rumah platitserium di dindingWalaupun ia cukup mudah untuk menyimpan platitserium di rumah, tidak semua penanam bersedia untuk memupuk paku. Untuk membuat kilang berasa selesa, perlu mematuhi pencahayaan, penyiraman dan kelembapan tertentu.

Penerangan kilang

platitserium di dalam hutanPlatitserium adalah pakis yang luar biasa, rumah kepada hutan tropika India, Australia dan Afrika.

Disebabkan penampilan yang unik, burung paku mendapat namanya, yang dalam bahasa Yunani bermaksud “tanduk datar”. Dalam seni rakyat, anda juga boleh mencari nama “tanduk rusa” atau “kaki rata”.

platitserium di rumahGenus ini mengandungi kira-kira 18 spesies. Ini adalah tumbuhan yang cukup besar yang tidak tumbuh di tanah, tetapi di atas substrat kayu (tunggul, cawangan, batang). Ciri khas platitserium adalah kehadiran dua jenis daun:

  • yang pertama menanggung kontroversi dan menyerupai tanduk di luar;
  • daun kedua benar-benar steril, rata, dan tugas utama mereka adalah untuk memperbaiki tumbuhan pada substrat dan mewujudkan persekitaran yang menggalakkan untuknya.

Kandungan platitserium di rumah, berkembang dan merawatnya memerlukan pengetahuan dan kemahiran tertentu.

Ciri-ciri penjagaan di rumah

Ridley plattseriumMemandangkan platitserium merujuk kepada tumbuh-tumbuhan tropika, keadaannya hampir sama dengan semulajadi.

Pencahayaan. Platitserium merujuk kepada tumbuh-tumbuhan yang menyukai cahaya, yang memerlukan cahaya yang cukup terang. Di kawasan yang rindang, ia tidak lagi berkembang, membentuk spora dan akhirnya mati. Tetapi, pada masa yang sama, pancaran langsung juga bertindak ke atasnya dengan malapetaka, membentuk banyak luka bakar. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menanam tumbuhan di bahagian timur atau barat rumah tersebut. Tahap pencahayaan bergantung kepada bentuk dan saiz daun: semakin sempit daun, lebih banyak tanaman memerlukan cahaya.

Suhu kandungan platitserium. Diketengahkan kewujudan pakis, suhu perlu berbeza-beza antara + 18-22 ° C. Jika suhu meningkat melebihi + 22-23 ° C, ia adalah perlu untuk meningkatkan kelembapan. Pada musim panas, platitserium boleh berasa selesa pada suhu sehingga +30 ° C.

Kilang itu tidak bertolak ansur dengan udara terlalu kering, oleh itu tidak mungkin untuk meletakkan platitserium di sebelah pemanasan dan pemanasan peranti. Juga mengelakkan draf.

Rejim pengairan platitseriuma. Fern memerlukan air sederhana sederhana. Adalah penting untuk mengekalkan tanah lembap tetapi tidak basah. Pada musim panas, sekali seminggu, anda boleh meninggalkan periuk dengan kilang di dalam baskom atau mandi dengan air. Prosedur ini perlu berlangsung kira-kira 3-4 jam.

Related  Kisah menarik mengenai tumbuhan unik di kawasan tropika lembab Alocasia

platitserium di konservatoriJuga, kelembapan yang tinggi diperlukan. Ia sering disyorkan untuk menyemburkan tumbuhan dan udara di sekelilingnya.

Jangan lap daun dan meninggalkan setitik air pada mereka, ini sangat merosakkan rambut di permukaan plat daun.

Pembiakan dan pemindahan

pendaraban plattseriumPemindahan platitserium dijalankan pada awal musim bunga setiap 1-2 tahun. Apabila pemindahan, tumbuhan dalam substrat tidak dapat dikebumikan dengan mendalam, dan juga integriti dan integriti akar perlu dipantau.

Tanah harus dipilih dengan tindak balas asid lemah, agak longgar. Untuk tujuan ini, campuran tanah yang sesuai adalah sesuai, di mana ia perlu tambahan untuk menambah gambut, sphagnum dan kulit kayu pain. Untuk syarat mandatori platitseriuma adalah kehadiran saliran.

Jadi, bagaimana untuk mengembangkan platitserium? Pengeluaran semula boleh dilakukan dengan dua cara:

  1. Dengan bantuan “kanak-kanak”. Untuk melakukan ini, dari tumbuhan dewasa dipisahkan satu lampiran dengan 3-4 daun, yang semestinya dibakar untuk mempunyai rizom kecil dan buah pinggang. Kemudian ia diletakkan dalam periuk kecil longgar.
  2. Pertikaian. Kaedah ini agak sukar dan tidak begitu popular dengan penjual bunga. Untuk melakukan ini, tumbuh-tumbuhan dewasa berumur lebih dari 5 tahun akan berdebat dan kemudian menyemai mereka di dalam tanah yang agak lembap (campuran sphagnum gambut dan steril). Ketinggian lapisan substrat hendaklah kecil. Bekas dengan spora ditutup dengan kaca dan mencipta iklim mikro.

Kadang-kadang kerana kerumitan dan kerumitan platitseriumov pembiakan, di manakah lebih mudah untuk membeli tumbuhan muda baru.

Memperjuangkan penyakit dan perosak

platitserium di atas pokok ituUntuk pertumbuhan dan perkembangan tanaman yang normal, adalah penting untuk melindungi platitserium. Penyakit dan perosak menyebabkan pertumbuhan yang perlahan, perubahan warna daun dan peletihan tumbuhan.

Antara penyakit platitseriuma yang paling biasa dapat dikenalpasti:

  • penampilan bintik coklat pada daun: anda perlu memindahkan tumbuhan ke tempat yang lebih sejuk dan melembapkan udara;
  • goyah dan kelesuan daun: anda perlu mengeluarkan pakis di tempat yang lebih teduh;
  • pertumbuhan tumbuhan yang perlahan: pemindahan ke dalam periuk yang lebih dalam dan lebih luas diperlukan;
  • daun telah memperoleh warna coklat: penyiraman yang lebih kerap dan penyemburan berlebihan diperlukan;

Related  Ketahui tentang manfaat dan kemudaratan kacang hitam

platitserium dalam pasuPerosak platitserium termasuk aphids, scutes, labah-labah hama dan thrips. Adalah lebih baik untuk mengumpul serangga secara manual, atau dalam kes-kes yang teruk insecticide “Fitoverm” atau “Actellik”.

Ia tidak digalakkan untuk digunakan dengan kerap dan dalam jumlah besar bahan kimia untuk kawalan serangga perosak, jika tidak, ia akan menyebabkan luka bakar dan ubah bentuk daun.

Meningkatkan platitserium di rumah memerlukan beberapa syarat dan penjagaan khas. Tetapi keberkesanan dan kebiasaan pakis ini membayar untuk masa dan usaha.

Video mengenai penjagaan platycarium