čempres u loncimaTeško je zamisliti Crno more ili Krimski krajolici bez tankih zgodnih čempresa. Ako ste na godišnjem odmoru fascinirali ovo lijepo drvo, prekriveno mitovima i legendama, pokušajte uzgajati čempres u loncu. Njega za njim će zahtijevati malo znanja i vještina, ali za ovaj minijaturni južni božićno drvce tijekom cijele godine uživat će u njegovim mekim aromatskim borovim iglama.

Opis postrojenja

bujnog čempresaCypress se odnosi na rod zimzelenih stabala i grmlja iste obitelji. Izrađuje piramidalnu ili izbočenu krunu. Mlade biljke imaju male, igličaste lišće. U odraslih primjeraka oni su ljuskavi, prešani do grana. Cypress se odnosi na jednonamjenske biljke: ispod jedne krune jesu muški i ženski češeri, sazrijevši u drugoj godini. Na donjoj strani ljusaka konusa skriva se sjeme.

voće čempresaČipovi su stanovnici subtropske i tropske klime. Vrste otporne na mraz uzgajaju se u vrtovima i parkovima, a veliki plodni čempres popularan je za uzgoj kod kuće u loncu.

U kršćanskoj kulturi čempres se pojavljuje kao simbol vječnog života i spominje se u Bibliji kao stablo koje raste u rajskim vrtovima.

Kako bi se na prozoru uredio komad Edenskog vrta, potrebno je stvoriti čemprese koji su bliski okruženju prirodnog staništa.

Čuvanje čempresa u sobi

mlada grana čempresaOva južna kultura koja voli toplinu treba dobro osvjetljenje. Ali za održavanje jarkog sunca može samo uzgajati stabla, a mlade klice u podne poželjno je pritenyat. Najbolje mjesto za njega je istočni ili sjeverni prozorski prozori.

Čuvanje čempresa u posudi kod kuće je redovito zalijevanje, obrezivanje, prskanje i pružanje razdoblja zimskog mira.

Ljeti, južna ljepota se čuva na temperaturi od najmanje 20 ° C i obilje svježeg zraka. U tu svrhu, čempres u posudi se prenosi na balkon, do dvorišta, na verandu. U vrućoj sezoni biljka treba redovito prskanje, jako se sviđa tuševa ili barem raspored u blizini mokrog mahuna ili mokrog šljunka.

U rano proljeće, čempres je izrezan kako bi stvorio željenu krunu. Do jeseni, obilno je zali, slijedeći pravilo – toplije u sobi, više zalijevanje.

Od svibnja do kolovoza čempres se hrani svakog mjeseca tekućim mineralnim gnojivom namijenjenim zatvorenim biljkama.

Vrlo slična čempresu tzv. Čempres. Oni pripadaju istom rodu, a briga za čempres u loncu mora biti isti kao i za čempres.

Related  Reći ćemo vam jeli li šipak s kamenjem

Kako se čuvati čempresa u loncu zimi

čempresa zimiZa intenzivan rast vegetacije, čempres treba zimski odmor. U ovom trenutku se čuva u hladnoj sobi na temperaturi od 8-10 ° C. Jeloće vrlo umjereno, jednom svakih 7-10 dana. Najbolje mjesto za hibernacijski čempres je zagrijani balkon ili loggia. Korijen se ne smrzava, lonac je zamotan sa bilo kakvom izolacijom – polistirenom, mineralnom vunom, krpe.

S početkom proljeća, čempres je izrezan i nakon dva tjedna doveden je u toploj sobi. Zalijevanje se postupno povećava i počinje oploditi.

Transplantacija čempresa

mladog čempresaMlađi, brzo rastući čempresovi transplantiraju se svake godine, od travnja do svibnja. Odrasli ne trebaju godišnji presadak, tako da se prema potrebi provode, kada se čempresi napune u starom loncu.

Transplant ciparske kuće u loncu vrlo pažljivo, jer tolerira i kršenje integriteta zemljanog koma. Zapravo, postrojenje se prenosi na veći kapacitet, nježno potresajući zemlju duž rubova komande zemlje.

odvod za čempresNapunite dno posude s dubinom od nekoliko centimetara, malo pijeska i mješavine tla koje se sastoje od:

  • 1 dio pijeska,
  • 1 dio treseta,
  • 1 dio kopna,
  • 2 dijela lisnatog ili običnog vrtnog tla.

Novo tlo pod zemljom zdjelice se izlije na takav način da u transplantiranoj biljci vrat korijena ostaje iznad površine tla.

transplantacija čempresaCypress se stavlja u novu lonac, pokušavajući ne izlijevati zemlju i nježno napuniti zemlju prostorom između korijena i zidova lonca. Tlo je malo zbijeno i zalijepljeno.

Bolesti i štetnici

propadanje korijenskog sustavaBolesti čempresa su obično povezane s nepravilnom skrbi. Dakle, od overmoistening njegova korijena truleži. U slučaju pojave korijena korijena, pacijent je transplantiran u novu zemlju, uklanjajući propadajuće korijene i smanjujući učestalost navodnjavanja.

Zbog suhog zraka u sobi, čempresi svibanj patiti od invazije od zubaca ili pauk grinja. Bolest se lako tretira s “Fitoverm” ili “Actellikom”. Kako bi se spriječio pojavu štetnika, potrebno je održavati optimalnu vlagu u sobi.

Related  Izbor fotografija koji opisuju vrste i vrste badana

Uz ova jednostavna pravila skrbi, čempres u loncu može rasti u tanak i elegantan stablo, koje će postati pravi vrhunac interijera.

Video o transplantaciji i reprodukciji čempresa u loncu