Alocasia u divljiniZainteresirani ljubitelji unutarnjih biljaka s alokazijom mogu se suočiti s neočekivanim problemom. Činjenica da biste odabrali odgovarajući primjerak će biti vrlo teško, jer Alokaziya – to nije jedan biljka, a velika obitelj, ujedinjuje gotovo osamdeset različitih vrsta.

Značajke i karakteristike alokacije

Alocasia na parceliIako izgled i veličina alokacija različitih vrsta mogu značajno razlikovati, sve biljke imaju zajedničke značajke. Takve karakteristike alokazije uključuju strukturu biljaka koje se sastoje od kratkog gomoljastog rizoma, sočnog stabljike i prisutnosti velikih ukrasnih listova pričvršćenih na stabljiku uz pomoć dugih peteljina.

To ostavlja kroz koje Alokaziya usporedbi s afričkim maskama, koplja, nazubljenih mačevi, slonovo uho, pa čak i kožu zmaja, i to je glavni interes ljubitelja sobne biljke.

Kako alocasia cvijet?

Cvjetna alokazaAko je u posjedu biljaka Araceae obitelj, pitati kako Alokaziya cvatu, ispada da je u većini vrsta cvat dosta neprimjetan.

U toploj sezoni, kada se alokacije pojavljuju u razdoblju aktivnog rasta, cvjetni pupoljci se pojavljuju iz listopada, što se u početku može lako zbuniti novim listom. Ali samo smeč počinje razvijati i biti produžen, postaje jasno da je to kraj cvat u obliku uha, omotan široka cvijetni omotač.

Na jednom uhu su muška i ženska cvijeta. Ovisno o vrsti i raznolikosti i cvatu, pokrivači se razlikuju po boji i veličini.

Najčešće, biljke alocacia tvore bijele ili žućkaste kuglice, a perianth se boji u različitim nijansama zelenila. Alocasia cvijeće gotovo ne mirisne, osim Odoka alokazije ili mirisa, čija aroma nalikuje mirisu ljiljana.

Općim karakteristikama alokacija različitih vrsta je izgled i struktura ploda. Narančaste ili crvene bobice su prilično male, pa čak ni u najvećim primjercima promjera ne prelaze 1 centimetar. Ispod tanke kože u sočnoj celulozi nalazi se niz svjetlosnih zaobljenih sjemenki.

Voće alocaciaTo je samo za reprodukciju alocacia biljaka, kao sjeme nisu uvijek prikladni.

Činjenica je da su biljke alokasije uzgojene na prozorskim pločama i u staklenicima često složene ili interspecijalne hibride, a njihovo sjeme je posve sterilno ili ne zadržava svojstva matične biljke. Stoga, kod reprodukcije ljudi iz udaljenih tropi, lakše je koristiti vegetativne metode, na primjer, korijenski slojevi, dijelovi krakova i gomolji kćeri.

Gombe alocaciaGumeni rizomi ove nevjerojatne biljke mogu se naći ne samo u cvjećarnama već i na policama supermarketa u južnoj Kini, Japanu, Singapuru i drugim zemljama u kojima raste alokacija.

Related  Značajke metoda anthurium transplantacije

Gomba alokazije – poslastica za gurmane

Pečenje od brašna gomolja alocaciaIako svi dijelovi biljaka alokasije sadrže kalcijev oksalat, toksični za ljude, gomolji i guste stabljike pojedinih vrsta široko se koriste za hranu. Takve sorte uključuju grubo korijenje ili indijsku alokaziju, raširenu u suptropskim i tropskim područjima Azije, posebno u Indiji, Filipinima i Vijetnamu.

Ako pulpa gomolja ili biljke biljke alokazije dobiva na mukoznim membranama i ljudskoj koži u sirovom obliku, javlja se snažan osjećaj pečenja, zaplet. Disanje postaje teško, zbog boli i grčeva, proces gutanja postaje složeniji.

Ali čak i takvi rizici ne zaustavljaju lokalno stanovništvo da se pripremi iz korijena divovske taro, jer se nazivaju velikim vrstama alocacia, hranjivim jelima. Gomolji alokazije, koji ponekad dostižu težine od 400 do 600 grama, bogati su šećerima, škrobnim tvarima i vitaminima. To je dobar izvor ugljikohidrata, vlakana i minerala. Samo da isprobate slatki, nutty okus taro može biti nakon dugotrajne toplinske obrade.

Do danas, gomolji alokazije su vrijedan dijetetski proizvod iz kojeg se proizvodi brašno, dodajući ga tradicionalnim kolačima, slasticama, napitcima, pa čak i sladoledom.

Pileći alokasijski gomoljiU domovini alocacia, možete kušati ukrašene i pečene gomolje, od kojih se pripremaju juhe i deserti.

Čips od gomolja od AlocasiaKod kuće možete kuhati egzotične čips. Da bi se to, izrezati na tanke kriške oguljene gomolja su sprayed s biljnim uljem napraviti, dodati malo soli i malo se šalje pećnici 20 minuta. Na temperaturi od 180-200 ° C i kriške pečene dobrom hrskave.

Pri obradi i čišćenju gomolja alokazije, ne zaboravite na moguće oštećenja kože, tako da su vaše ruke unaprijed podmazane biljnim uljem ili rukavicama.

Alocasia PlantationPopularnost gomolja među gurmanima dovela je do činjenice da se u biljkama domaće alokacije uzgajaju kao poljoprivredni usjevi.

Hibridne alokazijske biljke za entuzijastične cvjetnice

Interspecijalna hibridna alokazijaAlocasia nije samo izvor vrijednih sirovina za hranu, već i popularna unutarnja biljka. A ovdje važnu ulogu igra aktivno provedena selekcija koja omogućuje uzgajivačima da rastu sorte i hibride koji su nevidljivi u divljini.

O postignućima govori zanimljive činjenice o Alokaziya kao dodjeljivanje posebnu nagradu Kraljevskog hortikulturna Society of Great Britain za kreatora poznatog Alokaziya Amazonica, što je međuvrsni hibrid.

Tijekom prošlosti od sredine prošlog stoljeća, desetljeća uzgajivači su napravili značajan napredak, a na raspolaganju Cvijeta pojavio Alokaziya biljke, koje kombiniraju značajke vani različitih sorti i vrsta.

Alocasia cupredoraZahvaljujući isključivo naporima znanstvenika, cvjetnici su dobivali hibridni oblik Alocasia cupredora, izveden iz križanja biljaka alokasije odora i Alocasia cuprea. Hibridni pod nazivom „tamno ljubičasta štit» ili «Maroon štit», očuvan lišće farbanje svojstvena Alokaziya bakra, ali veličina i struktura biljke su više podsjeća na oblik odora.

Related  Kako rastu kod kuće bonsai sakura

Biljke alocasia portora poznate su cvjetnim uzgajivačima pod komercijalnim imenom portodora. Od križanja Alocasia odora i Alocasia portei dobivena je hibridna vrsta.

Alocasia plants portoraI pored iznenađujuće lijepih zelenih biljaka, uzgajivači su uspjeli uzgajati uzorke s kestenovim žilama i petiolima lišća.

Alocasia of Giant Zebra raznolikostDostatno elegantne biljke alokacia u divovskoj zebri dobivaju se od roditelja Alocasia macrorrhizos i Alocasia zebrine. U ovom slučaju, za uzgoj, uzgajivači su uzeli najveći od postojećih alocacia indijanaca. Ova alocacia Borneo Giant čiji listovi dulje od 120 cm.

U Borneu, gdje alokirat ove divovske biljke raste, biljke su turistička atrakcija i okupljaju oko njih puno turista.

Od matičnog parova nova alokacia biljka sorte “Giant Zebra” dobila je raznovrsne peteljke s blago zamagljenim tamnim uzorkom i izoštrnutim listovima, poput alokaze zebrina. Općenito, sorta je prilično velika i izgleda sjajno u prostranim sobama i staklenicima.

Minijaturna alokazijaDok su gore opisane vrlo velike vrste i sorte, od strane uzgajivača postoji veliki interes za minijaturne alokacije, pogodne za uzgoj kod kuće.

Jedinstvenost biljaka alocacia microdora je da je najmanji primjerak na svijetu. Hibrid, vrijedan ulaska u Guinnessovu knjigu rekorda, još nije dostupan u cvjećarnama, no znanstvenici se nadaju da će uskoro vrsta stabilizirati i postati komercijalna.

Alocasia sanderidoraAlocasia sanderidora rezultat je prijelaza alocacia biljaka Sanderiana “Nobilis” i alocacia mirisna. Potomci poznatih vrsta očuvali su oblika lišća u obliku strelice, ali je njezina boja postala mekša. Petioli su postigli smećkastu boju, a veličina, u usporedbi s alokazijom mirisa, znatno je pala.

Alocasia moroccoPredstavljen na fotografiji, marmo alocacia već je postao dostupan cvjetničkim vinogradarima i zauzima pristojna mjesta u kućnim zbirkama. Najbolje od svega, ova alokcija raste u toplom, vlažnom zraku. Za usjev potreban je mali zimski odmor, kada se biljka gotovo ne zali i drži u mraku. Ljeto ne može bez čestih navodnjavanja, svjetla i hrane.

Related  Poznanstvo s ocjenama gloksinia od fotografija i opisa

Alocasia Purple MaterijalSpektakularni biljke Alokaziya princeps razred „Ljubičasti plašt” ili „ljubičasti plašt” ističu tamne ljubičaste trokutaste lišće s leđa i lagano valovitim rubom.

Visina biljke od 50-80 cm. Dakle, u prostoriji gdje raste Alokaziya ove vrste, biljka izgled za svjetlo, ali zaštićen od vruće zrake mjesto koje joj pripada.

Biljke Alokaziya, nazvana po poznatom manijak ove kulture i tvorac mnogih hibridnih vrsta Brian Ulyamsa, dobivena križanjem Alocasia macrorrhiza i Alocasia Amazonica. Hybrid alocasia Williams Hybrid je prilično hladna, izdržljiva i jaka. Pronaći će mjesto u prostranim sobama, te u konzervatorijskom zimskom vrtu.

Hybrid alocasia Williams HybridLišće u obliku afričke maske ima tamno zelenu boju, valovita ruba i svijetle, istaknute vene. Stražnji dio novog hibrida zadržao je zelenu nijansu, ali veličina biljke je veća od onog alocacia Amazonine.

Ova alocasia infernalis sorti Ova alokazia infernalis sorti “Kapit”, prepoznata kao najmračnija vrsta među zatvorenim biljkama ove vrste. Lišće biljke štitnjače oblik i metalik sjaj podsjeća vrste cuprea i clypeolata, ali se razlikuje guste ljubičaste, crne boje, i kontinuirano dio peteljka.

Mnoge male vrste alocacia, poput ove biljke “Kapit”, preferiraju labavo strukturirano tlo u kojem se može dodati perliti ili zgnječena kore.

Alocasia maharani VariegataAlocasia maharani Variegata je biser svih zbirki tropskih biljaka! Štoviše, lišće ove vrste je vrlo gusta, strukturirana i ima neuobičajenu kožnu teksturu, uzgajivači su uspjeli popraviti mutaciju koja je dovela do svijetlih točkica na biljkama alocacia.

Lišće ove biljke alokacia najviše podsjeća na morske trske, pa je sorta nazvana “Stingray”. Prirodne mutacije koje su se pojavile u prirodi promatrale su i odredile uzgajivači. Kao rezultat toga, cvjećari su dobili jedinstvenu raznolikost s “repom” zelenim lišćem, učinkovito prikupljenim duž centralnog vena.

Alocasia «Stingray»Gdje god se alocacia razvija, u divljini ili u gradskom stanu, ove biljke trebaju puno vlažnosti, toplote i slabe, ali dugotrajne rasvjete. Kod kuće Alocasia biljke često se naseljavaju duž obala vodenih tijela, u vlažnim nizinama i na higijenskim padinama, gdje nakon kišnih tokova vode teče.

U tom slučaju nemojte zaboraviti da stagnacijska vlaga destruktivna korijenima, a samo održavanjem ravnoteže i kompetentnim udvaranjem tropskog stanovnika, dugo možete uživati ​​u zdravlju i ljepoti biljke alocacia.

Video o tropskoj ljepoti Alocasije