Crocosmia cvijeće u vrtuCrocosmia ili montbretia – višegodišnji rodom iz Afrike, koji pripada obitelji Iris. Unatoč činjenici da je kapriciozan biljka crocosmia, sadnja i njegu na otvorenom terenu je također moguće u našim geografskim širinama. Najvažnije je znati nekoliko tajni o kultiviranju ovog afričkog gosta.

Postoje dva načina za uzgoj crocosmia – sjemena i corms. Sjemenke su nepoželjne da se odmah posaše u tlo, jer s velikom vjerojatnošću oni jednostavno neće klijati. No, cormovi su otporniji na promjene temperature i štetočine, tako da se mogu sigurno smjestiti odmah u tlo.

Kako rastu Crocos od sjemena

Sjemenje CrocosmiaSadnja crocosmium i njegu na otvorenom terenu u proljeće počinje s berbom sadnica – kao što je već spomenuto, izravno sijanje ne može dati rezultate. Na kraju zime ili ranog proljeća sjeme se izlije u zdjelu i izlije s vodom. Nakon toga moraju biti ostavljeni na jedan dan. U posudama ili kutijama prekrivena je mješavinom vrtnog tla, treseta, pijeska i komposta – to je najprikladnije tlo za crocosmiju.

uzgoj sadnica krokozijeNakon sjetve, spremnici s budućim sadnicama moraju biti prekriveni filmom i postavljeni na sunčano mjesto (umjetna rasvjeta će to učiniti). Čim se na izbojcima pojavljuju 2-3 klice, moguće je posaditi pojedine biljke na prostranije posude. Prije sadnje krokozijuma i njegovanje na otvorenom terenu u Sibiru, gdje je klima previše oštra, uzmite cvjetne posude na svjež zrak. Svakodnevno povećavajte vrijeme koje biljka troši na ulicu – tako da će se brzo prilagoditi promjenjivim vremenskim uvjetima.

Ukrcaj i održavanje crokozmija na otvorenom terenu

krokodilski sadnicaKrokos najbolje je posaditi u dobro osvijetljenim područjima, u sjeni ćete dobiti izdužene blijede biljke. Poželjno je da je cvjetnjak na dasci – tako corms neće poplava nakon kiše. Čvrsti nacrti također mogu oštetiti cvjetove.

Vrijeme je da se Crocosmy sruši na otvorenom terenu sredinom svibnja, kada nestaje prijetnja kasnog smrzavanja. U umjerenoj klimi cvijeće se može posaditi do kraja travnja.

Mjesto za sadnju trebalo bi unaprijed odabrati kako bi se tlo ukinulo u jesen i dodalo pijesak (tako da voda ne stagnira u korijenu nakon navodnjavanja) i mineralnih gnojiva.

Related  Kako se nositi s mrljama na listovima anthurium

Prije sadnje je potrebno vodu dobro i popustiti tlo na cvjetnom postelju. Spremni za sadnju corms treba biti postavljen tako da između odraslih ima udaljenost ne manje od 10 centimetara. Dubina sadnje je oko 8 cm.

Sadnja crocosmium i briga za njega na otvorenom terenu u Urali moguća je samo ako se za vrijeme hladnog vremena kreveti mogu skriti. Dobar rezultat bit će kultivacija u staklenicima s ostakljenim staklima.

Kako bi se izbjeglo prašenje, najbolje je posaditi na različitim krevetima, s dovoljno udaljenim međusobnim razmakom.

Pravilna briga o mladoj kroskozmiji

Crocosmia PaniculateNajvažnija stvar za Crocosmiju je pravovremeno navodnjavanje. Voda trajnice treba zalijevati svaki tjedan, ali vrijedi paziti na vremenske uvjete, tako da kišni dani ne propadnu. U vrućem vremenu, obilje zalijevanje treba povećati.

Prije pojave prvih cvatova, čim se lišće razviju, potrebno je napraviti prvi gornji preljev. Kao gnojivo prikladna otopina zmija, mineralne mješavine s kalijem i specijalni spojevi za biljke s kuglicama.

Ne morate vezati krokozij – samostalno održava oblik, tako da nećete morati brinuti o sigurnosti cvjetnih stabljika.

Njega nakon cvjetanja

iskopavanje crocosmium bulbs za zimuČim krokozij cvate, poželjno je obrezati pedunke – tako da će više biljnih sila ići kako bi sačuvale cormove.

Ako se očekuje hladna zima, u jesen se iskopaju žarulje, pažljivo očišćeni od tla i pohranjeni u hladnoj sobi. Međutim, ako je moguće bez kopanja, bolje je ostaviti cormove u tlu. Tako će cvjetovi razviti sustav korijenja i sljedeće godine će vam ugodno čuvati veličanstveno cvjetanje.

Mala cvjetna vrsta montmenta prenosi hibernaciju bez kopanja iz otvorenog tla, ali bolje je biti sigurna, pokrivajući krevet s 20 centimetarskim slojem piljevine i lišća.

skladištenje žarulja od crocosmiumUkratko,

  1. Priprema za sadnju i održavanje crocosmije u otvorenom polju počinje u jesen – odabire se pogodno mjesto, tlo je labav i oplođeno.
  2. Biljke se dobro razvijaju na sunčanim visinama, u tlu bogatom humusom i tresetom.
  3. Sjeme sjemena izravno na otvorenu površinu za crocosmiju je nepoželjno, najbolje je pripremiti sadnice unaprijed.
  4. Najjednostavnija briga za kokosomi je tjedno navodnjavanje.
  5. Prije zime, zemlja dio biljke je odsječena, a zemlja iznad corms je prekriven sloj piljevine i lišća. Također je prikladna i druga organska prevlaka.

Related  Kućna njega kod kuće

Zimovanje Crocosmia – video