rodna vrsta filodendronaČini se da u 21. stoljeću znanost treba biti svjesna biljnog svijeta. Međutim, brojne vrste filodendrona i dalje iznova iznenaduju znanstvenike, izazivaju svoje sporove, pa čak i revidiraju prihvaćenu klasifikaciju biljaka.

Razlog leži u rijetkoj raznolikosti i varijabilnosti autohtonih stanovnika tropske zone Južne Amerike, Oceanije i jugoistočne Azije. Danas botaničari broje gotovo tisuću vrsta filodendrona. Razlikuju se jedna od druge u veličini i obliku lišća, načinu života, bojanju i drugim osobinama. Nije iznenađujuće, ljubitelji domaćih biljaka sretni su “ukrotiti” stanovnike vlažnih tropima. Opisi i fotografije najčešćih tipova Philodendrona kod kuće, pomažu u lakšem kretanju kraljevstvu.

Philodendron je zlatno crn, ili Philodendron Andre (P. melanochrysum)

Filodendron crna i zlatnaU podnožju kolumbijskih Anda naći u prirodi philodendron zlatno-crne boje s velikim duguljasto-srcolika lišća i jaka, ali krhka stabljika, gusto posuta zračnih korijena. Ova vrsta filodendrona je tipična liana, pod otvorenim nebom penje se gornjim slojevima prašume. Kultura privukla ljubitelje egzotičnih biljaka prema veličini i originalnoj boji lišća. Listska ploča ima prosječnu dužinu od 60 cm. Odrasli lišće su tamno zeleni, s baršunastim odljevanjem i primjetnom, gotovo bijelom prugom. Mladi lišće ima smeđe bakrenu boju i peteljke iste boje.

Philodendron crno i zlatno Black GoldČak iu stoljeću prije prošlog stoljeća, botaničari su primili neku vrstu filodendrona zlatno crnog Black Golda s gotovo crnim listovima odraslih koji su zadržali brončanu ili zlatnu rubu.

Philodendron Giant (P. giganteum)

Philodendron GiantNajveći predstavnik roda philodendrona je divovski filodendron, izvorno od otoka Kariba i nekoliko regija Južne Amerike. U izobilju pod baldahinom tropske šume, ove biljke dosežu visinu od 4-5 metara, a listovi u obliku dlake u obliku srca mogu narasti do 90 cm.

Nije ni čudo da je takav izuzetan oblik filodendrona otkriven sredinom XIX. Stoljeća, a danas krasi najbolje botaničke vrtove i staklenike svijeta.

Philodendron warty (P. verrucosum)

Philodendron bradavicaMeđu svojim kolegama, warty philodendron se razlikuje po svojoj svestranosti i jedinstvenom izgledu lišća. Ako druge vrste filodendrona rijetko mijenjaju svoje navike i jesu ili epifite ili zemaljske biljke, tada se ta biljka lako prilagođava svim uvjetima. Može se naći ispod stabala i na njima. Penjajući kreperi lako korijenje u tlu i pronaći hranu na granama.

Natrag o philodendron leaf wartyOrnamentiranje biljke je njezin uzorkovani lišće oblika srca. A ljubičasto ili smeđkasto ukras zelenih žila nije na prednjoj strani, već na stražnjoj strani. Na dugačkom peteljku prekrivenom zelenkastom hrpom održava se nešto ponovno ispran list od 15-20 cm.

Philodendron gitarovidny (P. panduriforme)

philodendron gitarovidnyDok odrastate s lišćem mnogih vrsta filodendrona, nastupa nevjerojatna metamorfoza. Iz koplja ili srca, oni se pretvaraju u vrh, palpa ili lobate. Nijedna iznimka – filodendron gitarovidny.

Ova Liana, koja u prirodi raste do 4 do 6 metara, u kulturi posude gotovo pola. Ali to ne gubi sposobnost promjene. A odrasle biljke su pogođeni bizarnim tri-lobed lišća, koji je podsjetio botanistima izgleda drevnog grčkog glazbala, u čijem se času taj tip filodendrona imenovao.Philodendron bipennifolium

Ponekad se mlade biljke Philodendron gitarovidnogo zbunjuju s binodernim filodendronom, ali kad ove velike prostorije sazrijevaju, razlika među njima postaje očita čak i specijalistu.

Filodendron binarni ili Sello (P. bipinnatifidum)

Philodendron violončeloOva sorta ima mnoga imena i može poslužiti kao izvrsna ilustracija priče o desetljećoj zbrci u klasifikaciji filodendrona. Najčešće cvjetnici poznaju biljku pod imenom Philodendron dva puta – peristonadone, violončelo ili bipartit.

Ako se naziv philodendron Sello dano u čast poznatog istraživača i naturalisti flore, ostali nazivi – priznanje za neobičan oblik zamršeno izrezanim Višelistne ostavlja doseći dužinu od 40-70 cm.

Celuloza mlada biljka filodendrona CelloZanimljivo je da u mladim filozofima Čelona, ​​kao iu drugim vrstama, listovi imaju izrazito oblik srca. Osim toga, binarni filodendron je rijetka vrsta koja se dugo koristi na farmi.

Indijska populacija koristi zračne korijene za izradu domaćih užadi. Listovi i petioli daju iscjeljivanje, kako to stanovnici smatraju, sok.

Cvjetanje filodendrona dvostruko piperidiranoBotaničari koji su proučavali philodendron Cello primijetili su da tijekom cvjetanja temperatura oko anthersa neobjašnjivo raste za gotovo 13 ° C. Kao rezultat ovog fenomena, izrazito se povećava aroma slatkog meda, koja doslovno privlači oprašivače insekata u biljku. Jagodaste plodove Philodendronovog dvostrukog zrenja na mjestu izblijedjelih jabukovača jestivo.

Filodendron crvenkast ili pocrven (P. erubescens)

Filodendron crveniloJoš jedan penjač u vrstama konstelaciji philodendron za kućnu uzgoj – crvenjenje philodendron, koji su dali puno sorti cvijeća vinogradara od originala, uključujući u obliku srca raznobojnim ili šiljatim-jajoliko lišća.

Philodendron crvenkasta crvenom bojomIme je dala biljkama crvenkaste petiole, internode, au nekim slučajevima i listovne ploče ovog penjačkog, gotovo nerazgranog loza.

Philodendron crta Pink PrincessPrimijetivši neuobičajeno za druge Philodendronove sjenke, uzgajivači su u ovom trenutku primili mnogo zanimljivih vrsta s ružičastim, zelenim, gustim ljubičastim i mramornim listovima.

Filodendron crvenilo raznolikost Crvenog KongaPored povećane dekorativnosti, kultivirane sorte filodendronskog pocrnavanja imaju više kompaktnih dimenzija i bolju prilagodljivost sobnim uvjetima.

Filodendron arrowhead (P. sagittifolium)

Filodendron arrowheadOva vrsta philodendron prvi put došao na pozornost znanstvenika 1849. godine, i od tada, zahvaljujući izduženom jedan list i nezahtjevna rodom iz mnogih dijelova Srednje Amerike postao rado viđen gost u staklenicima i botanički vrtovi.

Za domaću uzgoj, strelica glave filodendrona je prevelika, jer lišće može doseći duljinu od 70 cm, a peteljke – 1 metar.

Philodendron Pseudoatum (P. squamiferum)

Philodendron je čehoslovačkiPosebnost ovog velikog pukotina s maštovito disekcijom 5-lobed lišća su duge peteljke prekrivene crvenkastom hrpom. Očito, zahvaljujući ovom filodendronu, imenuje se celijakija.

Letci Philodendron LeafaOstavlja kao i svi philodendron, prvo, jedan komad, tri, a potom pet režnjeva u duljinu može narasti do 30 cm. Zračni korijeni Pomoć postrojenja popeti strmim površinama i držati na bilo koji drugi odgovarajući potporanj.

Filodendron castus (P. guttiferum)

Filodendron CapilliformOvaj južnoamerički tip filodendrona opisan je i proučen u prvoj polovici stoljeća prije posljednjeg. Kao i mnogi od njegove dobiti zajedno, philodendron kaplenosny može riješiti i na terenu i na granama, a prizemlju obliku, to vino je gotovo dva puta manji, skromniji nego da aerofit.

Izduženi, istaknuti listovi na tlu ne prelaze dužinu od 15 cm, ali rastu okomito na duljinu od 20-30 cm.

Filodendron elegantan (P. elegans)

Philodendron je graciozanKada gledate filodendron, elegantan neiskusni cvjećar može zbuniti biljku čudovištem ili Philodendron violončelom. Međutim, s općom sličnošću ove kulture imaju mnogo razlika. 40-70 centimetrijski lišće delikata Philodendron vješto su podijeljeni duž svake vene u uske, linearne režnjeve.

Filodendron bršljan (P. hederaceum)

Filodendron bršljan ili penjanjeJedno od najcjenjenijih, minijaturnih i popularnih u florikulturnim vrstama filodendrona može se smatrati najpolisemičnijim. Filodendron bršljan u različitim vremenima, a ponekad se i danas naziva filodendron penjanje, filodendron sjajni, prianjajući ili istaknuti. Takav široki raspon imena ne može se “pohvaliti” bilo kojom drugom vrstom. Međutim, biljka ne drži ljudsku ljubav!

Philodendron penjanje sorti BrazilLiana s širokim oblikom istaknutog lišća, sjedeći na dugim fleksibilnim peteljkama – omiljenoj sobi kulture. Prema popularnosti, biljka raspravlja s sličnim nepravilnostima.

Filodendron sjajni limun limunU prirodi, postoje uzorci s glatkim tamnozelenim lišćem, savršeno izdržavajući duboku sjenu. Danas, na raspolaganju ljubiteljima unutarnje cvjećarstva postoje sorte ne samo mramornog boje limuna i bijelih mrlja. Prikazan je niz filodendrona koji svijetli s potpuno žutim lišćem.

Filodendron lobular (P. laciniatum)

filodendron lobedMeđu biljkama s vrhovima lišće, filodendron lobed, koji raste kao ampelic vrsta ili penjanje liana, uvijek koristi veću pozornost. Sjajna ukrašavanja biljke – izrezati na nejednake dijelove čudnih lišća do 40 cm.

Filodendron u zatvorenom cvjećarnici – video