tratinčica vrtCvjetanje na livadi i u vrtu tratinčica nitko ne ostavlja ravnodušnim. Vrt kamilice – omiljeni cvijet ruskih ljetnih stanovnika. U svim klimatskim zonama može se naći više desetaka zelenih trajnica u prirodi, osim tropima, leda i pustinja.

Cvijet privlači kulturu s masivnom i dugom cvjetajućom, nekompliciranom skrbi i prilikom bez puno iskustva da biljka i razmnožiti raznolikost koja vam se sviđa. Pročitajte o sadnji višeslojnih krušaka i njegu s njom.

Opis višegodišnje kamilice

bujno cvjetanje višegodišnje kamiliceZa ukrašavanje cvjetnih crijeva koristite najsvjetlije biljke s velikim cvjetovima. Po prvi put, tratinčice su zainteresirane za cvjetne uzgajivače prije više od dvjesto godina, tako su se u prošlosti pojavile mnoge kulturne sorte. I iako višegodišnji vrt kamilice mogu biti različitih visina, imaju različita razdoblja cvjetanja i oblik cvjetanja, svi kamilice imaju mnogo zajedničkog. Prije svega, to je prepoznatljiv oblik košarice cvjetnice, čija se jezgra sastoji od malih cvjetnih cvjetova žute boje i uokvirivanja lažnih jezika.

Danas, zahvaljujući nastojanjima uzgajivača, na raspolaganju su vrtlarima polu i frotirne vrste vrtne kamilice.

U usporedbi s divljim primjercima kultiviranih perennials:

  • cvjetovi su veći;
  • oblikovanje pupova je puno aktivnije;
  • razdoblje cvatnje je duže;
  • moguće je ponovno pojaviti cvijeće u drugoj polovici ljeta.

velika cvjetna tratinčicaVrtna tratinčica prikazana na fotografiji, Leucanthemum vulgare ili Leucanthemum maksimum se popularno naziva Nivian ili Leucanthemum maksimum. U rano proljeće, iznad tla se pojavljuje rozeta izduženih bazalnih listova. Kada se cvjetovi pojavljuju na ravnim uspravnim stablima, visina biljke može varirati od 20 do 80 cm. Ovisno o sorti, promjer cvata može doseći 3 do 10 cm.

Reprodukcija keramike na kamenu s grmovitim dijelom

vrt kamilice u rano proljećePosađene na mjestu kamilice rastu dobro, formiraju zavjese koje, čak i izvan cvjetanja, zadržavaju dekorativnost i nalikuju zelenim jastucima. Međutim, nakon nekoliko godina, trajnica zahtijeva pomlađivanje, inače cvjetnica svake godine postaje manja, lišće raste manja i slabija.

Višegodišnji vrt kamilice reproduciraju se sjemenskim i vegetativnim načinom. Ako cvjetnjaka već rastu ova lijepa cvijeća, dovoljno je podijeliti zavjesu odraslih u nekoliko.

Trošenje višegodišnjeg je najbolje u prvoj polovici jeseni, dijeljenje biljke u dijelove tako da svaka ima dio jakog rizoma i nekoliko točaka rasta. Tlo za sadnju kamilice treba biti iskopano, uklonjeno od korova i navlaženo:

  1. Rupa kopa malo više od korijenskog sustava.
  2. Postrojenje u jami sadnje nalazi se na istoj razini, nakon što je prije rasprostirala rizome.
  3. Bunar je prekriven tlom, koji je zbijen i zasićen.

Related  Korisna svojstva prostorije aspidistra

vrt kamilice na mini cvjetnom posteljuBudući da sjemenke iz obojenih košara ne prenose svojstva roditeljskih biljaka, vegetativna reprodukcija je neophodna ako se želi dobiti mlade zavjese bilo kojeg sortom kamenja.

Češće su zavjese pomlađene, što je spektakularnije njihovo cvjetanje i veće cvjetnice. Međutim, proljeće transplant može odgoditi ili otkazati izgled pupova.

Sjetva višegodišnje kamilice i sadnju u tlu

Sjemenke kamilice imaju izvrsnu zimsku izdržljivost, pa se mogu posijati iu proljeće i zimi. Jesen sjeme neće samo uštedjeti dragocjeno proljetno vrijeme, već i pružiti prirodnu slojevitost. A to znači da će izbojci biti prijateljski i jači.

sadnju sjemena s kamilicamaProljetno razmnožavanje vrtnog kamilica sa sjemenkama moguće je na dva načina:

  • sjetva u odmrznuti, iskopani i rastvoreni otvoreni teren;
  • sjetve kod kuće na sadnicama koje se u toploj sezoni prenose na cvjetni krevet.

U drugom slučaju, biljke su jače, cvjetaju ranije i kad su uspjeli formirati bujnu, jaku rozetu. Sadnja vrtne kamilice za sadnice provodi se u drugoj polovici veljače ili u ožujku. Za sjetvu, uzmite svjetlo, labavo podloge na osnovi pijeska, vrtnog tla i treseta. Sjemenke za nekoliko komada položene su u sadnicama ili tresetnim posudama punjenim vlažnom tlom. Na vrhu je posut tanki sloj istog podloge.

sadnja sadnica kamenih sječaPod filmom ili staklom i s visokom vlagom, usjevi trebaju biti do nastanka klice, to jest 10-15 dana. Tada se posude prenesu na svjetlo i sklonište se ukloni. Ako je potrebno, dogovorite dodatni osvjetljenje 14 sati dnevno, u suprotnom su sadnice jako raspoređene i oslabljene.

Odbacivanje se provodi kada se sadnice vrtnih kamilica otvore od 2 do 4 istinita lišća i bit će visine oko 5 cm. Možete pričvrstiti glavni čep za aktivno obrađivanje.

Jedno i pol ili dva mjeseca nakon sjetve, mlade biljke se izlaze na otvorenu površinu na unaprijed pripremljenim područjima sunca bez stagnacije vode i neutralnom kiselinom tla.

Sadnja vrtnih tratinčica provodi se u pripremljenom tlu, koja ne samo da kopa, već i odmori. Iz tla pažljivo odabranih korova, i hraniti sadnice čine složeno gnojivo za ukrasne cvjetne usjeve.

Related  Izvrsni japanski bonsai: javor u minijaturi

Prikladnije je nositi sadnice sa zrncima zemlje, bez oštećenja korijenskog sustava. U ovom slučaju, rupe kopaju malo više od veličine kontejnera, a praznine su uredno prekrivene tlom, zbijene i zalijevane. Iako su biljke još uvijek mala, morat će mnogo rasti, pa između sadnica ostavljaju praznine od 20 do 40 cm, ovisno o vrsti vrtne kamilice i projektu cvjetnih kreveta. Prvo cvjetanje biljaka, zasađeno sjemenkama i sadnicama, trebalo bi čekati samo godinu dana.

Njega nakon kamenjara nakon sadnje

briga za kamiliceSve vrste kamilica, uključujući i vrt, ljubav prema svjetlu. Ne podnose blizinu podzemnih voda i uzgoj u gustom, tlajućem tlu.

Ali ujedno su trajnice uzgajivača cvjetnjaka vrlo neumoljive za njegu i mogu rasti čak i na lošim tlima humusa, nositi sušu i ne bojati se ozbiljnih štetočina.

Međutim, nakon sadnje vrtnog kamilice, briga za njih treba biti pažljiva i sustavna. Mlade biljke trebaju češće, sve dok se korijenje ne završi, zalijevanje. Cvjetovi čvrsto utemeljeni na novom mjestu više nisu toliko nježni i zalijevaju se samo u toplom, sušnom vremenu.

Vrijeme za zalijevanje je odabrano tako da kapi vode na suncu ne igraju ulogu leća i ne uzrokuju na listovima i cvjetovima ružnih opeklina.

Kako bi se vlaga tla zadržala dulje, korijenska se zona zamrzava s tresetom. Osim toga, cvjetnjak je redovito korova, a površinski sloj tla je labav.

Iako su vrtne kamilice vrlo nepretenciozne, moguće je bujno cvjetati samo uz uvjet da biljke dobivaju dovoljno hrane. Stoga, pod korijenima u proljeće, uvode se dušična gnojiva. Nevoljke cvjetnice nužno su rezane zajedno na stabljici. To će vam pomoći zadržati snagu biljke i trajno ukrasiti mjesto bijele kamilice čipke.

prijateljski cvjetanje kamilnog vrta na cvjetnom posteljuKad cvjetanje završi, briga o cvijeću ne prestaje. Bliže do jeseni, odrasle zavjese su podijeljene, svi stari, mrtvi dijelovi su uklonjeni, peduncles i suhi lišće su izrezani.

Ako je tlo na mjestu kiselo, u jesen mora biti deoksidizirano dolomitnim brašnom ili vapnom.

Kamilica je mračna, međutim, u zimama s malo snijega mogu se zamrznuti, tako da se zavjese prekriju prije hladnoće na tlo i gusto se posipaju tresetom, lapnikom ili drugim prikladnim materijalom.

Related  Tajne uzgoja ukrasnog cvijeta kaleryja

Video o višegodišnjem vrtnom kamiliku