Crocosmia blommor i trädgårdenCrocosmia eller montbretia – flerårig infödd till Afrika, som tillhör familjen Iris. Trots att den luriga växten är crocosmia, är det också möjligt att plantera och vårda på den öppna marken i våra breddgrader. Det viktigaste är att veta några hemligheter om att odla denna afrikanska gäst.

Det finns två sätt att odla crocosmia – frön och knölar. Fröer är oönskade att planteras omedelbart i jorden, eftersom de med stor sannolikhet inte bara kommer att groa. Men korpor är mer motståndskraftiga mot temperaturförändringar och skadedjur, så de kan placeras säkert omedelbart i jorden.

Hur man odlar en crocos från frö

Crocosmia frönPlantering av crocosmium och vård av det på det öppna marken på våren börjar med skörden av plantor – som redan nämnts kan direkt sådd inte ge resultat. I slutet av vintern eller på våren hälls frön i en skål och hälls med vatten. Därefter måste de vara kvar för en dag. I krukorna eller lådorna är täckt med en blandning av trädgårdsjord, torv, sand och kompost – detta är den lämpligaste jorden för crocosmia.

odling av plantor av crocosmiumEfter sådd måste behållarna med framtida plantor täckas med en film och placeras på en solig plats (konstgjord belysning kommer att göra). Så snart som 2-3 groddar uppträdde på skotten, är det möjligt att plantera enskilda växter på mer rymliga krukor. Innan plantering av crocosmium och omhändertagande på den öppna marken i Sibirien, där klimatet är för hårt, ta blommorna i frisk luft. Varje dag, öka tiden som anläggningen spenderar på gatan – så det kommer snabbt att anpassa sig till förändrade väderförhållanden.

Ombordstigning och omhändertagande av crocosmiumet på det öppna marken

krokodilplantorKrokos planteras bäst i väl upplysta områden, i skuggan kommer du att få långsträckta blekväxter. Det är önskvärt att blomsträdgården är på dalen – så kommer bladen inte att översvämma efter regnen. Starka utkast kan också skada blommor.

Tiden för Crocosmy att landa på den öppna marken är i mitten av maj, när hotet av sen frost försvinner. I ett tempererat klimat kan blommor planteras i slutet av april.

Platsen för plantering bör väljas i förväg för att lossa marken på hösten och lägga till sand (så att vattnet inte stagnerar i rötterna efter bevattning) och mineralgödsel.

Före planteringen är det nödvändigt att vattna väl och lossa jorden på blomsterbädden. Klar för att plantera bultar bör planteras så att det finns ett avstånd på minst 10 centimeter mellan vuxna. Djupet av planteringen är ca 8 cm.

Plantering av crocosmium och omhändertagande på den öppna marken i Uralerna är endast möjlig om klockan kan döljas vid tiden för kallt väder. Ett gott resultat kommer att odlas i solbelägna glaserade växthus.

För att undvika dammning planteras Crocosmia av olika sorter bäst på olika sängar, med tillräckligt avstånd från varandra.

Korrekt vård av den unga kroscosmia

Crocosmia PaniculateDet viktigaste för Crocosmia är att vattna i tid. Vatten perenner bör vattnas varje vecka, men det är värt att hålla ett öga på vädret så att glödlamporna inte rinner på regniga dagar. Vid varmt väder bör vattnets överflöd öka.

Före utseendet av de första blomställningarna, så fort bladen utvecklas, är det nödvändigt att göra den första toppdressningen. Som gödningsmedel lämplig lösning mullein, mineralblandningar med kalium och speciella föreningar för lövplantor.

Du behöver inte knyta en krokosmium – det håller sin form på egen hand, så du behöver inte oroa dig för säkerheten hos blomstarstänger.

Skötsel efter blomning

utgrävning av krokosmiumlökar för vinternSå snart crocosmiumet blommar, är det önskvärt att trimma pedunclesna – så fler växtstyrkor kommer att gå för att bevara knölarna.

Om en kall vinter väntas, pågår höstens lökar, rengörs noggrant från marken och lagras i ett kallt rum. Men om det är möjligt att göra utan att gräva är det bättre att lämna knölarna i marken. Så blommorna kommer att utveckla rotsystemet bättre och nästa år kommer de att glädja dig med en magnifik blomning.

Småblommiga typer av montage bära viloläget utan att gräva ur den öppna marken, men det är bättre att vara säker och täcka sängen med ett 20 centimeter lager sågspån och löv.

lagring av lökar av crocosmiumLåt oss sammanfatta:

  1. Förberedelserna för plantering och vård av crocosmia på öppna fält börjar på hösten – en lämplig plats väljs, jorden löses och befrukas.
  2. Växter utvecklas bra på solhöjder, i mark rik på humus och torv.
  3. Att sålja frön direkt i marken för crocosmia är oönskade, det är bäst att förbereda plantor i förväg.
  4. Den enklaste vården för crocosmium är en veckad vattning.
  5. Innan vintern är avskuren, är den markerade delen av växten avskuren och jorden över korparna är täckt med ett lager av sågspån och löv. Vilken annan organisk beläggning som helst är också lämplig.

Vinter Crocosmia – video