Врло лепа аспидистраПознавање човека са аспидистром десило се нешто мање од два века. И за то мало, по историјским стандардима, термин биљака из Азије успела да направи много загонетки да постане симбол антифашизма у Другом светском рату и знака средње класе у Вицториан пута.

Аспидистра: историја откривања биљке

Аспидистра у вртуПрве биљке, које данас називају породица Аспарагус, открили су и описали 1822. године ботаничар Гене Голлер. Такође је дао име аспидистре, али према идејама које су тада постојале, род се приписује породици Лиланеса, где је остао до 2009. године.

Разлог приписивања биљкама који се односе на шпаргле и ђурђевак је чињеница да, за разлику од лилија, није имала сијалице. Изненађујуће је да су тако нешто касније приметили тако очигледну околност, али скоро од открића до осамдесетих година прошлог вијека, аспидистра из ботаничара није исплатила мало пажње.

Ова околност се може проценити само зато што су методе опрашивања биљке још увек нејасне, а сам цвет је мало проучаван. Поред тога, у седамдесетим годинама научници су описали само 8-10 врста, али је током следеће деценије у Кини било пронађено око тридесет врста. До 2008. године научници су имали 93 независне биљне врсте аспидистра. А данас говоримо о 101 врсти, а нису откривена сва открића, јер се испоставило да биљке овог перспективног рода имају веома широк опсег.

Где расте аспидистра?

Аспидистра преферира осенчена местаХомеландски аспидистра се може сматрати југоисточном и источном Азијом. Биљке овог рода су део копнене флоре у влажним шумским областима Источне Индије, Тајвана и Јапана. Ипак, највећи број врста пронађен у кинеској провинцији Гуангки, а на другом месту у броју отворених сорти је Вијетнам, гдје је 2013. године откривена једна од нових сорти.

Сложеност биљке да открије и описати не објашњава само по богатству флоре растућих подручја, али и чињеница да је међу биљкама аспидистра многе ендемске врсте са јасно ограничен станишта.

Плант аспидистра: опис и карактеристике

Необично цвјетање аспидистраКаранфили, без обзира на станишта, је вишегодишња зељаста биљка, чији је површина ситне ризома, усамљене или прикупљених мале пакете, са мало или нимало стабла, целих и меснате Белл- или цветова различитих облика, боја и димензија у облику чаше.

Related  Шта је детелина и које су његове корисне особине

Цвијеће, попут лишћа, има врло кратке пецеље, тако да за многе цвјетаре цвјетање биљке аспидистра постаје велико изненађење. Плод који се формира након опрашивања цвета је густа крушка или крушна јагодица са једним или више сјемена унутар ње.

Плодови аспидистреУпркос недостатку пажње научника, аспидистра су се брзо упознали у културу. Већ више од сто година, биљка је почела да се користи за вртларство у Сједињеним Државама. Овде аспидистра расте иу унутрашњости, и активно гаји на отвореном пољу, корист од тога културних добара дозволити да носе чак и мали минус температуре, само повремено заливање и хлад.

А у Европи, посебно у Великој Британији, аспидистра висок или елатиор постао је заиста култ. А биљка је постала популарна не само због декоративне природе густог зеленог листја под облаком, већ и због своје изненађујуће непретности.

Украсно лишће аспидистреДо сада постоји мишљење да и без надзора и бриге, култура остаје одржива, а за аспидистрои надимак “ливено биље” је очуван већи век већ. Култура лако толерише садржај у дубокој хладовини, у условима прекомерног заливања или ниске влаге. Отпорност и здравље биљака не штете чак ни температурама до -5 ° Ц или ниже.

Аспидистра са олакшаним на крајевима листних плочаПоред биљке са чак и зеленим листовима, веома подсјећа на ђурђевак, на мјестима гдје аспидистра расте у природи, пронађени су примерци са лиснатим и пругастим лишћем. Данас, на основу ове Вариегата сорте са белим или жућкастим пругама, идентификоване су бројне сорте биљке дуж целе дужине листова. Постоје аспидистра и са разјашњеним крајевима листа листова, и биљке са потпуно лиснатим листовима.

Препознатог лишћа аспидистреБрој сорти који су данас доступни љубитељима унутрашњег цвијећа се процјењује на десетине. Међу најинтересантнијим биљкама су аспидистра:

  • “Асахи” или “сунце” у јапанском преводу одликују чињенице да млади листови имају чоколадно-браон нијансу, а затим постепено од базе до врха зеленог;
  • “Хосхи-Зора” или “звездано небо” са великим листовима украшеним ретким светлима мрљама;
  • “Песме Ленона” са дугим истакнутим лишћем и централном бледо зеленом траком на листовима;
  • “Окаме” са крем-бијелим пругама дуж целе дужине плоче.

Аспидистра: занимљиве чињенице

Једна врста аспидистреПостоје многе биљке са дугом занимљиву историју, као и за каранфила, онда ова култура за 200 година, који је познат у науци, био је у стању да стекну невероватну количину светлих па чак и невероватне приче.

Related  Брига и узгој унутрашњих камелија

Прва, занимљива чињеница везана за аспидистра се односи на његово име. Често се може чути верзију да је његово име је дужан да биљка “за апликације”, односно змије. Међутим, ако се окренемо мемоарима проналазача културе, испоставило се да је, позивајући се на биљке аспидистра, НЕРД размишља о облику својих листова, сличан код неких врста на широким двоструким оштрице мача. Јер, као што је Џон нашалио. Гавлер, назив “Гладиолус” је већ предузела, морали смо да зовемо отворен трке Аспидистра.

Таква биљка ће украсити било који ентеријерДруга загонетка или занимљива чињеница о аспидистри се односи на метод опрашивања биљака. Многи извори тврде да су цветови у облику чаша на постројењу на нивоу тла опрашени сљеменицима, пужевима и чак малим раковима. Ова верзија, која је постојала деценијама, сада је препозната као мит.

Недавна истраживања спроведена од стране научника у неколико земаља Велике Британије, Кине, САД и Русије, су показале да је пренос полена, у зависности од тога где расте аспидистра, ангажовани ситне спрингтаилс, гљивице мушице и мидгес лети. А за последњих ларви хризантема цвећа су Родној кући. Одложене одрасли инсекти и ларве развијају у Цоролла ни покушати полен, али сазревање, проширити споља и носе полен честице са прашника на тучак.

У Јапану листови аспидистра користе се за поделе посуђа на лежиштуКод куће са зеленилом, у Јапану, лишће ове биљке вековима користе се поделити на опште фиоку или у кутији одвојених јела које традиционално кухиње. Данас је истинито, када се умјетно изрезљане парче зеленила замењују папиром или пластиком, листови аспидистра могу се видети само у гурманским ресторанима или у радовима резбарских мајстора.

Украшење јела у јапанском ресторануНишта мање занимљиво је чињеница да је аспидистра биљка изузетно популарна међу савременим мајсторима етеричног дизајна. Пластични и врло издржљиви листови су добри за украшавање букета, розетета или дугмади и за веће радове.

Зелени не изгубе богату боју, сјај и еластичност дуго времена, чак и под сунцем и софитима, на вјетру и на хладном.

Шта аспидистра симболизује?

Хаљина од лишћа аспидистра и јабукаМноги људи кажу да је све ново добро заборављено старо, што се у потпуности односи на аспидисту. Данас произвођачи цвијећа све више обраћају пажњу на непоновљиву украсну културу лишћа која опстане иу најнеповољнијим условима.

Related  Непогрешиво чудо је цвет аспидистре

И први силазни талас популарности постројења пао је у доба владавине краљице Викторије, када су у моду били укључени цвјетни орнаменти и обиље детаља у унутрашњости. Главна одлика тада формираног стила јесте живо цвијеће које се појавило у домовима не само високих људи већ и обичних људи.

Изгледа да је то компликовано! Данас није тешко узгајати омиљени усев у посуди, али пре сто година флористи су се суочили са баналним недостатком светлости. Гасне куће за расвјету нису могле да задовоље потребе биљака у светлости, поред немилосрдних тровања ваздуха, тако да су преживеле само најсвјетљеће. Аспидистра је биљка која је остала зелена и свежа чак иу условима Енглеске крајем века пре последњег.

Аспидистра у кући високог рангаПојава лонца са аспидистром у кући била је знак просперитета и показатељ припадности средњој класи.

Заправо, биљка је постала главни херој романа Џорџа Орвела. Књига “Кееп тхе Аспидистра Летећи” објављена је 1936. године. У СССР-у је објављен под разумљивим именом у земљи “Живите Фикус!”. Роман говори о животу Гордона Цомстоцк-а, песника и писца, који није могао да добије признање и стога ради у оглашивачкој канцеларији.

Пот са аспидистројом у кући се сматрала знаком просперитетаБез обзира колико је лољ јунак, он запажа да аспидистра, која симболизује жељу за сигурним животом почетком прошлог века, увек је зелена и свежа.

Посебно сукоб између човјека и биљке завршава када се Гордон сусреће са љубављу, удане и сазнаје да ће постати отац. Испоставља се да жеља за поштовањем није толико лоша, а аспидистра, симбол успеха у друштву, чак је и лепа.

Писац је касније признао да га је срамота овог романа као што је књига аутобиографска особине и био је објављен само због страдања аутора. А то значи, и он је признао легитимитет класичног слоганом донету у заглављу.

Мало касније, 1938. године, аспидистра постала хероина популарне песме. “Највећа аспидистра у свету” изведена је Грацие Фиелдс, а током рата, постао нека врста химне отпора, јер је мотив био позивни знак од највећих у Великој Британији антифашистичком радија, који се назива у част АСПИ биљака или “Аспидистра”.

Занимљиве чињенице о аспидистри – видео