рузмарин на отвореномРужмарин је ароматични зачини који се користи у припреми меса, рибе и поврћа. Можете купити зачине у многим супермаркетима и продавницама за зачине, али ћемо разговарати о занимљивијим часовима – независним рузмаринима који расте на отвореном.

Како садити?

Ружмарин се може узгајати на три начина:

  • семе;
  • сечења.

Избор методе садње зависи од личних преференција баштованства. У сваком случају, уз правилну садњу и бригу о рузмарина на отвореном пољу ће моћи да расту дивне жбуње до 150 цм. Једина разлика је како ће се много времена и труда за узгој.

Узгој семена

Семе рожмаринаСеме рузмарина посејане су у фебруару – почетком марта у малим контејнерима са земљиштем.

Сејање семена директно на отвореном простору не може бити, јер је температура ваздуха у одређено време године, по правилу, још превише хладна.

Пре засадања, пожељно је да намакате семе у току дана, јер се обично иду напорно и дуго. Неопходно је пажљиво сакупљати свако сјеме одвојено, равномерно расподјељивати рузмарин око периметра посуде. Дакле, више сјемена сјемена ће се смањити.

сјеменке ружмаринаСеме се обично спуштају 6-8 недеља, али, зависно од произвођача, тајминг може бити нешто већи или нешто мање. Немојте журити да жалите ако семе не одувате дуже време. Узгој рузмарина од семена је занимање за пацијента.

Добијени грмови треба да буду посејани у врту или у башти како би им дали више простора за раст.

Ружмарин сеченицима

сјеме рузмаринаУзгајање рузмарина у отворе на отвореном простору траје мање времена, па ако је могуће исећи грану из биљке за одрасле – боље је користити. Доњи листови рузмарина од сечења требају бити одсечени, остављајући само неколико листова на врху гране. Припремљени сечеви стављају у воду до формирања коренског система, који се јавља након 3-4 недеље. Течност треба стално покривати око једне трећине дужине потеза.

Боље је користити филтрирану воду из природних извора, али не и воду из славине.

Припремљени рожмарин грмље у посудама могу се купити у продавницама. Таква биљка је већ спремна за пресађивање у отворено тло. Гарденер не сме да заборави само дозвољену температуру за раст биљака (најмање 10 степени Целзијуса). Одгајање рузмарина на отвореном простору у Украјини је прихватљиво почев од марта.

Related  Бонсаи бор – уметност јединственог дрвећа

У тлу можете додати песак, тресет (само неутрализован), као и компост и ђубрива. Као и многе друге биљке, рузмарин воли слободно земљиште.

Време искрцавања

садница рожмарина је спремна за трансплантацијуУ умереној клими, могуће је узгајати рузмарин на отвореном од средине пролећа, када температура земље није нижа од 5-10 степени Целзијуса. У северним регионима Русије, посебно на далеком северу, рузмарин пресади у земљу да нема смисла због климатских карактеристика, тако да је боље да расте биљке у великим посудама у пластеницима и стакленицима.

пресађивање рузмарина у отворено тлоТреба запамтити да на температури од -5 степени Целзијус рузмарин губи и постави биљку у периодима када се топло време може драстично променити, је неприхватљиво. Дакле, растући рузмарин на отвореном у предграђу је бољи за вежбање послије 20. априла.

Ружмарин стално расте током целе године. Периоди активности раста варирају у зависности од услова раста и сезоне.

Обрезивање и негу

рузмаринПостоји неколико основних принципа садње и неге ружмарина у башти:

  1. Није потребно превише често бацити биљку, јер не воли стагнацију влаге. У сезони кишних вода не можете ни да бринете о наводњавању.
  2. Обрезати грмље како би срушили врх стабљике, па се још више пролиферирају.
  3. Сазивање рожмарина је пожељно на сунчаној страни, пошто је биљка јако сунчана.

Зимовање

рузмарин у посудамаАко се узгаја на отвореном, рузмарин неће преживети зиму. Коријенски систем биљке почиње да замрзава на почетку првог мраза, тако да се зимска грмља мора трансплантирати у посуде.

Држите рузмарин у хладним временским условима боље у хладним просторијама са просјечном температуром од 10-15 степени Целзијуса. Дакле, за зимске грмље се може пренети у подрум или помоћну собу без грејања или са минималним загревањем. Ако држите биљку у одговарајућим условима, нема могућности, можете је ставити у дневну собу. На собној температури, рузмарин такође може успешно преживети зиму. Поново, раст розмарина на отвореном земљишту у Ростовској регији може почети већ од 1. априла.Росемари цвијеће

Ако зиму држите зими у најпогоднијим условима, у фебруару и марту ће цветати прелепе плаве цвијеће.

Ружмарин је вишегодишња биљка. Уз одговарајућу негу, рузмарин ће задржати свој мирисни укус и мирис у дужем временском периоду, али ако подаци из чланка не буду испуњени, биће склонији болести и могу умрети.

Related  Употреба медицинских својстава златних бркова у народној медицини

Видео о култивацији и репродукцији рузмарина