Suhe madeže na listih alokacijeŠtevilne vrste alokacije, aktivno vzgojene kot houseplants, pritegnejo pozornost pridelovalcev cvetja zaradi nenavadnega velikega listja. Zdravo svetle listne plošče, brez dvoma, prosim amaterski cvetličar. Ampak kaj, če se na zelenih odtenkih pojavijo tropiki, naredijo listi alokacije rumene, suhe ali popolnoma padajo?

Pojavijo se na pikicah alokacije, spreminjanju barve listja in sušenju, so alarmni signali, ki jih rastlina pošlje svojemu lastniku, ki govori o slabem zdravju in nekaterih težavah. Najpogosteje se pridelovalci cvetov spopadajo z dejstvom, da so v izgubi privlačnosti rastlin krivi:

 • Glavni vzrok sušenja in padanja listov je nepismen ali nezadostna skrb za tropsko rastlino.
 • Na drugem mestu glede na razširjenost so tiste, ki zahtevajo nujno zdravljenje bolezni Alokazije.
 • In nekoliko manj nevarni škodljivci za žuželke.

Napake v oskrbi, ki vodijo do madežev na alokaziji in izgubi listja

Nepravilna oskrba vodi do izgube listjaPri organiziranju skrbi za vaše najljubše vrste in sorte alokacije, morate zapomniti, da te rastline v naravi živijo v regijah s toplo, vlažno podnebje. Niso seznanjeni z osnutki in zmrzali, pomanjkanje vlage za to kulturo pa je preprosto katastrofalno.

V obratu ni bilo neudobnosti, listi alokacije pa niso obarvali rumene barve in niso zatajili v pogojih mestnega stanovanja, saj je obrat organiziran z okoljem, ki je najbližje naravnemu okolju.

Če temperaturni režim v 18-26 ° C ni težko vzdrževati v prostoru, je zelo težko ustvariti vlažnost za rastlino alokazije. Pridelovalcem cvetov ni vedno mogoče, da bi rastline varčevale pred učinki mrzlega vetra in da bi alokozijo lahko prikupile v priročnem mestu v penumbri.

Nekroza listov AlocasiaLjubitelji rastlin v zaprtih prostorih, ki imajo v svojih zbirkah nekatere vrste tropskih poljščin, se pogosto pritožujejo, da se konici listov sušijo na alokacijah. Včasih se nekroza razširi na celoten rob listne plošče, nato pa povleče list v celoti. Takšni pojavi v večini primerov so signali:

 • o presežkih, pekočih listih plošč;
 • o nesprejemljivih temperaturnih nihanjih;
 • o suhi zrak v sobi;
 • o majhni količini vlage, ki prihaja z zalivanjem;
 • stagnacija korenin, ki se je začela zaradi stagnacije vode.

Sčasoma, ko opozori na stanje rastlin, potem ko je analiziral pogoje, v katerih se nahaja, je mogoče natančno določiti vzrok sušenja ali porumenelih listov alokacije.

Torej, na primer, sušenje robov stanja in videz rjavih pik lahko govorijo o suhem zraku v prostoru. Ko je mogoče vlažnost doseči do zahtevanih 60-65%, se širjenje madežev ustavi, nasveti listov alokacije pa se ne posušijo. Podobne simptome je mogoče opaziti, če je bila rastlina izpostavljena neposredni sončni svetlobi ali blizu grelcev. Toda tok hladnega zraka včasih povzroči porazdelitev temno rjavih ali črnih pik na pločevini.

Vzrok alokazije je lahko osnutekVčasih, z nelagodjem, alocasia zavrže vse liste. Če cvetličar opazi to vedenje rastline, mora biti pozoren na stanje koreninskega sistema in zraka del alokacije.

Takšna reakcija je možna v dveh primerih:

 • če je potrebno, presaditev hitro rastoče rastline;
 • v pričakovanju cvetenja.

Vzrok smrti rastline je lahko neuravnotežena sestava talV prvem primeru se rastlina nabira večji lonec in se prenese na nov substrat, v drugi pa je veliko hackneyed alokazije bolje odpraviti dodatno obremenitev in izrezati cvetlično steblo brez čakanja na cvetenje.

Zanimivo je, da lahko alokazija podobno reagira na neuravnoteženo mineralno sestavo tal.

 • Če je slabo v hranilih, bo cvetličar opazil, kako se listi posušijo na alokaziji.
 • Zaradi pomanjkanja dušika se rast upočasni, spodnji listi alokacije pa postanejo rumeni in se zbledijo.
 • Neupravičeno pogosta dodatna gnojila povzročajo večjo rast listja, čeprav se lahko njegova oblika razlikuje od zdravih listov.

Če ne ukrepate pravočasno in skrbite za cvet, alokazija postane preprost plen za škodljivce in patogene.

Alokazija in njihovo zdravljenje

Fusarium in pozno blato rastlineVelik vpliv na zdravje rastline zagotavlja sestava tal in njegova vsebnost vlage. Če je mešanica tal preveč gosta, se nabere veliko vlage, lahko pričakujemo, da bo to vplivalo na koreninski sistem tropskega prebivalca in kakovost njegove listje.

Korenine in steblo gnilobe so najpogostejše bolezni alokazije, zdravljenje bolezni, ki jih povzročajo bakterije, virusi in glive, morajo biti sistematično in takoj.

Fusarium in pozno okužba na rastlinah alokazija se pojavljajo zunaj v obliki rjavih gnitavih madežev na čebelah listov bližje bazi, nato pa se bolezen razteza na listne liste. Tkanine spremenijo barvo, mehčajo in umrejo.

Po odstranitvi obolelih listnatih in gomoljevih presaditevKo so takšne pike odkrite na alokaciji, se odstranijo vsi poškodovani deli rastline, vedno preverja stanje korenin, kjer je težišče bolezni. Profili oddelkov očistimo v zdravo tkivo in jih obdelamo s premogovim praškom. Preostanek debla je ovit s mokrim mahom sphagnuma in ga postavite v posodo pod filmom. V takšnih pogojih toplogrednih plinov, z rednim navlaženjem, lahko alokazija daje nove korenine in se pripravi na sajenje v tleh.

Zmes za tla je treba dekontaminirati, saj lahko gnusne bakterije ostanejo v tleh dolgo časa, in oslabljena rastlina za njih je glavni cilj.

Ko se okuži antracoza, se listi alokacije pojavljajo rjave pike z rumenkastim halojem. Ko se bolezen razvije, se na površini alokazije razširijo in koncentrični krogi temnejšega odtenka postanejo opazni na prizadetem tkivu.

Prašna plesen na listihTvorba rumenih in črnih pik na listih alokacije lahko pomeni tudi okužbo s praškovno plesnijo. Z vsemi takšnimi boleznimi se rastline temeljito zdravijo s fungicidi in skrbijo tudi za ustrezno nego.

Kot preventivni ukrep je potrebno redno odstranjevati liste za sušenje in ne puščati ostankov pasti na tleh.

So sposobni postati zatočišče za patogene, zdravljenje alokazije, od katerega bo trajalo veliko časa in truda.

Alocazijski škodljivci

Alokazija listja poškodovana z brado in ušesomZlonamerne žuželke na alokaziji prihajajo iz okuženih sosednjih rastlin ali iz zemlje. Pogosto nepričakovani sovražniki vstopijo v hišo skupaj z rožo iz cvetličarne.

Sok insektov in črvi oslabi rastlino. Kot rezultat, listi alocacia rumeno, njihovi nasveti se začnejo posušiti, nato pa se proces razvije in vpliva na celotno površino listnih plošč. Brez ustrezne pozornosti in nujnih ukrepov alokazija zavrže vse liste in lahko umre.

Z uši in nožnicami se lahko z njimi ravna domača pravna sredstva, ti škodljivci so zlahka zaznani in enako lahko uničeni.

Glavna nevarnost za sorte alocacia v zaprtih prostorih so mealybugs, ogorčice, listne uši in pršice.

Uničenje teh škodljivcev se izvaja za več sprejemov s pomočjo insekticidov, ki obravnavajo tako antični del rastline kot komoro zemlje. Če je alokazija prizadela ogorčice, je bolje, da se znebi takega vzorca, saj tudi pri vegetativnem razmnoževanju rastline obstaja možnost širjenja nevarne okužbe.

Video o skrbi za alokazijo