Različite vrste aglaonemaIme biljke Aglaonema dolazi od grčkih riječi “aglaos” – svijetle i “nema” – nit. Vrlo nepretenciozan kod kuće, kultura cvjeta gotovo cijele godine, a ponekad i male narančaste ili crvene plodove.

Ipak, pažnja cvjetnih uzgajivača Aglauni ne privlači dugotrajno cvjetanje ili čak svijetle zrnce bobica. Glavni ukras biljke – je ukrasni lišće, ovisno o sorti i vrsti aglaonemu ima zeleni, srebrno, žućkasta, ružičaste ili crvene boje. Nijanse na listovima su toliko bizarne da ljubitelji novaka zatvorenih biljaka ponekad sumnjaju u prirodno podrijetlo ovog ili onog spektakularnog uzorka. Odabir biljke pogodne za vašu kuću pomoći će vam predstaviti u članku fotografije aglaonemas različitih vrsta i sorti s opisom.

Dekorativne vrste Aglaona

Variegated AglaonemaVećina vrsta Aglonaeuma ima ovalni sjajni lišće s jasno definiranim žilama i jaka kratka stabljika. Postoje sorte s klinastim lišćem. Istodobno, među divljim Aglaonesom prevladavaju divlje biljke s zelenim ili rastresenim lišćem, čiji se izgled daju svijetlo zelenom, srebrnom ili bijelim potezima.

Ipak, aglaonemu rotundam u prirodi ima lisnato, tamno zelena pozadina jasno vidljive tanke crvene ili karmin ružičaste pruge koja prolazi uzduž vene. Listne pločice Aglaonema pictum prekrivene su mrljama nalik na kamuflažu.

Aglaonema skromna ili umjerena (A. modestum)

Aglaonema skromna ili umjerena (A. modestum)U prirodi, Aglaonema je skroman u tropskoj zoni Kine, Bangladeša i Tajvana. Ovdje, kao kod kuće, predstavlja visoko granajuću zimzelenu biljku s masom svijetle lišće.

Od svih vrsta Aglaones, ove biljke smatraju se najneodrživijima. Kultura kod kuće jednostavno prenosi sadržaj na sjenovito mjesto, što može nepovoljno utjecati na lišće drugih vrsta. Visina predstavnika ove vrste je 45-55 cm.

Osim sorte s ravnomjerno obojenim lišćem, postoje podvrste s lignjom duguljasto-eliptični lišće. Duljina listne ploče varira od 15 do 25 cm. Površina je glatka, sjajna.

Related  Kako uzgajati limun iz kosti kod kuće

Aglaonema zaobljen (A. rotundum)

Aglaonema zaobljen (A. rotundum)Dekorativni niskog aspekta Aglaonema razlikuje se od srčanog ukosnog lišća tamnozelene boje. Listovi su vrlo svijetli i neobično tanki, prolazeći duž vene trake. Boja takvog “nakita”, ovisno o vrsti Aglauna, varira od bijele do svijetle crvene boje.

Aglaonema greben (A. costatum)

Aglaonema greben (A. costatum)U vlažnim tropima na jugozapadu Malezije, divlji primjerci Aglonaeum rebrenog i danas se javljaju. Među srodnim vrstama ova vrsta je prepoznata kao jedna od najmanjih. Lišće ovate ili ovalne duljine ne prelazi 13-20 cm, a njihova širina je gotovo dva puta manja. Na gustim kožastim pločama od svijetle zelene boje možete vidjeti bjelkaste poteze različitih zasićenja i veličine.

Aglaonema costatum immaculatum s ravnom zelenom pločicomNadalje šarolik vrsta aglaonemu pogled uključuje varijacije aglaonemu costatum immaculatum zeleni list s ravnom pločom, koja je samo prosječan bijela crta.

Obojana Aglaonema (A. pictum)

Obojana je Aglaonema (A. pictumDeblo je gusto lisnato, dobro, posebno na dnu, grananje. Listovi ove vrste su eliptični, malo izduženi. Njihova boja pozadine je plavkasto ili srebrno-zeleno. Točke na površini gustih ploča su bezoblične, a njihova sjena može biti bijela ili siva, ili lagana vrhnja.

Predstavljen na fotografiji Aglaonama oslikanih sorti razlikuje se ne u dvoboju, već u Tricoloru, tj. U trobojnim lišćem. Domovina ove vrste je Sumatra i Borneo, gdje se nalaze biljke do 60 cm visoke ispod krova tropske šume.

Aglaonema kovrčava (A. crispum)

Aglaonema kovrčava (A. crispum)Biljke ove popularne vrste Aglaonema dosežu visoki metar. U ovom slučaju, prtljažnik gusto je prekriven svijetlom eliptičnom lišću gotovo srebrne boje. Zelene poteze na listovima pločica vidljive su samo uz sam rub i duž uzdužne vene. Duljina takvog lijepog lišća obično doseže do 30 cm, a rub može biti lagano valovit.

Aglaonema promjenjiv (A. commutatum)

Aglaonema promjenjiv (A. commutatum)Oblik na listovima ovog Aglaonema je tanji od prethodne vrste. Ali dimenzije grma i dimenzije listova su vrlo slične. Danas su dobivene učinkovite vrste Aglaonema vrste s različitim brojem i zasićenost bijelih mrlja na listovima.

Related  Prednosti i kontraindikacije kiselog đumbira

Video o Aglaonemama i njegovim sortama predstavit će neobičnu unutarnju biljku i pomoći vam da odaberete jednu ili drugu.

Opisi i fotografije sorata Aglaoname

Na raspolaganju ljubitelje sobno bilje je više od stotinu izvrsnih sorti aglaonemu zelena, šarolik, lišće i boje u svim nijansama bijele ili crvene boje.

Aglaonema Kreta

Aglaonema KretaVisina popularne šarolikog Agleonema Crete doseže 70 centimetara. Stabljike biljaka su uspravne, gusto obrasle listopadnim listovima s nevjerojatno svijetlim bojama. Gama u ovoj varijanti uključuje nekoliko nijansi zelene i crvene boje, što privlači veliku pažnju uzgajivača sorte. Dužina lista prikazano u foto aglaonemu ocjenama u rasponu od 12 do 15 cm. Pločastog primjetnog udubljeno Središnja vena, koji izlazi na stražnjoj strani ploče.

Aglaonema Silver King

Aglaonema Silver KingFotografija Aglaonama Silver King daje cjelovitu sliku izgleda i dimenzija houseplant, koji može stati u bilo koji interijer, bez preuzimanja previše prostora. Kompaktna biljka s zeleno-srebrnastim lišćem, koja animira upaljač uzorak na sredini ploče listova.

Aglaonema Maria Christina

Aglaonema Maria ChristinaLišće i izgled biljke Maria Christina nalikuje na prethodnu biljku, no ovdje prevladava bijela boja na lišću, čineći prostoriju kulturu još neuobičajenijim i izvanrednijim. Visina višegodišnje biljke kod kuće je oko 60 cm, a eliptični točkasti lišće sa zakrivljenim središnjim dijelom doseže duljinu od 20 cm.

Aglaonema Cutlass

Aglaonema CutlassAko bojanje i lišće Aglaoname, prikazano na fotografiji, ne iznenadi poznavatelje kulture, oblik lišća je vrlo izuzetan. Nije ovalno, već u obliku šiljastog klin.

Aglaonema AnYaManee

Aglaonema AnYaManeeJedna od najpopularnijih vrsta crvenog aglaonema s velikim lišćem u obliku srca. Bojanje lišća je složeno, uključujući nekoliko nijansi zelene, smještene duž središnje vene i na samom rubu ploče listova. Središnji dio lista Aglaonema je crvena ili ružičasta, a zelene mrlje su rasute po ovoj pozadini. Mladi lišće je lakši i finiji, ali kako se razvija, boje postaju svjetlije i zasićenije.

Related  Simptomi trovanja lubenicom i učinkovito liječenje

Aglaonama Siam Aurora

Aglaonama Siam AuroraAglaonemu sorte list boja Autor Siam, vrlo nalik gore niz biljaka, u stvari, njegova zrcalna slika. Središte listove je obrubljeno, zeleno, a rubovi i uzdužne vene su crvene ili crvene. Pink i peteljke, kao i skraćeni, gotovo neprimjetan prtljažnik biljke.

Crvena aglaonemija uživa u stalnoj ljubavi cvjetničara, ali danas ne postoje manje popularne vrste s bijelim ili gotovo žutim lišćem.

Aglaonema Super White

Aglaonema Super White„Super bijeli” aglaonemu dodijeljen broj srodnih svijetle lišće gdje je zelena boja bila samo na rubu tankim rubom i prskanja, kao i na bazi peteljka. Postrojenje je kompaktno, nepretenciozno, ali zahtijeva održavanje na osvijetljenom mjestu kako bi održala svjetlinu lišća.

Aglaonema Sapphire Suzanne

Aglaonema Sapphire SuzanneNježno lila reznica i vene kompaktnih biljaka ove sorte jasno se izdvajaju u pozadini tamne guste lišće. Ako pobliže pogledate, ružičasta granica prolazi uz rub ploča. Za ovu zanimljivu raznolikost Aglaonema, kao i na fotografiji, osim svijetle lišće, postoje prilično velike cvjetnice s žućkastom kugom i bijelim gustom zavjesom.

 Video o Aglaunemeu