Dengan berhati-hati, anggrek merespon dengan bunga suburKecantikan eksotik dan kecanggihan orkid memberi kesan kepada orang yang jauh dari florikultur. Adakah sukar untuk menjinakkan keindahan tropika, dan bagaimana untuk menjaga orkid, supaya dia bersukacita dengan tumbuh-tumbuhan yang subur dan hiasan mewah?

Ramai pencinta florikultur dalam, yang tidak menanam tumbuhan-tumbuhan yang luar biasa ini sebelum ini, mungkin mendapat gambaran yang salah tentang menjaga orkid, sebagai terlalu berlebihan dan memakan masa. Tetapi untuk mengenali bunga lebih dekat, ternyata tidak begitu sukar untuk mengekalkan anggrek di dalam bilik salah satu spesies biasa.

Bagaimana untuk menjaga orkid di rumah, apa syarat yang diperlukan untuk budaya eksotik yang telah jatuh ke dalam bilik tembikar?

Keadaan penyelenggaraan orkid

Penjagaan yang betul secara teratur bermakna mewujudkan keadaan yang dekat dengan alam semulajadi. Orkid untuk masa yang lama akan memelihara kesihatan dan hiasan, jika:

  • menyumbang dan menyediakan semua keperluan bunga dalam pemakanan, pencahayaan dan penyiraman;
  • tumbuhan itu sesuai dengan rejim suhu dan kelembapan, komposisi tanah dan memperkenalkan pembajaan.

Apabila memilih bunga untuk rumah berkembang, anda perlu ingat bahawa anggrek mempunyai pelbagai jenis, berbeza dalam penampilan, dan keadaan pertumbuhan semulajadi, dan keperluan.

Pembungaan orkid bertahan lamaTanpa meninggalkan fakta ini tanpa perhatian, anda dapat mempermudah penjagaan anggrek untuk pemula dan bagi mereka yang sudah berpengetahuan tentang kandungan tanaman bunga ini.

Kebanyakan tumbuhan yang terdapat di pedalaman adalah epifit dari kawasan tropika. Mereka mudah dikenali oleh rizom udara yang lezat, bukan sahaja memberikan kelembapan kepada bunga dan pemakanan, tetapi juga mengambil bahagian dalam proses fotosintesis. Terdapat orkid, biasa hidup di atas batu, di mana lapisan tanah, seperti di atas pokok, sangat kecil.

Untuk tumbuh-tumbuhan seperti itu, kelembapan udara dan kebolehkulit substrat adalah penting. Tetapi spesies tanah, sebagai tambahan kepada penjagaan anggrek biasa, juga memerlukan tanah berkhasiat.

Ciri-ciri Lampu

Baca juga: bagaimana untuk menjaga kebun anggrek phalaenopsis

Di kawasan tropika, di mana sebahagian besar spesis tertutup berasal dari, anggrek tumbuh dalam keadaan hari yang cerah dan terang, pencahayaan meresap. Keadaan yang sama dicipta semula dalam keadaan di mana orkid diurus di rumah.

Tempoh optimum jam siang untuk anggrek yang berkembang pesat dan berkembang adalah 13-15 jam, praktikalnya tidak berkurangan pada musim sejuk. Oleh itu, sama sekali tidak berlebihan ketika merawat orkid akan menjadi tumpuan tambahan.

Pemindahan orkidIa tidak perlu tanpa teduh sebelum membuat periuk di tingkap selatan. Cahaya matahari terang boleh meninggalkan kesan coklat atau kuning pada dedaunan, dan tunas di bawah sinar panas langsung akan jatuh sepenuhnya. Tempat terbaik adalah di sebelah timur atau barat. Di tingkap utara, pencahayaan akan diperlukan walaupun pada musim panas.

Sekiranya tempat untuk tumbuhan dipilih dengan tidak betul, walaupun dengan penjagaan yang betul di rumah, orkid, seperti dalam gambar, bertukar kuning, daun mereka kehilangan keanjalan, kering, berbunga menjadi jarang atau tidak berlaku sama sekali.

Kelembapan di udara: kunci kejayaan menjaga orkid di rumah

Kelembapan udara yang ditinggikan amat penting untuk penanaman tanaman tropika yang berjaya. Dan jika musim panas untuk mencapai 60-70% yang dikehendaki agak nyata, maka pada masa musim sejuk, penjual bunga perlu mencuba.

Bagaimana dengan betul menjaga kebun anggrek dengan pemanas kerja tanpa ampun mengeringkan udara di dalam bilik? Untuk mengekalkan kelembapan ini, humidifiers elektrik dan perkakas rumah digunakan.

Tumbuh-tumbuhan muda melontar spike bunga pertamaSebuah bekas di mana bunga ditanam boleh diletakkan di atas lumen lembap yang diletakkan di dalam kuali yang cetek. Jika anda tidak mempunyai sphagnum di tangan, yang mengekalkan kelembapan untuk masa yang lama, claydite digunakan dengan cara yang sama. Kilang itu terasa paling baik di florarium atau rumah hijau bilik, dipisahkan dari seluruh bilik dengan plastik atau kaca.

Apabila penjual bunga menggunakan semburan foliar dalam penjagaan, lakukan dengan kerap dan berhati-hati, cuba untuk tidak jatuh pada bunga. Ia sangat tidak diingini untuk membolehkan anggrek yang masih basah sejuk, kerana ini akan membawa kepada pembangunan kulat pada daun berair dan akar udara.

Selepas berbunga, orkid boleh memberi bayiIris bunga pada separuh pertama hari dengan air pada suhu bilik, sehingga dedaunan kering, periuk dilindungi dari udara dingin dan draf dalam setiap cara yang mungkin.

Pengairan dengan penjagaan orkid dalam periuk

Mempelajari maklumat mengenai cara menjaga orkid di rumah, seorang penjual bunga orang dewasa tidak boleh mengabaikan persoalan seperti menyiram orang-orang ini dari kawasan tropika.

Suatu penampilan tumbuhan boleh memberitahu banyak mengenai pilihan dan permintaannya. Air yang kuat dan rimpang bawah tanah direka untuk mendapatkan dan menyimpan kelembapan. Di samping itu, untuk menyelamatkan beberapa nutrien dan air boleh bunga di daun, yang dalam sesetengah spesies terasa menebal.

Air anggrek dengan air suamSemua anggrek adalah hygrophilous dan memerlukan penyiraman yang berlimpah, di mana benjolan tanah atau substrat kasar yang longgar yang dituangkan ke dalam periuk sepenuhnya direndam.

Tetapi bagaimana untuk menjaga orkid dalam tempoh yang berbeza tahun ini? Adakah kekerapan pengairan berubah, dan bagaimana anda tahu tentang “dahaga” untuk bunga dalam campuran kulit kayu, claydite, potongan busa dan bahan lain yang sedikit seperti tanah tradisional?

Jadual penyiraman, serta prosedur lain untuk menjaga orkid, mesti diperbetulkan semasa perubahan musim. Dalam musim panas, orkid potted menerima air lebih kerap daripada di musim sejuk. Tetapi lebih baik untuk menurunkan tumbuhan daripada mencurahkannya.

Daun dan akar yang tebal akan membantu anggrek bertahan dalam kemarau jangka pendek, tetapi kelembapan yang berlebihan, dan terutamanya genangannya, adalah langkah yang betul untuk membusuk akar.

Pengairan dan persenyawaan yang betul memberikan hasil yang positifTetamu-tetamu tropika di rumah ditanam di dalam periuk plastik atau kontena dengan slot khusus. Ini memungkinkan untuk memantau keadaan sistem akar, rizom itu sendiri mengambil bahagian dalam fotosintesis dan lebih mudah mengonsumsi nutrien dan kelembapan. Tetapi bagaimana untuk menjaga orkid dalam periuk seperti reka bentuk luar biasa?

Tidak ada ciri khas penjagaan orkid di sini, kecuali bahawa ia perlu menyiram bunga dalam kontena berterusan dari atas, dan mudah untuk mencelupkan periuk dengan slot ke dalam air yang disiapkan selama 4-6 minit. Sepanjang masa ini, substrat akan menjadi tepu dengan kelembapan, dan kelebihannya akan mengalir tanpa terhalang.

Pada musim panas, substrat dibasahi 2-3 kali seminggu, apabila permukaan tanah kering dengan sentuhan. Pada musim sejuk, kekerapan pengairan semakin berkurangan.

Keperluan untuk air diakui oleh keanjalan yang hilang, rimpang sedikit berkedut dan daun melorot. Tumbuhan yang sihat cepat dipulihkan selepas melembapkan tanah.

Tetapi daun dedaunan anggrek yang disiram secara tetap harus memberi perhatian kepada penjual bunga. Mungkin akarnya pernah dibanjiri dan kini perlu dibersihkan.Orkid berbunga di atas tingkap

Penambahan orkid dalaman

Seperti tanaman tertutup lain, yang terpaksa tumbuh dalam jumlah substrat yang terhad, orkid memerlukan pemakanan biasa. Tetapi menyuburkan tumbuhan ini tidak boleh terlalu kerap. Optimum, jika formulasi cecair khusus diperkenalkan tidak melebihi dua kali sebulan dan hanya semasa tempoh pertumbuhan aktif dan berbunga.

Secara berkala, akar orkid harus dibuangPeningkatan kandungan garam di dalam tanah secara negatif memberi kesan kepada keadaan tumbuhan. Bagaimana untuk menjaga orkid, jika permukaan pengisi dalam periuk menunjukkan tanda-tanda kemasinan? Adalah lebih baik untuk tidak berjuang dengan fenomena ini, tetapi untuk mengelakkan penampilannya. Oleh itu, penggantian atas ganti dengan mencuci sistem akar, yang mana periuk dibalut dalam air lembut hangat selama beberapa minit.

Sekiranya pembajaan yang termasuk dalam penjagaan anggrek adalah berlebihan, bunga itu bertolak ansur dengan perubahan suhu yang lebih buruk, dan juga lebih kerap dipengaruhi oleh perosak dan kulat.

Penjagaan orkid selepas berbunga

Kilang anak perempuan dari cawangan peduncleMemendam bunga pada orkid adalah tanda pasti bahawa kilang itu sedang bersedia untuk tempoh rehat. Ia tidak akan kehilangan dedaunannya, tetapi ia akan menjadi kurang maju dan diberi makan sehingga tunas muncul. Bagaimana untuk menjaga orkid pada masa ini?

Pertama sekali, adalah bernilai memberi perhatian kepada batang yang tinggal tanpa corolla cerah. Walaupun ia kekal hijau dan berair, ia ditinggalkan.

Dalam sesetengah kes, tunas dibentuk semula pada pokok yang sama, dan juga tumbuh-tumbuhan anak perempuan, roset kecil dibentuk yang, apabila membentuk akar mereka sendiri, dipotong dan ditanam dalam periuk berasingan, menjadi substrat longgar untuk orkid. Tetapi tanda-tanda bunga yang layu menunjukkan bahawa sudah tiba masanya untuk memotongnya.

Jika anggrek dalaman berkembang untuk jangka masa yang panjang dan banyak, tidaklah sesuai untuk membenarkan kemunculan tunas berulang, seperti halnya dengan spesies tumbuhan tertentu. Ini hanya akan melemahkan lagi bunga.

Selepas anggrek berbunga dipindahkanUntuk membina dengan cepat dan daya pulih yang baik, dalam menjaga orkid selepas berbunga termasuk pemupukan atau pemindahan bunga. Walau bagaimanapun, prosedur yang terakhir ini boleh menjadi tekanan untuk tumbuhan, kerana akar bukan sahaja menguasai substrat, tetapi juga menembusi lubang-lubang dan melebarkannya ke luar periuk.

Satu video tentang menjaga orkid di rumah akan menjelaskan semua kehalusan mengendalikan bunga tropika yang hebat. Jika anda mengikuti peraturan mudah, walaupun untuk pemula, koleksi bilik akan diisi semula dengan tumbuhan yang menghairankan yang indah, yang, rasa penjagaan, akan bertindak balas dengan mekar yang terang lama.

Penjagaan yang betul untuk orkid – video