clematis kumpulan pemangkasan keduaBudak besar, mudah atau terry, warna cahaya lembut atau warna tepu – siapakah di kalangan kita yang tidak suka Clematis kacak? Di antara varieti semaian merayap ini, perlu diperhatikan clematis kumpulan pemangkasan, foto dan keterangan kedua jenis yang akan dibentangkan di bawah: sebahagian besarnya adalah kacukan, mengejutkan dengan bentuk dan warna mereka. Apa rahsia populariti mereka, dan jenis mereka, ini akan dibincangkan hari ini.

Ciri ciri kumpulan itu

pemangkasan clematis kumpulan pemangkasan keduaSatu ciri yang tersendiri adalah keupayaan untuk membentuk tunas clematis bunga sebagai pertumbuhan tahun lepas, dan anak Paluan, dengan kebanyakan spesies pemisahan ini tidak mempunyai kesan ke atas kualiti berbunga, tetapi ia memerlukan pendekatan khas kepada pembentukan semak duri. Ini adalah penting terutamanya untuk jenis yang mempunyai dua tempoh berbunga: mereka cenderung untuk berlakunya pertama tunas pada cawangan tahun lepas, dan kemudian, dengan percutian singkat pada tumbuhan. Sesetengah kacukan pembezaan ini dalam masa tidak mempunyai dan berkembang secara berterusan, lancar melepasi dari cawangan lama hingga tahunan, sementara yang lain berbeza dengan bunga yang lebih lama dan berlimpah dalam pendekatan kedua.

Untuk mengekalkan penampilan tanaman yang rapi dan saiz bunga, perlu dilakukan pemangkasan mudah setiap tahun. Ia dilakukan dua kali dalam satu musim:

 • Pada musim panas, selepas gelombang pertama berbunga, bahagian pudar cawangan tahun lepas dipotong atau dipotong sepenuhnya jika semak belukar terlalu tebal;
 • pada musim gugur, selepas gelombang kedua berbunga, memendekkan cambuk termuda untuk ¼, meninggalkan tidak lebih dari 1.5 m.

Tidak perlu dikatakan, semua cawangan belukar yang sakit, dipintal dan berkembang adalah tertakluk kepada penyingkiran lengkap wajib.

Sehingga kini terdapat banyak jenis Clematis kumpulan kedua dan kadang-kadang membuat pilihan memihak spesies tertentu adalah sangat sukar: satu hibrid mempengaruhi saiznya, kedua “beret” dengan tunas terry, dan yang ketiga – warna yang luar biasa. Kami telah cuba untuk mengumpul pelbagai jenis clematis yang paling indah, yang layak mendapat pengiktirafan dan cinta bukan sahaja dari tukang kebun, tetapi juga dalam “bidang profesional,” dan kami segera memperkenalkannya. Jadi, mari kita mulakan.

Pelbagai jenis

Apa yang boleh menjadi lebih bagus daripada putik disumbat besar, yang terdiri daripada berbilang cuping, bulat atau tips tajam, warna lurus atau berombak, lembut atau tepu? Terdapat antara clematis terry kedua-duanya berbunga awal dan jenis kelewatan. Satu ciri yang menarik kumpulan ini adalah bahawa beberapa spesies mengekalkan bentuk terry bunga di mekar pada kedua-dua lama dan pucuk baru, yang lain bunga disumbat mekar hanya pada pertumbuhan tahun lepas, dan cambuk muda akan menikmati maksimum semi-double, dan juga bunga yang mudah. Mengagumi gambar dan baca keterangan terry yang Semi-double dan tanaman jenis Clematis kumpulan kedua.

Clematis Red Star

Clematis Red StarSalah satu hibrida terry yang cerah dengan bulu-bulu besar berwarna merah-merah, walaupun terdapat juga variasi tumbuhan setengah mahoni. Kelopak sedikit ikal, menunjuk. Ketinggian maksimal semak belukar adalah 2 m, tidak tumbuh dengan sangat cepat, cambuk disambung dengan baik ke alas dan merangkak di sepanjangnya.

Pelbagai ini berbunga awal, dan ia mekar dalam dua gelombang pada kenaikan tahun lalu dan semasa pada gilirannya:

 • dari pertengahan Mei hingga Jun;
 • dari Ogos hingga September.

Clematis Red Star masih menjadi pemula di kalangan tukang kebun, tetapi setiap tahun ia menjadi lebih ramai peminat kerana berbunga bergaya dan rintangan fros yang baik.

Clematis Innocent Blasch

Clematis Innocent BlaschSemenanjung agak sederhana dalam saiz (liana tumbuh tidak lebih daripada 2 m tinggi), tetapi pelbagai terkenal dengan bunga-bunga. Mereka adalah sangat besar, sehingga 18 cm diameter, mempunyai warna yang jarang dijumpai di kalangan clematis: kelopak merah muda di sepanjang pinggir dan di tengah-tengah dicat dengan warna merah jambu yang lebih gelap dan mutiara. Untuk clematis dicirikan oleh kehadiran dua bentuk inflorescences:

 • pada tahun lepas pertumbuhan, bunga terbesar dua berkembang, sementara kelopak mereka ketika mereka mendekati pusat menjadi kurang dan kurang dari peony;
 • di cawangan-cengkerang muda, bunga-bunga yang sudah lebih kecil dan sederhana dari enam kelopong sedikit bergelombang mekar.

Bunga klematis awal, pada bulan Mei, dan mengulangi berbunga lagi pada musim gugur, tetapi tidak begitu banyak.

Bush adalah tertakluk kepada pemangkasan yang lemah dengan memendekkan pada musim bunga pucuk hingga 75 cm. Ia bukan musim sejuk yang tidak baik, tetapi pada musim sejuk yang sangat dingin tanpa perlindungan ia membeku.

Related  Ciri-ciri berguna bilik aspidistra

Clematis Glans Innocent

clematis Glos InnocentSatu lagi bunga musim bunga bermata besar dengan saiz kecil lianas dan ketabahan musim sejuk yang baik. Serta pelbagai Innocent Blush, ketinggian belukar kira-kira 2 m Mei, di cawangan lama untuk bunga besar double mekar, dan pada bulan Julai kepada pertumbuhan baru – adalah tunas bunga yang mudah atau semi-double. Mungkin, pada persamaan jenis ini berakhir:

 • Berbeza dengan warna cahaya Blasch, Glans lebih berwarna tepu, walaupun tetap dalam nada merah jambu dengan sempadan yang lebih gelap di sepanjang tepi kelopak;
 • kelopak sendiri mempunyai bentuk elips dengan ujung tajam, sedangkan di Blashe mereka bulat.

Explosionence Blue Clematis

clematis Blue ExplupeneSalah satu jenis Poland yang baru (alias Blast Blue), yang diterima pada tahun 2011, dibezakan oleh bulatan besar warna biru kaya, sementara petua kelopak dicat merah jambu. Awalnya, pada bulan Mei, pada cawangan lama menanam bunga berkembang, pada musim panas pada pucuk muda – tunas sudah mudah.

Semlu memerlukan sokongan dan boleh naik sehingga 3 m tinggi. Hibernates dengan baik, tertakluk kepada pemangkasan yang lemah.

Clematis Blue Light

Clematis Blue Lightgred sama berkesan clematis biru, bagaimanapun, tumbuh kurang sedikit Eksplouzhena (sehingga 2 m tinggi), selain kelopak doubleness tidak seperti nama pelbagai dikekalkan sepanjang tempoh berbunga. A bunga anggur awal, dua paip (dari Mei hingga Jun dan Ogos hingga Oktober), kedua-dua muda dan tua di cawangan, jadi pemangkasan harus ringan. Budaknya sendiri besar, sehingga diameter 15 cm, dengan kelopak sempit yang tajam.

Clematis Piilu

Clematis Piiluhibrid estonian kumpulan Vititsella menarik perhatian saiz dan pewarna halus besar bunga: mereka adalah merah-ungu, dengan gelap, hampir lembayung, jalur sepanjang kelopak dan putik pusat berdiri Fluffy stamen kuning.

Bloom Clematis dengan dua tempoh, hampir tanpa gangguan:

 • pada bulan Mei, buka pertama dibuka pada cawangan tahun lepas;
 • Pada akhir bulan Julai, bunga yang mudah, tetapi juga sangat cantik dan besar mekar pada pertumbuhan muda.

Penerangan mengenai Clematis Piyla tidak akan lengkap, jika anda tidak menyebut dimensi liana itu sendiri: ketinggian maksimumnya adalah 1.5 m, kerana tumbuhan itu sering ditanam di balkoni di dalam pasu.

Clematis Veronica Chois

Clematis Veronica ChoisShrub liana sehingga ketinggian 3 m, pada awal musim panas di cawangan lama mendedahkan bunga ganda besar dalam bentuk pompa lembut, warna ungu, putih. Tetapi pada bulan Ogos bunga muda berkembang dengan bunga yang sederhana, sambil mengekalkan warna asal. Pelbagai ini tahan pada suhu rendah, ia mempunyai dimensi yang agak padat – ketinggian semak tidak melebihi 2.5 m, ia sangat empuk sepanjang sokongan.

Clematis Kiri Te Ditch

Clematis Kiri Te DitchSalah satu varieti yang mengekalkan mahrosta tunas sepanjang tempoh berbunga. Inflorescences agak besar, terdiri daripada satu set kelopak biru gelap dengan margin yang sedikit menunjuk dan bergelombang, stamens kuning yang berbeza jelas kelihatan di tengah.

Pembungaan berterusan clematis berlangsung selama sebulan dan berlalu dalam dua gelombang:

 • Mei (cawangan tahun lepas);
 • Ogos (tunas muda).

Pelbagai ini dihargai untuk kemungkinan menggunakan tunas yang indah untuk memotong dan untuk ketabahan musim sejuk yang tinggi.

Clematis Andromeda

clematis AndromedaLiana yang cukup tinggi boleh meregangkan hingga 3 m, ia juga menjejaskan sokongan, kadar pertumbuhan adalah purata. Ia berbeza dalam warna dua warna bulu bunga dan dua gelombang berbunga:

 • pada bulan Mei, pada cawangan lama, separuh ganda, besar (sehingga 16 cm diameter) bunga-bunga putih dengan jalur merah cerah yang luas di sepanjang kelopak dan stamen kuning;
 • pada bulan September, pada pertumbuhan muda, bunga-bunga mudah mekar dengan warna yang sama.

Clematis tumbuhan lebih baik di penumbra – di bawah matahari tunas lembut cepat pudar, dan masa berbunga dipendekkan.

Clematis Kaiser

Clematis KaiserSalah satu clematis yang paling kecil tumbuh hingga ketinggian maksimum 1.5 m. “Beret” bukan dengan saiz, tetapi dengan berbunga: perbungaan yang agak besar (14 cm diameter) hampir sepenuhnya menutupi anggur, menyembunyikan dedaunan di bawah. Bunga-bunga berganda dilukis dengan warna pink-violet yang terang, mereka mempunyai struktur yang menarik:

 • Baris yang melampau terdiri daripada kelopak besar yang besar, dibundarkan pada petua;
 • Kelopak dalaman sempit, manakala yang lebih dekat ke tengah, semakin sempit jarumnya.

Kaiser mekar awal, sudah pada bulan Mei, tetapi tidak lama, hanya dua bulan, dan pada musim sejuk, tengah bunga berubah menjadi hijau.

Clematis Asao

Clematis AsaoLiana sehingga 3 m tinggi hanya dicipta untuk berkebun menegak, terutamanya tempat-tempat semi-teduh berhampiran dinding rumah, pagar, dan arbors, satu-satunya perkara yang ia tumbuh sederhana. Walau bagaimanapun, ini tidak begitu penting, kerana clematis berbunga baik pada cawangan muda dan lama.

Related  Rahsia penjagaan di rumah untuk bilik gerbera

Bunga Asao melepasi dua gelombang:

 • pertama pada bulan Mei, besar (hingga 20 cm) bunga setengah mahoni yang mekar pertumbuhan tahun lalu;
 • pada akhir bulan Julai – awal bulan Ogos, terdapat bursa-bursa yang lebih kecil dan sudah mudah pada pertumbuhan semasa.

Mewarnai bunga sangat lembut: di tengah-tengah kelopak merah jambu yang lebar terdapat garis-garis putih dengan mesh merah jambu, dan stamen kuning melengkapkan palet warna yang berkesan.

Clematis Mazury

Clematis MasurisKecil, maksimum 3 m tinggi, belukar akan mengejutkan dengan inflorescence besar-besaran yang sangat besar, dengan bintik-bintik kehijauan yang tidak ketara di sepanjang keliling luar kelopak. Variasi ini agak baru dan terlambat: tunas sehingga diameter 20 cm hanya berkembang pada bulan Jun, tetapi menghias tanaman sehingga bulan September. Menariknya, kelopak pertama ketat dipasang, jadi bunga kelihatan seperti kraf origami pandai, tetapi pada masa berbunga dan layu kelopak bunga terbuka dan bunga menjadi seperti longgar.

Pelbagai mempunyai rintangan beku yang tinggi.

Clematis May Darling

Clematis May DarlingKebaharuan pengusaha Poland akan menyenangkan dengan bunga ganda besar hingga 23 cm diameter. Swath maksimum boleh dilihat pada pembungaan pertama, yang datang lewat, pada bulan Jun, gelombang kedua pada akhir musim panas sudah setengah mahoni. Tetapi warna terang tunas dipelihara sepanjang berbunga: mereka berwarna merah ungu, dengan jalur merah jambu di sepanjang kelopak dan kelebihan yang tidak rata. Dalam bentuk tunas menyerupai pelbagai Innocent Blash – kelopak menjadi lebih pendek dan lebih kecil ke arah pusat bunga.

Budak semacam agak sederhana, dari 1.5 hingga 2 m, yang membolehkannya tumbuh di dalam tiub dan bekas.

Jenis-jenis tanaman anggur dengan struktur mudah inflorescences

Jenis klematis kumpulan pemangkasan kedua, gambaran dan gambar yang dibentangkan di bawah, tidak mempunyai kelopak banyak seperti clematis terry. Kebanyakan kacukan mempunyai 6 atau 8 keping, tetapi mereka sangat besar dan luas, clematis begitu mudah tidak kurang berkesan, sebagai contoh, kerana jenis ini.

Clematis Puan Chelmondeli

Clematis Puan ChelmondeliPelbagai ini dicirikan oleh berbunga yang panjang dan berlimpah. Di samping itu, perbungaannya hanya sangat besar, dengan diameter sehingga 25 cm, dicat biru terang dengan campuran ungu yang berwarna ungu. Liana itu sendiri tumbuh hingga ketinggian 3 m.

Bentuk inflorescence dan masa berbunga bergantung kepada jenis pemangkasan. Secara amnya, kepelbagaian itu tergolong dalam kumpulan pemangkasan kedua dan boleh membentuk tunas kedua-dua pertumbuhan tahun lalu dan semasa. Jika anda tidak memotong anggur yang buruk, maka tunas setengah bulan akan dibuka pada cawangan lama pada bulan Mei dan berbunga akan berakhir pada bulan Ogos. Dengan pemangkasan kuat, bunga akan menjadi sederhana, tetapi besar, dan berbunga akan datang hanya pada bulan Julai dan terakhir hingga September.

Clematis Little Mermaid

clematis litlme duyungHibrid Jepun dengan warna yang unik dan agak jarang berlaku: besar, kira-kira 12 cm diameter, hal berkembang yang terdiri daripada 8 kelopak salmon lebar (jelas, tanpa bintik dan jalur) dengan permukaan bulu. Terhadap latar belakang ini, anthers berbulu kuning kelihatan sangat cantik. Apabila warna pudar, warna secara beransur-ansur pudar dan berubah menjadi warna merah jambu pucat. Bunga-bunga hampir bentuk bulat yang betul, dan mereka tumbuh pada bulan Mei pada bulu mata lama. Gelombang berbunga berulang pada pertumbuhan muda berlaku pada akhir musim panas. Pada tahun lepas pucuk, tunas boleh mempunyai lebih banyak tunas, kerana apa yang mereka menjadi separuh ganda.

Pelbagai masih boleh didapati di bawah nama “Little Mermaid.”

Belukar cukup padat, ketinggiannya tidak melebihi 2 m. Ia hibernates dengan baik, tetapi apabila tumbuh di tengah tali pinggang lebih baik untuk menutup liana.

Related  Bagaimana jika terdapat alergi terhadap tembikai?

Clematis Sunset

Clematis SunsetSapu semata-mata bercabang dengan bulu kuatnya sehingga 3 m panjang dengan kuat mengikat kepada sokongan dengan petioles daun dan hanya dibuat untuk berkebun menegak. Inflorescences besar, single-rowed, dengan pewarna yang menarik: kelopak merah jambu gelap di sepanjang tengah mempunyai jalur merah berwarna merah, membentur warna kuning yang sama.

Nama kedua varietas, atau sebaliknya, terjemahannya – Sunset.

Pembungaan pada clematis berlaku pada awal bulan Mei, dan berterusan sehingga tiba musim gugur. Pucuk mekar pada kedua-dua cawangan lama dan muda, sementara tidak mengubah warna dan bentuk bunga.

Clematis Queen Yadviga

Clematis Queen YadwigaSemenanjung itu tumbuh hingga ketinggian maksimum 2.5 m, ia berpaut dengan sokongan dengan petioles di atas daun. Terhadap latar belakang dedaunan hijau gelap yang merepresentasikan noda bunga putih noda yang indah kelihatan sehingga diameter 16 cm. Dari keterangan dan foto clematis Queen Yadvig, dapat dilihat bahawa mereka rata, dengan kelopak bulat lebar dalam satu baris, tepi sedikit bergelombang dan jelas diucapkan. Stamens sendiri berwarna putih, dan tip berwarna ungu. Pada akhir bulan Mei, tunas mekar pada pucuk lama, dan pada bulan Ogos – pada anak-anak, jadi pemangkasan diperlukan lemah.

Jika musim bunga sejuk, di sepanjang tengah kelopak terdapat jalur hijau.

Presiden Clematis

Presiden ClematisCukup pelbagai kompak dari kumpulan Patens, tumbuh sehingga maksimum 2.5 m, kadar pertumbuhan yang baik – sehingga 10 cm per malam. Tahan terhadap suhu dan penyakit yang rendah. Dicirikan oleh berbunga yang banyak pada ranting tua dan muda dengan dua gelombang:

 • dari akhir bulan Mei hingga akhir bulan Jun;
 • dari Julai hingga September.

Inflorescences besar (17 cm), dicat dengan warna biru tepu, berwarna ungu. Kelopak adalah luas, meretas pada petua, pusatnya adalah jalur yang lebih gelap atau lebih ringan, bergantung pada warna utama bunga. Stamens juga gelap, merah, tetapi helai merah jambu.

Namanya diberikan sebagai penghormatan kepada presiden persatuan hortikultur Britain, dan diperkenalkan pada awal abad ke-19.

Clematis Westerplatte

yuran kos clematisWarna yang elegan, warna-warna bulu halus: mereka berwarna merah gelap, dengan kelopak, lebar dan bulat, kelopak dalam satu baris dan warna yang sama dengan stamen. Bergantung kepada iklim penanaman, jalur yang lebih ringan mungkin muncul di tengah.

Mawar awal, pada bulan Jun, pada cawangan tahun lepas, selepas rehat singkat berubah menjadi pertumbuhan muda, dan dikehendaki dengan penampilannya sehingga akhir bulan Ogos. Belukar itu sendiri adalah padat, tidak melebihi 2 m tinggi.

Clematis Tudor

clematis tudorPelbagai jenis yang sama sekali tidak menonjol, tumbuh dengan baik dan berkerumun di kedua-dua matahari dan di penumbra. Semenanjung tumbuh sehingga maksimum 2 m tinggi, ia rata di sepanjang alas. Ia bunga dari Mei hingga akhir musim panas dengan dua paip, pertama pada, cambuk kemudian muda lama. Perbungaan terpesona dengan kesederhanaan dan warna-warna terang: 6 kelopak luas besar dengan tepi beralun dan tips skru tumpul dicat dengan warna ungu, tetapi bersama-sama kelopak adalah cerah coretan lembayung. Diameter setiap bunga adalah kira-kira 12 cm, dan bentuk dan saiz perbungaan dikekalkan sepanjang berbunga.

Solidariti Clematis

Solidariti clematisSangat padat “kanak-clematis” daripada penternak Poland ketinggian 1.5 m menghargai besar hal berkembang merah terang sehingga 16 cm garis pusat. Mereka kelopak seperti baldu, dengan jalur tengah dilihat tidak, untuk beberapa lebih ringan warna padang.

Bloom Solidarity awal, sudah pada bulan Mei pada cawangan-cawangan musim sejuk, tetapi bunga hingga bulan September tanpa henti, bergerak ke pertumbuhan muda.

Pelbagai ini boleh ditanam di kedua-dua matahari dan di penumbra.

Seperti yang telah anda lihat, kumpulan clematis kedua dapat mengejutkan walaupun tukang kebun yang paling menuntut. Nah, biarlah di sekeliling pohon anggur yang memanjat mempunyai sedikit kerja, tetapi hasilnya berbaloi. Pilih jenis kegemaran anda dan ubah halaman anda ke taman bunga. Semoga berjaya!

Clematis memotong peraturan – video