Pakis pakai yang berbeza dan cantikHak untuk memakai nama generik Asplenium mempunyai sejumlah besar pakis yang hidup di berbagai belahan dunia. Semua asplenium adalah tumbuhan herba saka yang telah disesuaikan untuk hidup bukan sahaja pada substrat longgar, tetapi juga pada pokok-pokok dan juga batu.

Di bawah keadaan kewujudan yang berbeza, paku-pakis sangat berbeza dengan saiz dan rupa. Antara Aspielium terdapat seperti gergasi sebenar dengan daun roset panjang meter, dan salinan sepuluh sentimeter kecil bersembunyi dari angin sejuk antara batu-batu.

Aspenium bersarang (A. Nidus)

Aspenium bersarang (A. Nidus)Asplenium atau, sebagai nama kedua tumbuhan berbunyi, stok itu diwakili di semua bahagian dunia. Cara hidup epiphyte adalah tulang atau asplenium bersarang, dalam alam yang anda dapat lihat di kawasan tropika lembap. Melayari hutan tebal dari Polynesia atau Asia tenggara, di atas batang pokok, anda boleh melihat bunga ros besar daun yang panjang. Inilah Nidus asplenium.

Dalam iklim hangat pakis mencapai dimensi yang besar, dan panjang satu daun boleh melebihi 100-120 sentimeter. Tidak seperti banyak spesies pakis lain, dalam hal ini daunnya padat, kasar atau minyak seperti sentuhan. Warna plat daun berwarna hijau muda.

Oleh kerana tumbuhan itu bersifat epifit, rosetnya diatur supaya nutrien dan kelembapan yang masuk ke tengahnya cepat mencapai rimpang pakis tebal.

Sporangia terletak di bahagian belakang daunFoto spesis asplenium ini menunjukkan bahawa sporangia terletak di belakang daun dan mewakili cembung coklat berkulit coklat. Vena tengah daun adalah gelap, pada sisi terbalik ia adalah cembung bulat.

Kemunculan pakis menentukan nama popularnya “sarang”. Malah, roset berbentuk corong sangat padat dan apabila dilekatkan pada batang, ia sangat mirip dengan sarang burung yang besar.

Asplenium (gunung) bersarangWalaupun sarang aspen (bersarang) berasal dari kawasan tropika, paku terasa baik di apartmen, walaupun jenis yang sedia ada agak lebih padat daripada bentuk semulajadi dan dengan mudah dapat mencari tempat di jendela.

Related  Berkembang, penjagaan dan pembiakan lidah buaya di rumah

Asplenium nidus Plicatum dengan dedaunan beralunSecara alamiah, terdapat dua jenis tumbuhan yang menarik ini. Dalam gambar terdapat pluktum asplenium nidus dengan dedaunan beralun. Ditemui setengah abad yang lalu, spesimen liar menjadi asas bagi kerja pemilihan dan memperoleh beberapa jenis popular hari ini.

Asplenium nidus FimbriatumSatu lagi jenis asplenium nidus Fimbriatum adalah tumbuhan yang menarik dengan dedaunan dibodohkan di sekeliling pinggirnya. Dan asplenium semacam ini, seperti dalam foto, juga menemui aplikasi dalam florikultur dalaman.

Asplenium viviparous (A. viviparum)

Asplenium viviparous (A. viviparum)Tanah air spesies pakis yang unik ini adalah Madagascar dan pulau-pulau lain di kawasan Pasifik. Bagi pencinta tumbuh-tumbuhan dalaman, viviparum viviparum (A. viviparum) tidak hanya menanam dedaunan hijau cerah, yang membentuk roset bunga terbuka, tetapi juga kaedah pendaraban tumbuhan.

Dalam sporangia kecil, spora terbentuk di hujung bahagian-bahagian daun seperti benang, dari mana secara langsung pada tumbuhan ibu roset anak perempuan berkembang. Secara beransur-ansur membentuk tumbuhan tenggelam dan berakar di tanah longgar cahaya.

Dalam sporangia kecil, spora berkembang di hujung segmen benang seperti daunAspirenium viviparous sangat serupa dengan spesies lain, menggunakan kaedah pembiakan yang sama. Ini adalah asplenium bulbous, yang mana deskripsi dan gambar diberikan di bawah.

Asplenium bulbous (A. bulbiferum)

Asplenium bulbous (A. bulbiferum)Spesimen liar plenum bulbous-asian boleh dilihat di hutan tropika India, New Zealand dan Australia. Jika kita membandingkan spesies ini asplenium dan viviparous viviparous, maka segmen-daun daun ternyata lebih besar, dan tumbuhan itu sendiri mencapai ketinggian kira-kira satu meter.

Keropok keras, gelap di dasar dan hijau di atas daun. Menurut foto dan perihalan asplenium dari bulat, cirrus, tumbuhan itu mempunyai pinnate, daun yang sangat dibedah dengan segmen-segmen bulat-bergigi bentuk yang berlainan.

Tumbuhan muda dari tunas broodDibentangkan dalam foto buah pinggang asplenium terletak di sepanjang tepi daun dan memberikan kehidupan kepada pakis muda, mewujudkan roset kecil secara langsung di kilang ibu. Ciri paku ini memungkinkan bagi tukang bunga untuk mudah mendapatkan generasi baru haiwan peliharaan. Untuk melakukan ini, hanya perlu membantu roset mengambil akar dalam substrat nutrien.

Related  Kegembiraan yang luar biasa – payung Iberis

Budak ginjal terletak di pinggir daunAdalah menarik bahawa di tanah asli tumbuhan, di New Zealand, jenis asplenium ini dipanggil pikopiko atau mauku, yang bermaksud hen meletakkan, dan daun muda digunakan untuk makanan sebagai budaya hijau.

Kedua-dua alam semula jadi dan di rumah, tumbuh-tumbuhan berasa lebih baik di penumbra, kerana matahari mempunyai kesan berbahaya pada dedaunan bulu dan tumbuhan muda asplenium.

Aspenium scolopendrum (A. scolopendrium)

Aspenium scolopendrum (A. scolopendrium)Sukar untuk dibayangkan, tetapi aspleen scopelindry yang ditunjukkan dalam foto adalah penduduk kawasan hutan Eropah. Dari Jerman ke Britain, anda dapat melihat spesimen liar pakis ini dengan daun yang penuh dengan kulit hingga 40 cm panjang.

Berbeza dengan asplenium berbentuk sarang, batu skolopendrovy tidak membentuk roset kuat dan padat. Dalam kes ini, petioles gelap agak lama, dan hampir mendirikan daun muda mula membengkok ketika mereka tumbuh.

Subspesies dari asplenium scolopendrovogo crispumSekiranya akar tumbuhan mempunyai pinggir sedikit bergelombang, maka subspesies crispum dan undulatum dapat dilihat dedaunan dengan tepi bergelombang yang indah. Tumbuhan sedemikian sangat dihargai oleh tukang bunga. Penternak telah membentangkan peminat tanaman hiasan dan daun anggur beberapa jenis dan kacukan spektakuler, seperti dalam gambar, asplenium scopopendrovic.

Asplenium Asia Selatan (A. Australasicum)

Asplenium Asia Selatan (A. Australasicum)Apabila melihat foto asplenium tumbuhan Asia Selatan, ia boleh dikelirukan dengan spesies lain yang mempunyai daun panjang yang penting.

Fern yang berasal dari pantai timur Australia dan dari Polynesia boleh hidup di bawah tanah, di bawah mahkota hutan tropika, dan batang tanaman. Pada masa yang sama, spesies asplenium yang digambarkan pada foto adalah tumbuhan yang sangat besar dengan daun 1.5-meter belakang berbentuk pisau pembedah. Socket mempunyai bentuk padat, outlet tinggi dalam bentuk corong atau mangkuk.

Related  Apakah kegunaan nanas segar untuk tubuh manusia?

Maturasi spora melewati bahagian dalam plat daun. Saurus linear, cembung, terletak di bahagian atas daun dalam veinlet pusat gelap.

Asplenium berbulu (A. Trichomanes)

Asplenium berbulu (A. Trichomanes)Ketinggian tidak lebih daripada 20 sentimeter, asplenium elegan berbulu tidak membentuk roset diucapkan. Fern meninggalkan penginapan, pinnate panjang. Pada petioles ungu coklat panjang, seperti dalam gambar asplenium, segmen cahaya bujur.

Di alam liar, tumbuhan lebih suka menetap di protrusinya berbatu dengan rumpun tanah yang tidak banyak. Habitat burung paku meliputi beberapa kawasan Afrika Utara, Eurasia dan utara benua Amerika. Tumbuhan ini adalah musim sejuk-tahan lasak dan boleh ditanam bukan sahaja sebagai bilik, tetapi juga sebagai tanaman taman hiasan.

Asplenium meleleh (Asplenium flaccidum)

Asplenium meleleh (Asplenium flaccidum)Di hutan-hutan New Zealand bukan sahaja wakil-wakil yang berkuasa dari genus Asplenium tumbuh, tetapi juga pakis-daun terbuka yang sangat luar biasa. Antaranya ialah imej yang digambarkan dalam foto, asplenium meleleh – epifit dengan daun panjang yang banyak dihiris sehingga satu meter panjang.

Asplenium ebony (Asplenium platyneuron)

Asplenium ebony (Asplenium platyneuron)Burung paku kecil yang elegan di zon hutan di Amerika Utara. Asplenium, seperti dalam gambar, terasa baik di penumbra dan di tempat yang teduh. Dengan ketahanan yang baik, biasa kepada semua spesies yang berkaitan, asplenium ebony secara negatif merujuk kepada kelembapan berlebihan. Ketinggian spesimen dewasa boleh berbeza-beza dari 30 hingga 50 cm.

Kotak berwarna merah cerah berwarna merah cerah. Plat daun berwarna hijau terang, keras. Bergantung pada lokasi pada helaian, segmen mempunyai saiz 15 hingga 2 mm. Bentuk lobus yang disusun secara bergantian adalah segi tiga atau trapezoid.

Ebony asplenium digunakan dalam berkebun menegakRimpang sangat pendek, memerlukan jumlah tanah yang kecil, jadi asplenium, seperti dalam foto, boleh digunakan untuk berkebun menegak.

Video mengenai aspleniumah untuk penanaman bilik