Gloxinia muda dari daunGloxinia dengan loceng besar dan daun pubescent adalah salah satu bunga dalaman yang paling diingini bagi kedua-dua pemula dan berpengalaman bunga. Arahan untuk penghasilan semula gloxinia di rumah, foto penjagaan tumbuhan pada peringkat penting ini akan menggalakkan anda bagaimana menambah koleksi dengan bunga yang terang.

Gloxinia, seperti spesies yang berkaitan dengannya, boleh membiak secara semula jadi:

 • menggunakan lembaran atau sebahagian daripadanya;
 • Batang batang dipotong daripada tumbuhan dewasa;
 • dengan menanam peduncle di mana tumbuhan anak perempuan terbentuk;
 • dengan membahagikan umbi.

Tidak semua kaedah adalah sama dalam kesederhanaan dan keberkesanan, tetapi apabila ia datang untuk menyelamatkan jenis jarang atau bunga kegemaran, anda perlu tahu bagaimana menggandakan Gloxinia, dan menggunakan semua ciri-ciri.

Pengeluaran semula daun gloxinia

Pengeluaran semula gloxinia dengan tangkai daun dan bungaKaedah yang paling mudah dan paling biasa, yang jarang menyebabkan kegagalan, ialah penggunaan daun yang sihat dewasa sebagai bahan penanaman.

Apabila berakar pada asas plat daun dan walaupun pada urat besar, gloxinia boleh membentuk soket anak perempuan yang kecil dengan nodulnya sendiri.

Daun akar untuk pembiakan gloxinia boleh:

 • di dalam air, sehingga akar tidak membentuk akar yang mencukupi untuk menerima nutrisi di dalam tanah, dan selepas itu benih dipindahkan ke tablet substrat atau gambut;
 • segera menanam shard daun dalam tablet gambut atau campuran ringan.

Bagaimana membiak gloxinia dengan potongan daun?

Pertama sekali, anda perlu menyimpan bersih, atau lebih baik dengan bilah baru atau pisau bedah. Dari tumbuhan yang sihat dewasa, potong daun supaya batang 2-2.5 cm panjang kekal di dasar plat daun.

Bahagian daun gloxinia untuk penyebaran tanamanJangan ambil untuk pembiakan lama, pudar atau, sebaliknya, hanya membuka daun muda. Jika gloxinium kecil, di peringkat bawah terdapat daun pertama “bayi” – mereka juga tidak sesuai untuk mendapatkan roset muda.

Jika kunci Gloxinia yang besar, anda boleh potong menjadi kepingan dengan urat individu untuk Gloxinia dalam pembiakan, seperti dalam gambar, dan menjaga tumbuh-tumbuhan untuk mendapatkan lebih banyak soket kanak-kanak.

Daunnya perlahan-lahan diturunkan ke dalam cermin telus yang dipadankan dengan air yang direbus pada suhu bilik.

Jangan tetapkan tangkai secara mendalam ke dalam cecair. Ini boleh mencetuskan perkembangan reput. Adalah cukup bahawa air akan melindungi tidak lebih dari satu sentimeter panjang keratan atau serpihan daun.

Di atas gelas dengan bahan untuk pembiakan penutup gloxinia dengan pakej, tanpa memerah atau mencederakan lembaran. Rumah hijau kecil dipanaskan, di tempat yang terang, di mana tidak ada risiko cahaya matahari langsung. Dalam bentuk ini, daun akan kekal selama 2 hingga 3 minggu, sehingga kalus atau sistem akar lengkap di sepanjang tepi keratan. Pada hari-hari ini, menjaga gloxinia di rumah, seperti dalam foto, apabila mengeluarkan rumah hijau yang beberapa kali dengan cepat beralih.

Related  Manfaat dan kontraindikasi terhadap penggunaan halia pada vodka

Penciptaan keadaan khas untuk keratan rootingSelepas pembentukan akar sentimeter, daun boleh dipindahkan ke dalam tanah. Bergantung pada kemungkinan dan keinginan ahli farmakultur, ini boleh:

 • campuran siap untuk tumbuhan dalaman berdasarkan gambut;
 • campuran sphagnum dan tanah yang disediakan;
 • perlite atau vermiculite;
 • substratum pasir-gambut;
 • tanah sphagnum.

Memupuk daunSebelum digunakan untuk kepingan Gloxinia semula ke dalam tanah di bahagian bawah kapal dikehendaki membuat lubang menangis dan melengkapkan lapisan 1-3 cm buih dicincang atau bahan tidak menyerap lain. Bahagian atas dituangkan di atas substrat, yang dibasahkan dengan baik.

Apabila menanam adalah penting untuk tidak meremajakan dan tidak merosakkan lembaran, jika tidak, tisu-tisu di tempat ini akan cepat rosak, menyebabkan kematian seluruh plat daun.

Petiole itu dikebumikan 5-10 mm supaya akar dan kalus terbentuk ditutup dengan tanah. Kedalaman kedap kecil membantu roset kecil untuk cepat memecah ke permukaan. Dan, jika perlu, substrat di sekeliling keratan boleh ditambah pula.

Akar dan umbi tumbuhan mudaLembaran yang dibincangkan sekali lagi, bersama dengan bekas tempatnya berada, ditutup dengan satu paket. Perhatikan gloxinia apabila ia berlipat ganda di rumah, seperti dalam foto, mengurangkan penyejukan dan melembapkan dengan tepat, apabila substrate kering.

Pada masa akan datang, kedai bunga itu perlu bersabar, kerana kedai anak perempuan pertama dengan nodul kecil di pangkalan itu mungkin muncul hanya sebulan atau lebih. Kadang-kadang anda hanya boleh melihat ubi. Ini bermakna bahawa kanak-kanak terjun ke dalam “hibernasi”, dan selepas itu, dedaunan akan muncul.

Pembiakan berjayaSetelah mempelajari video mengenai pembiakan daun gloxinia, anda boleh mempelajari semua perihal proses dan secara visual mengenali semua peringkatnya. Ini akan membantu untuk mengelakkan kesilapan dalam amalan dan berjaya mengembangkan roset muda anda sendiri bunga kegemaran anda.

Related  Manfaat dan membahayakan tubuh daripada memakan labu

Pengeluaran semula gloxinia dengan peduncle

Untuk pengeluaran semula gloxinia, potongan bunga digunakanJika terdapat tumbuhan dalam koleksi kedai bunga yang anda ingin menghasilkan semula, tetapi tidak banyak daun di belukar, anda boleh menggunakan kaedah lain. Dalam kes ini, ambil peduncles, yang hanya baru saja layu bunga, dan berlipat ganda gloxinium, sebagai daun.

Untuk mendapatkan tumbuh-tumbuhan kecil, ia cukup untuk meninggalkan batang 5-6 cm. Lebihan dipotong dengan pisau, dan tangkai bunga dibenamkan dalam air selama satu sentimeter. Selebihnya prosedur sepenuhnya bertepatan dengan pertumbuhan gloxinia dengan cara daun.

Kaedah ini berguna dalam penyebaran gloxin jenis dan hibrid yang jarang berlaku, kerana dalam hal ini risiko mutasi spontan mengubah penampilan tumbuhan dan bunganya kecil.

Penanaman stem glenoksinia batang

Batang batang di rootingAkar dan dapatkan tumbuhan muda boleh dari bahagian apikal batang. Bahan penanaman tersebut harus mempunyai beberapa daun dan batang 3 sentimeter untuk rendaman dalam substrat.

Potong shank dengan lebih baik dengan semak yang sihat, sebelum ia berada di tempat yang terang dan menerima jumlah pemakanan dan kelembapan yang sesuai.

Kerana tanah ditanam tangkai apikal agak besar, maka Gloxinia pembiakan kaedah ini adalah periuk sesuai dengan diameter 9 cm. Di bahagian bawah kapal yang membuat sistem perparitan yang kuat adalah tidak kurang daripada 2 cm tebal, dan tidur di atas substrat longgar ringan, baik telap ke udara dan air.

Cuba untuk tidak menekan atau merosakkan, batang 2 cm dikebumikan di dalam tanah, sebelum disiram dengan air berterusan pada suhu bilik. Substrat stemning mudah dipadatkan untuk memberikan tembakan kedudukan menegak stabil.

Seperti lembaran Gloxinia pembiakan, tutup periuk dengan mengendalikan di atas pakej dan dibenarkan untuk meresap cahaya, panas sehingga tumbuhan tidak akan mengambil akar. Sebaiknya, anak benih disiarkan, dan tanah perlahan dibasahkan dengan pengabut, cuba untuk tidak mendapatkan plat daun. Sebulan kemudian, tumbuhan itu memberi akar, dan ia boleh dipindahkan ke mod penanaman biasa.

Related  Produk diet yang sangat baik dan tanaman taman yang menjanjikan – kacang lima

Bagaimana membahagikan umbi dengan betul?

Nodul gloxiniaSukar dan berisiko untuk digunakan untuk pembiakan ubi Gloxinia, kerana berlakunya mereka reput atau pengeringan tidak dapat dielakkan membawa kepada akibat yang tidak boleh diperbaiki. Bahaya ini diperburuk oleh hakikat bahawa ubi potong lebih lama daripada bahagian hijau tumbuhan, disesuaikan dan dipulihkan. Dan hanya selepas itu pertumbuhan kedai baru bermula pada mereka.

Bagaimana untuk membiak gloxinium dengan membahagikan umbi? Dan apakah keghairahan merawat tumbuhan selepas operasi sedemikian?

Untuk kaedah ini, hanya ubi besar yang sesuai:

 • diameter tidak kurang daripada 5 – 6 cm;
 • dengan permukaan sihat elastik tanpa tanda-tanda reput, jangkitan kulat atau kerosakan lain;
 • dengan bangun mata pertumbuhan, dan lebih baik dengan pucuk kira-kira 2 cm tinggi.

Bahagikan umbi dengan pisau tajam disinfected ke bahagian-bahagian supaya setiap serpihan mempunyai kuman sendiri atau titik pertumbuhan yang berpotensi. Tempat potongan diproses dihancurkan ke keadaan serbuk dengan karbon aktif atau, jika medium ini tidak, cat dengan lapisan hijau. Kepada ubi kurang cedera di dalam tanah, ia dikeringkan dan ditambah pula dengan kebiasaan kebun. Langkah ini akan membantu untuk mengelakkan serangan bakteria atau jamur bahan penanaman yang digunakan dalam pembiakan ubi gloxinia.

Tumbuhan mudaBahagian-bahagian ubi, tidak terkubur, tertanam dalam substrat lembap. Di masa depan, penjagaan gloxinia semasa pembiakannya adalah dalam penyiraman yang sangat tepat. Jika tanah terlalu banyak dituangkan, umbi itu mati dalam kebanyakan kes.

Untuk penanaman lebih mudah untuk mengambil cermin telus untuk sentiasa memantau perkembangan sistem akar dan keadaan ubi. Untuk penyiraman sederhana, anda boleh menggunakan bah dengan air dan sumbu, dan untuk melembapkan lapisan permukaan tanah mengambil jarum suntik dengan jarum tebal.

Apabila akar putih yang sihat akan menampung keseluruhan kelantangan tanah, dan roset di bahagian atas umbi menjadi kuat, tumbuhan dipindahkan ke periuk tetap.

Video mengenai pembiakan gloxinia