cvjetni štapićCurling ili grmovi su jedan od najvažnijih nezaboravnih cvjetnih biljaka, ugodni za oči od prve polovice ljeta do mraza. Ako je nasturtium uhvaćen na mjestu, sadnja i njegu na otvorenom terenu iza sebe ne oduzima puno vremena od ljeta. Postrojenje je nepretenciozno, odgovorno za njegu, a cvjetovi voljno i obilno. Iskusni vrtlar upotrebljava nasturtium kako bi zaštitio krevete od štetnika, a gurmani znaju pretvoriti u izvrsno jelo nezrelih sjemenki, mladih listova i nježnih cvjetova.

Za nekoliko desetljeća nestala iz potočarka cvjetnjaka i vrt, no danas su ponovno stekli obožavatelje i dostojno mjesto u prigradskim područjima, u parkovima, na terasama i balkonima.

Uvjeti sadnje nasturtiuma u tlu u proljeće

nasturtium sadnica za otvoreno tloU prirodi postoji gotovo 90 vrsta nasturtiuma, koji u prirodnim uvjetima subtropika američkog kontinenta imaju oblik ne samo godišnjih, nego i trajnica.

U srednjoj traci za zimovanje i najrazličitije vrste otpornosti na smrzavanje nije dovoljno toplo pa se nasturtium uzgaja kao ukrasno ljeto, sadnju sjemena ili sadnica u vrtu.

Kako dogovoriti sadnju nasturtium na otvorenom terenu, kada treba saditi cvijeće u različitim regijama?

Sjeme nasturtiuma počinje klijati kad se zrak i tlo ugriju do 18-20 ° C. Ako izbojci padne pod mraz, postoji opasnost od njihovog zamrzavanja, tako da se planira sadnja nasturtiuma u tlu u proljeće, obraćajući pažnju na vremenske uvjete u regiji. Što je dalje jug, to prije dolazi pravi trenutak.

U srednjem pojasu, sijanje sjemena na otvorenom terenu se provodi u sredini ili krajem svibnja. U Sibiru, gdje se sadnju i njegu nasturtiuma na otvorenom terenu odgađa 7-10 dana, za rano cvjetanje, bolje je koristiti ne sjetvu na cvjetnim cvjetovima, već i sadnju sjemenih biljaka.

Sadnja na otvorenom terenu sa sjemenkama i briga za nasturtium

nasturtium na cvjetnom krevetuZa nasturtiums preferiraju se sunčana, mirna područja s dreniranom laganom tlom. Na siromašnim tlima biljka izgleda potlačena, lišće mu se smanjuje i sjaji, cvjetovi se pojavljuju poslije, a ne masivno kao na dobro oplođenim navlaženim tlima. U ovoj kulturi negativno se odnosi na uvođenje svježe organske tvari.

Related  Koliko je korisno limun za ljudsko tijelo?

Mjesto ispod sjetve je iskopano, pažljivo razbijanje zubaca. Promjena je ugrađena u tlo do dubine od oko 2 cm, a na lakšim supstratima rupe se ponešto dublje.

Ako je sadrzavanje nasturcija i vanjske njege složeno zbog velike gustoće tla, bolje je dodati treset i pijesak unaprijed.

Breskovi ili rupe za velike sjemenke izrađuju se na udaljenosti od 25 cm za vrste grma i uz intervalu do 40 cm za kovrčave, visoko ekspandirane sorte. Iskusni vrtlari savjetuju sjetvu u jednoj rupi za 2-4 sjemena. Tekući nasturtium takav način pomoći će brzo formirati bujnu zelenu krunu za vertikalnu vrtlarstvo.sjeme nasturtiuma za sjetvu

Brzo raste i raskošno cvjetajuće biljke vrlo brzo pomažu da se odvoji od zgrade poljoprivrednog gospodarstva, kako bi zelena vidikovaca ili stvorili udoban sjenovit kut na sunčanom prostoru.

Prilikom sadnje nasturtiuma i ostavljanja na otvorenom terenu, trbuh iz rastegnutog niza ili mreže pomaže da biljku daje vertikalni položaj, kako bi se pratilo stanje tkanja.

Nakon ugrađivanja, tlo je zbijeno i zasićeno malo. Sjeme nasturtiuma se pojavljuje nakon 7-10 dana. Vrlo su prijateljski i snažni. Tako da klice ne pate od ponavljajućih prehlada, noću ih mogu prekriti netkanim tkaninom.

Njega za nasturtium nakon sadnje u otvorenom polju

ampute nasturtiumTijekom toplog sezone, nasturtiums su zali, pazeći da je tlo pod biljkama čisto od korova i labav. Iz nedostatka vlage, posebno u vrućem vremenu, lijevanje nasturtiuma postaje žuto, pupoljci pada, cvjetajuće kore ubrzo izblijede. Za zalijevanje koristite suncem zagrijanu stajaću vodu.

Grmlje nasturtiums cvatu nakon 25-30 dana nakon sjetve. Penjačke sorte, neovisno o vremenu sadnje i brige nasturtiuma na otvorenom terenu, otvaraju pupoljci 10-15 dana kasnije. Za cvjetanje je bujno i trajalo do prvog mraza, biljke se hrane mjesečno pomoću složenih smjesa. Na početku rasta, gnojiva za nasturtiume mogu imati povećanu koncentraciju dušika i kalija. No, tada višak dušika uzrokuje brzo stvaranje zelene mase i kašnjenje izgleda pupova. Stoga, od lipnja hranjenje treba sadržavati više fosfora i kalija.

Do jeseni, cvjetanje nasturtiuma postupno se smanjuje, ali ne prestaje. Stoga, zelene biljke ostaju zamrznute do hladnoće.

Zatim se stabla uklanjaju, mjesto je iskopano i proliveno s fitosporinom ili drugim sredstvom za poboljšanje kakvoće tla.

Related  Suptilnost rastu i brige za jasmin Sambac

Sjetvljivanje sjemena nasturtium na sadnicama i brigu o sadnicama

sjetvu sjemena nasturtium u loncimaOni koji ne žele čekati cijeli mjesec na krevetima žute, narančaste, bijele i crvene potočarke cvijeća može biti već u travnju, posijati sjeme i raste sadnice kućni to skroman cvijet.

Sjetva se provodi u tresetima do dubine od oko 1 cm, što je važno jer nasturtium ne podnosi transplantaciju, a za sadnju potrebno je čuvati i zemljani kvržicu i sve stvorene korijene.

Površina nakon sadnje je zbijena i zasićena. Redovito vlažite tlo, ne dopuštajući da se cijeli volumen posude isušuje. Kada sjeme prolazi, sadnice su dobivene s dobrim svjetlom i temperaturom od oko 18-20 ° C. To će omogućiti nasturtium da stvori jaku biljku s nekoliko pravih listova. Prijenos sadnica na cvjetnjak ili balkonsku kutiju planiran je za svibanj.

raste sadurtium sadnicaI sjetva sjemenja, i sadnji nasturtiuma na otvorenom terenu, te brigu za ukrasnu biljku tijekom ljeta – neće moći zapriječiti ljetne stanare čak i uz najne skromnije iskustvo. Cvijet je tako nepretenciozan, kako je dekorativan i koristan. Svijetle zavirijske zavjese u blizini kupusa kupusa pomoći će odvratiti lisne uši i leptire kupusa. Krumpir i patlidžani manje su izloženi napadima Colorado beetlea.

zelena sjenica štakora za kapareNeobična biljka koristi se ne samo kao dekorativna i fitosanitarna kultura. Zelene, nepravilno oblikovane kapljice sjemena nastale u marinadi stječu pikantan ukus i poslužuju se na stolu kao predjelo. A cvijeće i lišće su vitaminsko hrskavljevi dodatak za ranu nisko kaloričnu salatu.

Video o sadurtium sadnji