нарциси не цветајуУзгајивачи цвијећа често се суочавају са проблемом када расте нарцисе. Изгледа да је брига и заливање добра, али биљка из неког разлога не производи боју. Дакле, зашто не нарцисе цветови и шта се може учинити како би биљка постала дебела?

Главни разлози зашто не цветају нарцис

цветови нарцисаДа бисте постигли успешне цветне нарцисе у својим цветним креветима, потребно је провести детаљну анализу и сазнати разлог за чудно понашање цвијећа.

Неправилно заливање

заливање цвијећаОсновни фактор, зашто не цветају нарцис и бацају један лист, може послужити као недовољно заливање. Корени нарциса пролазе дубоко 30 цм, а суво земљиште близу корена је штетно за цвет. Биљка једноставно нема где да добије све материје неопходне за раст и цветање, корени постепено почињу да умиру. Први нарцис престаје да производи цветове, а убрзо свега трајно нестаје.

Немојте заустављати заливање нарциса након цветања. Влага доводи до жаруље, која ће у наредној сезони помоћи биљци да ослободи обиље боје.

А и разлог зашто нарцисе не цветају, може доћи до вишка влаге. У случају прекомерног заливања, корени биљке су потпуно у води и почињу да гнијеју. Цвет почиње да боли, и наравно, не може бити никаквог цветања.

Тесно слетање

исправно слетање нарцисаЈош један разлог зашто нарцисци не цветају је благо засадјење социјализма. Чињеница је да је нарцис вишегодишња биљка и има коријен систем разгранатог типа. И веома блиско лоциране биљке за неколико година су у могућности да довољно наслањају суседне сијалице. Као резултат тога, цветиће почиње да губи кисеоник, влагу и неопходне хранљиве материје. Можда, за формирање листова, имаће ресурсе, али за цвјетање, снага можда неће бити довољна.

Related  Упознајте у својој башти различите врсте и сорте предивног звона

Искусни узгајивачи савјетују да трансплантирају биљку најмање једном на 3 године. А неки вртларци за постизање насилног цветања праве трансплантацију нарциса сваке године.

Цвет је пресађен када се лишће прогута и потпуно положи. То се дешава око почетка или средине августа.

Неодговарајуће земљиште

Нарциссум треба слабо кисело тлоЈош један разлог зашто нарцис не цвета у врту је сувише кисело тло. За култивацију нарциса, најповољнија је најслабија киселина земља, која флуктуира унутар 5-7 пХ јединица.

Ако недостатак цвета лежи управо у томе, можете исправити ситуацију додавањем следећих елемената на подлогу:

  • креда;
  • брашно кварчно;
  • брашно доломита.

Такви адитиви се препоручују да се уведу у земљу неколико месеци пре него што се садња посади директно.

Недовољна храна

благо цвет нарцисаМноги произвођачи цвијећа не могу добити цвијеће нарциса, чак им обезбеђујући адекватно заливање и годишњу трансплантацију. Па зашто онда нарцисе цветају са одговарајућом бригом и шта треба учинити да биљка произведе насилну боју?

нарциси цветају са одговарајућом бригомДа би нарцисе расцветле обилно, вреди памтити неколико правила:

  1. Неопходно је извршити годишњу површину тла са азотним супстанцама. Али мора се рећи да вишак азота у тлу може проузроковати недостатак цветања. Не прехранити оплоди земљишту супстрат смеше које садрже у свом саставу одређене елементе у траговима у једнаким пропорцијама.
  2. Биљка треба посадити под отвореним сунцем. Култура, која расте у хладовини, не може дати пупољке. А такође је боље да се наранџе успоре одвојено од високих биљака, како не би створиле сенке.

Оштећење сијалице

оштећена нарцисна сијалицаНарциси не могу да ослобађају пупоље због повријеђене или оштећене сијалице.

Цветна сијалица може оштетити:

  • ниске температуре;
  • штеточине;
  • неприкладан супстрат;
  • болести.

Стога је изузетно важно третирати биљку на вријеме, да се ослободите штеточина, да уклоните оштећене сијалице. И како би се избегло мраза сијалица, тло, где расте на вишегодишње зиме препоручује се изолују: тресет, суво лишће, пиљевина, пиљевине.

Да би сијалица даффодил отпорнија на разне болести, баш пре садње треба потопити у раствор калијум перманганата.

Непотребно сечење листова

цветање нарциса у лонцуА такође морате знати да узрок недостатка цветања у вишегодишњим годинама може бити рано сечење листова. Да се ​​одсече листови нарциса неопходно је када су цвијеће потпуно исушене, како не би нарушавали природни процес фотосинтезе.

Related  Брига о нефору код куће није компликована

Као што можете видети, постоји много разлога зашто нарцис не цветају. И да идентификује било који од њих без потешкоћа, чак и почетни цвјећар може.

Како обновити лепоту цветних нарциса – видео