentuk. Ini membolehkan anda mengeluarkan dari dermis sisa daging dan lemak, tanpa merosakkan bulu arnab. Proses pemprosesan kulit utama dipanggil berkulit.

Selepas kulit dikeluarkan dari bangkai, ia mesti dihidupkan dan diperiksa. Sekiranya masdra berwarna biru, arnab itu dihantar ke penyembelihan semasa menelan.

Apabila mencairkan kulit itu, terdapat risiko merosakkan penutup bulu. Ia membentuk patch botak, yang menjejaskan kualiti dan harga bahan siap.

Melicinkan kulit arnab

pengilat arnabTerdapat dua kaedah pemprosesan kulit utama. Dalam kes pertama, berpakaian bermula 2 jam selepas disembelih. Dengan kaedah ini, kulit dan bulu kering, yang memudahkan fleshing.

Kaedah kedua adalah mashing selepas pengeringan dan perendaman. Dengan teknologi pemprosesan ini, kulit dibiarkan selama 24 jam di dalam bilik dengan suhu udara 24 ° C. Kemudian ia diletakkan di dalam air suam, iaitu suhu 35 ° C, selama 24 jam.

jenis penguasaSekiranya bulu itu berkualiti, maka anda boleh menjalankan fleshing 2 jam selepas penyembelihan, jadi anda akan menyimpan 48 jam. Pemakaian kulit arnab menggunakan teknologi kedua digunakan, jika mereka banyak biru.

Gunakan pisau dapur atau pisau memburu. Ia tidak perlu mengasahnya, kerana ia mudah merosakkan dermis dengan pisau tajam.

Mengeluarkan sisa daging dan lemak diperlukan, bermula dengan pantat dan bergerak ke hadapan kulit. Ia perlu sedikit memotong vena di kaki binatang dan mengeluarkan filem dari dermis dengan tangan, serentak memotong daging dengan pisau.

Related  Petua praktikal untuk ukiran kayu untuk pemula

Tahap pengeluaran pelet

Sebagai tambahan kepada pemprosesan utama, terdapat beberapa peringkat pengedaran:

  • basuh dan degreasing bulu;
  • memilih;
  • penyamakan;
  • mengangkat;
  • pengeringan;
  • melembutkan;
  • pengisaran.

Setelah mencincang, perlu membersihkan bulu dan dermis dalam air suam pada suhu 38 ° C untuk membubarkan sisa lemak. Dalam 10 liter air, tambahkan 10 gram detergen dan 10 g detergen pencuci pinggan mangkuk.

Lakukan pembersihan manual jika terdapat banyak biru pada kulit, atau anda telah merobek dermis apabila mashing. Anda perlu mencuci dua kali – dalam bulu, dan memutarkan kulit di dalamnya. Selepas mencuci, kulit harus berderak, jika ini tidak berlaku, anda perlu terus membasuh.

Sekiranya kulit berkualiti tinggi, mereka akan dimasukkan ke dalam mesin basuh selama 30 minit di bawah mod “Ekonomi” dengan fungsi berputar. Selepas mencuci, anda boleh mula meremas kulit.kulit selepas mencuci

Kulit arnab pengangkat

penyediaan penyelesaian jerukPickering adalah peringkat penting dalam pembuatan. Ia dilakukan untuk pembasmian kuman kulit. Untuk menyediakan penyelesaian untuk penyelesaian, anda perlu:

  • 10 liter air suam (38 ° C);
  • 20 sudu garam (50 g / l);
  • 100 g asid formik (10 g / l).

piquetting of peltsAsid bentuk tidak meninggalkan bau pada kulit dan tidak mempunyai wasap toksik, tidak seperti asid asetik atau asid sulfurik.

Asid bentuk perlu ditambah dalam dua peringkat: separuh dalam penyediaan larutan dan setengah – selepas 2 jam selepas rendaman pelts dalam larutan. Sulfur dan asid asetik ditambah kepada penyelesaian dalam satu langkah.

Dalam penyelesaian, anda juga boleh menambah antiseptik, contohnya, furatsilin, untuk mencegah pembentukan bakteria putrefaktif. Skins dibiarkan dalam satu penyelesaian untuk satu hari, dan kemudian dibasuh sedikit. Pickering boleh dianggap lengkap.

Penyediaan penyelesaian penyamakan

kulit selepas penyamakanUntuk menyediakan penyelesaian penyamakan dalam 10 liter air, tambah 500 gram garam dan 30 gram chrome tan. Penyelesaian seperti ini boleh diganti dengan merebus daun oak atau walnut (250 g daun setiap 1 liter air). Kaldu disejukkan ke suhu 38 ° C, garam ditambah dan kulit dibakar di dalamnya.

Untuk meneutralkan asid itu, selepas 2 jam selepas merendam pelts dalam larutan tanin, tambah baking soda ke dalamnya dalam bahagian 4 g / l.

Selepas penyamakan, kulit sekali lagi dibasuh dan diletakkan di bawah akhbar selama 24 jam. Kemudian mereka dikeringkan di dalam bilik selama dua hari dengan bulu di luar, bertukar dan keringkan dermis selama tiga hari. Semasa pengeringan, bahagian kelabu dermis diluaskan dengan tangan.pengeringan bulu

Related  Rantai rantaian gergaji tumpul

Pada akhir pengeringan, kulit harus tegas, seperti kulit kasut.

Peringkat akhir pembangunan

melembutkan bijirinPeringkat seterusnya kulit kelinci berpakaian di rumah sedang melembutkan. Untuk melakukan ini, setiap skim dirawat dengan penyelesaian gliserin dan air, yang disediakan dalam nisbah 1: 4. Selepas membasahi, dermis diasah di telapak tangan.

Untuk membasahi dermis, gunakan pistol semburan, ulangi prosedur setiap 30 minit selama 1.5-2 jam.

Berpakaian kulit arnab di rumah adalah proses yang mudah tetapi panjang. Peringkat akhir berpakaian adalah penggilingan. Untuk melakukan ini, kertas pasir melewati kertas pasir.

Untuk pemutihan dan penghapusan pelet yang lebih baik, kulit boleh ditaburi dengan kapur.

Video tentang membuat kulit arnab di rumah