Suhe mrlje na listovima alocaciaBrojne vrste alokacije, koje se aktivno uzgajaju kao biljke, privlače pozornost cvjetničara zbog neobičnih velikih lišća. Zdrave svijetle listove, bez sumnje, molimo amaterski cvjećar. Ali što ako se pjege pojavljuju na zelenim stablima iz tropskih biljaka, ostavljaju li se listovi alocacia žuti, suhi ili potpuno pada?

Pojavljivanje na mjestima alokacije, mijenjanje boje lišća i sušenje su alarmantni signali koje postrojenje šalje vlasniku, govoreći o bolesnom zdravlju i nekim problemima. Najčešće, cvjetnici moraju se suočiti s činjenicom da su u gubitku atraktivnosti biljaka oni krivi:

 • Glavni uzrok sušenja i pada lišća je nepismena ili nedovoljna briga za tropsku biljku.
 • Na drugom mjestu u smislu prevalencije su oni koji zahtijevaju hitno liječenje Alocasia bolesti.
 • I malo manje opasna štetnika insekata.

Pogreške u skrbi dovode do mrlja na alokaziju i gubitka lišća

Nepravilna briga vodi do gubitka lišćaPrilikom organiziranja skrbi za svoje omiljene vrste i sorte alocacia, morate zapamtiti da ove biljke u prirodi žive u područjima s toplom, vlažnom klimom. Nisu svjesni nacrta i mrazova, a nedostatak vlage za tu kulturu je jednostavno katastrofalan.

U biljci se nije osjećala nikakva nelagoda, a lišće alokacije nije postalo žuto i nije bilo crnilo u uvjetima gradskog stana, biljka je organizirana u atmosferi koja je najbliža prirodnom okolišu.

Ako je temperaturni režim unutar 18-26 ° C nije teško održavati u sobi, prilično je teško stvoriti vlažnost za biljku alokazije. Cvjetnici ne mogu uvijek spasiti biljke od utjecaja hladnog vjetra i pokupiti alokaziju zgodnim mjestom u penumbri.

Nekroza lišća AlocaseLjubitelji unutarnjih biljaka, koji u svojim zbirkama imaju neku vrstu tropskih usjeva, često se žale da su vrhovi listova suhi na dodjelama. Ponekad se nekroza širi do cijelog ruba pločice s listom, a onda posve zgrabi list. Takvi fenomeni u većini slučajeva su signali:

 • o višak, plameni listovi ploča;
 • o neprihvatljivim fluktuacijama temperature;
 • o suhoći zraka u sobi;
 • o maloj količini vlage koja dolazi s navodnjavanjem;
 • stagnacija korijena koja je počela zbog stagnacije vode.

S vremenom, skrećući pozornost na stanje biljke, nakon što su analizirali uvjete u kojima se nalazi, moguće je točno odrediti uzrok sušenja ili žutih listova alocacia.

Tako, na primjer, sušenje rubova ploče i izgled smeđih mrlja mogu govoriti o previše suhom zraku u sobi. Kad je moguće da vlažnost dovede do potrebnog 60-65%, širenje mrlja se zaustavlja, a vrhovi listova alocacia ne suše. Slični simptomi mogu se vidjeti ako je biljka bila izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti ili blizu grijača. No, protok hladnog zraka ponekad uzrokuje raspodjelu tamno smeđe ili crne mrlje duž listova.

Uzrok alokazije može biti nacrtPonekad, s nelagodom, alokazija odbacuje sve listove. Ako cvjećar primjećuje ovo ponašanje biljke, treba obratiti pozornost na stanje korijenskog sustava i zračni dio alokacije.

Related  Uzmimo fuksiju kod kuće

Takva reakcija je moguća u dvije situacije:

 • ako je potrebno, presađivanje brzo rastuće biljke;
 • u očekivanju cvjetanja.

Uzrok smrti biljaka može biti neuravnotežen sastav tlaU prvom slučaju, biljka je pokupila veći lonac i prebačena na novu podlogu, au drugoj, puno hackneyed alocasia je bolje riješiti se dodatnog opterećenja i izrezati cvijet matične, bez čekanja za cvjetanje.

Zanimljivo je da alokazija na sličan način može reagirati na neuravnoteženi mineralni sastav tla.

 • Ako je siromašan u hranjivim tvarima, cvjećar će primijetiti kako su listovi suhi na alokaziji.
 • S nedostatkom dušika, rast usporava, niži listovi alokacije postaju žuti i izblijedi.
 • Neopravdano učestala dodatna gnojiva uzrokuju povećani rast lišća, iako se njegov oblik može razlikovati od zdravih lišća.

Ako ne poduzmete mjere u vremenu i pazite na cvijet, alokazija postaje lako plijen za štetnike i patogene.

Alocasia i njihovo liječenje

Fusarium i kasni bljedak biljkeVeliki utjecaj na zdravlje biljke osigurava sastav tla i njegov sadržaj vlage. Ako je mješavina tla pretjerano gusta, akumulira puno vlage, možemo očekivati ​​da će to utjecati na korijenski sustav tropskog stanovnika i na kvalitetu lišća.

Korijen korijena i krvi najčešćih su bolesti alokazije, a liječenje bolesti uzrokovanih bakterijama, virusima i gljivama mora biti sustavno i odmah.

Fusarium i kasno raspršivanje na biljkama alokazije pojavljuju se izvana u obliku smeđih putrefaktivnih točaka na listovima lišća bliže bazi, a zatim se bolest proteže na listove lopatica. Tkanine mijenjaju boju, omekšaju i umiru.

Nakon uklanjanja oboljelog lišća i transplantacije gomoljaKada se takvi spotovi otkriju na alocacia, svi oštećeni dijelovi biljke su uklonjeni, uvijek provjeravajući stanje korijena, gdje je fokus bolesti. Sekcije odjeljaka se čiste u zdravo tkivo i tretiraju se ugljenom prahom. Ostatak prtljažnika je omotan mokrim šljunčanim mahovinom i stavljen u posudu pod filmom. U takvim uvjetima staklenika, redovito vlaženje, alokazija može dati nove korijene i pripremiti se za sadnju u tlu.

Mješavina tla treba se dekontaminirati, jer se bakterije koje se mogu stavljati u trbuh mogu dugo ostati u tlu, a oslabljena biljka za njih je glavni cilj.

Kada se anthraukoza injektira, lišće alocacia pojavljuje se smeđe mrlje sa žućkastom halo. Kako se bolest razvija, mjesta na alokaziji se šire, a koncentrični krugovi tamnije boje postaju vidljivi na zahvaćenom tkivu.

Related  Vrste hortenzija, uzgoj, njegu

Praškasti plijesan na lišćemNastajanje žutih i crnih mrlja na listovima alocacia također može značiti infekciju sa svojim praškastim plijesni. Uz sve takve bolesti, biljke se temeljito liječe fungicidima, a također osiguravaju pravilnu njegu.

Kao preventivna mjera, potrebno je redovito uklanjati lišće sušenja i ne ostavljati pale ostatke biljaka na tlu.

Mogu postati utočište za patogene, liječenje alokazije iz koje će trebati puno vremena i truda.

Alocasije štetočine

Alocasia ostavlja oštećena škrga i lisnatoZlonamjerni insekti na alokaziji dolaze iz zaraženih susjednih biljaka ili iz tla. Često nepoznati neprijatelji uđu u kuću zajedno s cvijetom iz cvjećara.

Sokovi kukci i crvi oslabljuju biljku. Kao rezultat toga, listovi alocacia postaju žuti, njihovi vrhovi počinju sušiti, a zatim se proces razvija i utječe na cijelu površinu listova. Bez odgovarajuće pažnje i hitnih mjera, alokazija odbacuje sve lišće i može umrijeti.

Iz lisne uši i štitaste uši može se upravljati s home lijekova, ovi štetnici lako otkriti i uništiti jednako lako.

Glavna opasnost za vrste aluminijskih vrećica u zatvorenom prostoru su žitarice, nematode, lisne uši i paukove grinje.

Uništavanje ovih štetnika provodi se za nekoliko prijema uz pomoć insekticida, koji se tiču ​​zračnog dijela biljke i komade tla. Ako je alokazija patila od nematoda, bolje je riješiti takav uzorak, budući da čak i vegetativnom razmnožavanjem biljke postoji mogućnost širenja opasne infekcije.

Video o skrbi za alokaziju