Adenium raste iz sjemenaSpektakularni adenomi s hipertrofiranim zadebljanim stablom, mali sloj lišća i raspršenje raskošnih cvjetova postaju sve popularniji kod amaterskih uzgajivača. Za sve egzotičnosti da rastu adenij iz sjemena kod kuće, ispada, to je prilično jednostavno, pa čak i novak može učiniti.

Svjetlosmeđi sjemenki sličan minijaturnim cijevima, doslovno otvoren za tri dana, otkrivajući sićušnu, ali već prilično mesnu biljku svijetu. Zahvaljujući brzoj klijavosti i daljnjem aktivnom rastu adena može se sigurno preporučiti najpotativnijim vrtlarima.

S prividnom jednostavnošću i sasvim razumljivom radošću od vrste prvih izbojaka, ne zaboravite da Adenium dolazi iz Afrike, au prostoriji prostorije potreban je poseban pristup za svoje izbojke.

Kako rastiti adenij iz sjemena, pravilno organizirati sjetvu, klijanje i brigu o sadnicama?

Uvjeti i priprema sjemena za sjetvu adenijuma

raste na visokoj temperaturi i vlažnostiAdeniums su biljke koje vole topline, stoga je zbog klijanja potrebna povišena temperatura i vlažnost zraka.

Iskusni stručnjaci u ovoj sobi kulture savjetuje se održavati temperaturu od oko 30-35 ° C. U tom slučaju, sjemenke brzo i skladno pijuckaju.

Ako se zrak hladi do 28-29 ° C i niži, postotak klijavosti se smanjuje, u već prisutnim sadnicama moguće je truljenje korijenskog sustava.

Drugi preduvjet za uzgoj adenoma iz sjemena je pravilno odabrano tlo, koje bi omogućilo puni pristup korijenima vlage i kisika. U tom slučaju, supstrat ne smije sadržavati patogene gljive i štetnike.

Prije sjetve sjemena adenija ponekad se savjetuje da se natapaju u toploj vodi. Međutim, postoje protivnici ove metode koji vjeruju da vlaga izaziva razvoj truleži na sadnicama. No, istodobno aktivira razvoj embrija.

mlada klicaŠto učiniti, odlučuje cvjećara. Ali ako ne koristite samo vodu, već fungicide i stimulante rasta, možete se riješiti takvog problema rastućih adenoma, kao što je to gore navedeno, defekt u razvoju korijenskog sustava prije sadnje.

Presowing liječenje pomoći će neutralizirati spore gljivica naselili na sjeme površine i podržati rast budućeg unutarnjeg cvijeta.

klijanje adenoma sjemenaDa bi se to postiglo, sjeme se uranja u ružičastu otopinu kalijevog permanganata pola sata ili se tretira s dostupnim kompleksnim fungicidom, na primjer, učinkovitim i fitosanitetom biljaka. Nakon toga, nekoliko sati, sadni materijal se spusti u otopinu hormona rasta.

Priprema tla za uzgoj adena iz sjemena

klice trebaju dobro propusni premazNajbolji podlozi za adenij su lako propusni za vlagu i zrak. Oni su dobro strukturirani i nemojte kolač nakon nekoliko navodnjavanja. Gusta zemlja sprječava rast biljaka, pridonosi gomilanju viška vlage. Stoga, tijekom pripreme za sjetvu, morate pažljivo pristupiti izboru odgovarajuće mješavine.

Danas cvjetnici voljno koriste gotove tlo koje se razlikuju:

 • imenovanje;
 • kiselost;
 • opskrba hranjivim tvarima;
 • skup osnovnih i dodatnih komponenti.

poseban tlaKod kuće adenijev sjemenke prikladni su za upotrebu supstrata na bazi treseta ili kokosovog vlakna, ali za veću lakoću i prozračnost korisno ih je dodatno popustiti.

Smjesa za sadnju adena bi se trebala sastojati samo od pola tla za succulents ili univerzalno tlo. Druga polovica je prašak za pecivo, koji se može uzeti kao:

 • perlit ili vermikulit;
 • veliki riječni pijesak;
 • drobljeni ugljen;
 • najmanji dio ekspandirane gline;
 • polistirenske kuglice koje se mogu dobiti istezanjem dijela ambalaže iz kućanskih aparata.

Kapacitet za sadnju sjemena adenij može biti bilo koji. Glavna stvar je da na njezinom dnu postoji mnogo drenažnih otvora, slobodno prolazi višak vlage.

Adenium nicati u peat tabletuPrikladno, ako posuda ima poklopac, onda se pretvara u minijaturni staklenik u vrijeme uzgoja adenoma kod kuće. Na dnu je položen sloj drenaže iz ekspandirane gline, ulomaka ugljena, pjene ili opeke. Preko stavite podlogu koja je umjereno vlažna. Sada je to okretanje sjemena.

Sjeme sjetve adenijskog sjemena kod kuće

Budući da su sadnice Adenium dovoljno velike i značajne, cvjećar može birati između grupne sjetve u jednom kontejneru ili korištenjem malih posuda pod svakim izbočinom.

Kako ispravno staviti adenij? Oba opcija imaju svoje snage i slabosti.

Adenijsko uzgoj jednim sadnicamaJedno sijanje omogućuje uštedu vremena za presađivanje sadnica, omogućava biljkama da aktivno rastu korijene i bolje osvjetljavaju. Ali u isto vrijeme za masu šalica ili stanica za sadnice, koje se često koriste za klijanje sjemena adenoma kod kuće, trebate puno prostora na oba prozorska daska i ispod svjetiljki osvjetljenja.

sijanje u zajedničkom kontejneruSjetva u zajedničkom kontejneru, naprotiv, štedi prostor, ali s neravnim rastom neke od mladih mladih biljaka početi će se povlačiti i čekati da zaustave slabije klice. Osim toga, takvi adenii trebaju transplantaciju, inače će gužva dovesti do brzog slabljenja zelenih kućnih ljubimaca. Obično je transplantacija na vlastitim posudama provedena 2-3 mjeseca nakon sjetve.

Da ne biste slučajno popunili klice u pojedinačnim posudama, bolje je odabrati spremnik s minimalnim volumenom, upotrijebiti staklene ćelije s odvodnim otvorima, tresetnim posudama ili tabletama.

sjetvu u malim posudamaKad se sijanje adenijskog sjemena širi ravno na udaljenosti ne manje od 3 cm jedna od druge, a zatim pospite sloja podloge debljine od 5 do 10 mm. U ovom obliku spremnik se stavlja u staklenik. Daljnja njega je:

 • u održavanju prilično visoke temperature i vlažnosti zraka;
 • u redovitom navodnjavanju površine tla uz pomoć raspršivača ili u urednom zalijevanju u paleti.

Za održavanje stabilne topline za sjeme adenij, kod kuće možete koristiti dno grijanje pomoću zaštitne podloge za zaštitu vlage, sušilice za cipele i drugih improviziranih sredstava.

presađivanje sadnicaSvakodnevno staklenika, u kojoj se sadnice održavaju oko mjesec dana, prozračuje. Nakon pojave masovnih izbojaka, mladi adenijevi se prenose na svijetlo mjesto, ostavljajući grijanje još 7-10 dana. Sjediše jake biljke.

Budući da je moguće rasti sjemena adenoma iz godine u godinu, zimska sadnica treba obavezno osvjetljenje, što je najlakše osigurati uz pomoć posebnih fitilampa. Daljnja briga za zatvorene biljke ne razlikuje se od onoga što odrasli primaju.

Kako jednostavno rasti adenium iz sjemena – video