Vaša omiljena orhideja je pogoršalaPrekrasan leptirski cvijet u kući nije problem. Nepravilna briga je uzrok bolesti orhideja. Vijeća amatera ponekad upravo suprotno. Postoje znakovi da će i neiskusni amater razumjeti razlog promjene boje i oblika lišća. Nepravilna njega i njezina posljedica događa se zbog nepridržavanja osnovnih pravila održavanja orhideja.

Fotografije orhidnih bolesti i njihova liječenja s opisom

Zamrzivač zamrznute orhidejePostrojenje za kršenje sadržaja ne reagira odmah. Posljedice dolaze u nekoliko dana, kada je cvjećar već zaboravio na ono što se dogodilo. Stoga će samo pažljivi stav prema biljci i sustav skrbi izbjeći bolesti. Prilikom odabira orhideja, potrebno je izmjeriti uvjete i zahtjev sorte. Dakle, postoje vrste svjetloljubičastih vrsta koje mogu živjeti čak i na južnom prozoru sjenčanja, na primjer, Wanda. Češće biljka phalaenopsis orhideja, koja voli sjenu. Treba uzeti u obzir mršavljenje u skrbi o različitim orhidejima.

Najčešći tip orhideja u kulturnoj kulturi je Phalaenopsis. Lakše ga je paziti sa sobnim sadržajem.

Kako se ne bi čudilo, orhideja je bolesna, što treba učiniti, potrebno je izbjegavati:

 • nepravilno navodnjavanje;
 • suhi zrak oko cvijeta;
 • netočna rasvjeta;
 • temperatura kolapsa;
 • nedovoljna prehrana i preopterećenje;
 • bolesti koje se prenose putem insekata i zraka;
 • otvorene zaražene rane na biljci.

Posljedice nepravilnog sadržaja izražene su slabljenjem postrojenja. Često orhideje pate od prekomjerne pažnje. Bolesti orhideja mogu se podijeliti u skupine:

 • nepravilno održavanje;
 • bolesti uzrokovane parazitima;
 • gljivične, virusne i bakterijske bolesti;
 • mehanička oštećenja.

Sve bolesti orhideja počinju s propustima u skrbi.

rasvjeta

Staknite lišće iz izravnih zraka suncaNepravilna rasvjeta može dovesti do opeklina listova. Čak i proljetno sunce može biti katastrofalno ako se orhideja ne postupno navikne na to. Nedostatak rasvjete dovest će do povećanog rasta. Ako situacija nije ispravljena, cvijet će umrijeti. Umjetno osvjetljenje treba obavljati lampe hladnog sjaja, postavljene ne manje od 30 cm od listova. List će biti izgorio iz žarulje sa žarnom niti.

Related  Saznajte više o prednostima i šteti od crnih graha

zalijevanje

Pretjerano navodnjavanje godina može dovesti do gubitka obrazaca za udžbenikeAko orhideje nestanu, jedan od razloga može biti kršenje režima navodnjavanja. Orkide rastu u loncu s prozirnim zidovima. Korijeni sudjeluju u fotosintezi i isporučuju vlagu na lišće. Stoga se letarhija događa uslijed dugotrajnog sušenja biljke ili pretjeranog zalijevanja. Ako je biljka jako sušena ljeti, pa čak i sa suhim zrakom, lišće će izgubiti tugor. Kako bi se stvorio efekt staklenika, prostorije su ventilacije. Važno je da korijenje potpuno suši između zalijevanja. U trajno vlažnoj podlozi počinje korijen korijena, a listovi orhideja će također posušiti.

Ako je biljka stavljena u vodu zalijevanjem i zaboravljena na jedan dan, doći će do edema lišća. To znači da je tanjur zasićen vodom, natečen, a na njemu su mokre mrlje. U ovom trenutku, biljka je ranjiva na bilo koju infekciju.

Cvjetovi orhideja imaju različite okuse, ali ne uzrokuju alergije. Miris trulog mesa i aroma vanilije stvara jednu vrstu cvijeća. Za bolju oprašivanje, latice se drže od kukaca koji je posjetio.

Posebno opasno oticanje u prekomjernom navodnjavanju u hladnom vremenu. Na temperaturi od oko 15 stupnjeva, zalijevanje treba smanjiti, mjesta za upijanje vode treba isprazniti filtarskim papirom tako da se ne šire. U ovom trenutku, raspršene orhideje na lišću ne mogu biti.

Oticanje lišća orhidejeKada ostane u mješavini na minus temperaturi nekoliko sati, postrojenje će umrijeti.

Oslabljene orhideje koloniziraju spore i micelij. Rot obrasci. Ponekad biljke kupuju s tuberkulama na listovima, u kojima infekcija drijemaju. Infekcija se može pojaviti kroz zemlju, zrakom.

Gljiva na phalaenopsis listGljivične bolesti listova orhideja prikazane su na slici.

Dorsal micelij na Phalaenopsis lišća ne može se otvoriti. Takve lišće je bolje uništiti, kako ne bi širili zarazu. Novi listovi će biti čisti.

Korijenje može biti pod utjecajem truljenja, lišća – pjegavosti, antrakoze i praškastih plijesni. Svaka bolest ima svoje osobine, ali prvenstveno kršenje sadržaja.

Related  Pravila za presađivanje i brigu za Vriesia Splenet

Rot mogu biti različitih boja – smeđa, crna, siva, ali možete zadržati orhide samo u početnoj fazi, rezanje i dezinfekciju svih zaraženih mjesta. Morate uzeti novi lonac i podlogu, sterilizirati instrument. Ako se truljenje širi kroz korijen, biljka mora biti uništena.

Korijen je prešao iz prekomjernog vlageMjesto listova uzrokovano je obilnim navodnjavanjem i pretjeranim gnojivom. Na mesnatoj, labavoj ploči ima mokrih mjesta – to je uočavanje. Potrebno je promijeniti uvjete cvijeta i ukloniti sve pogođene dijelove postrojenja. Ova bolest orhideja pate Phalaenopsis. Kao kontrolna mjera, biljka se suši i obradi fungicidima.

Druga bolest koja počinje s mjesta na listovima je antraoza. Malo smeđe mrlje rastu, pojavljuju se nekrotični napadi. Visoka vlažnost, stajaća voda na lišću i nedostatak ventilacije – uzroci bolesti. Liječenje je dugo. Potrebno je ukloniti pogođene dijelove, nakon što se obradi fungicidom tri puta u 10 dana.

Anthracis odlaziAko su zahvaćeni listovi prekriveni bijelim premazom na vrhu, to je praškasti plijesan. Mokro vlažan toplotni zrak potaknuo je razvoj uspavanih sporova. Pomoći će rješavanju koloidnog sumpora, Fitosporina i promjena uvjeta pritvora.

Virusne bolesti određene su mozaikom lišća, sitnim mrljama. Oni se prenose štetnicima insekata, koji su nositelji. Takve bolesti se ne liječe. Biljka se uklanja.

Zašto su na listovima orhideja prisutne ljepljive mrlje

Zaštita na orhidejuPopulacija atenuirane biljke može biti lisne žlijezde, bjeloglavi slatkiši, žutokrvni sokovi. Čestim brisanjem listova s ​​mokrim salvetom brzo će se pojaviti štetnici, a izbaviti ih neće biti teško. Najveća oštećenja orhideja uzrokuje šašavica, koja je čvrsto smještena na listi, hrani sok i oslobađa ljepljivu tajnu na kojoj se nasadi gnojna gljiva. Kao rezultat, na listovima orhideja pojavljuju se ljepljive mrlje. Možete skidati štit s otopinom alkohola. Ako se štetoči razveli mnogo, to će spasiti Fitoverm. No, potrebno je promijeniti lonac i tlo.

Related  Korištenje i štetu krumpira, njegov sok, škrob, bujon, klice

Video o bolesti orhideja