Secara semula jadi, ada beberapa belas spesies alocasia Dunia vegetatif lembap tropika lembab sangat kaya dan pelbagai yang masih mempersembahkan ahli botani dengan kejutan dan kesempatan untuk penemuan saintifik yang serius. Alocasia genus ini termasuk beberapa spesies sedozen, nombor yang tepat untuk menamakan bahkan pakar dalam flora tropika.

Dan ia bukan hanya mengenai kepelbagaian pulau-pulau Oceania atau di dalam hutan yang tebal yang menyembunyikan spesimen yang belum dijelajahi. Sifat rantau ini sangat murah hati dan mencipta semua syarat untuk hibridisasi semulajadi dan kemunculan jenis alokasi baru.

Rumah untuk rumahDi samping itu, tumbuh-tumbuhan yang jatuh ke Eropah, Amerika Syarikat, Rusia dan negara-negara lain selalu membangkitkan kepentingan penanam bunga, yang menghasilkan jenis dan kacangan baru yang tidak pernah dilihat sebelumnya. Hari ini, di dalam pelupusan pencinta tumbuh-tumbuhan dalaman, spesimen dengan dedaunan hijau, mottled dan bahkan ungu dalam bentuk shamrock, seperti dalam alokasi dalam foto.

Alocasia Corazon

Alocasia CorazonDari kawasan tropika dan subtropik yang lembab di selatan Asia dan Australia, bilik alocasia yang sangat hebat tetapi sangat kecil datang ke Eropah, seperti dalam foto, tidak melebihi 40-55 cm dari ketinggian. Pelbagai ini diperoleh hasil daripada kerja seleksi yang sungguh-sungguh, dan beberapa spesies liar berkembang menjadi bentuk orang tua.

Daun, kekayaan utama Corozon alocacia, licin, hijau, dengan kilauan logam abu-abu. Terhadap latar belakang lembaran yang agak terang, garis-garis gelap kelihatan jelas. Panjang daun alocasia jenis ini, seperti dalam foto, mencapai 20 cm, lebar pinggan adalah separuh itu.

Alocasia Corazon sangat menarik, tetapi untuk ciri-ciri terbaik tumbuhan, ia memerlukan cahaya yang terang tetapi tidak langsung, penyiraman yang banyak dan penjagaan yang berhati-hati, terutama yang bertujuan untuk memerangi perosak. Budaya ini boleh dipengaruhi oleh hama labah-labah, dengan cepat menyerap keratan dan belakang daun.

Malangnya, hari ini di tingkap-tingkap anda jarang dapat memenuhi pelbagai ini. walaupun tidak kurang menarik daripada jenis yang diketahui, contohnya alocasia Black corduroy atau alocasia hibrid Amazonica Polly.

Alocasia Polly

Alocasia PollyDibentangkan dalam foto alocasia Polly adalah wakil terkecil dari tumbuhan, terima kasih kepada bentuk daun, yang sepatutnya nama “topeng Afrika”. Ketinggian tanaman dewasa tidak melebihi 50-65 cm, yang membolehkan mencari tempat untuk kebudayaan walaupun di dalam sebuah bilik kecil. Satu-satunya keadaan untuk pertumbuhan yang baik ialah kelembapan, cahaya dan haba. Dengan penjagaan yang sewajarnya, Amazonica Polly Alocasia ditanam sebagai budaya jangka panjang, dan spesies ini mudah ditoleransi oleh kekurangan pencahayaan yang tidak dapat dielakkan pada musim gugur-musim sejuk.

Gelap, menunjuk, dengan dedaunan vektor yang berbeza boleh dibandingkan dengan perisai pahlawan kuno atau, seperti dalam gambar alocasia, dengan shamrock.

Related  Komponen tanah untuk orkid dan ciri-ciri pilihan mereka

Dengan sifatnya yang sangat alocasia Polly adalah pelbagai kerdil Amazonica alocacia, yang diperoleh melalui penyebaran tumbuhan liar di pertengahan abad yang lalu. Yang sama digambarkan dalam foto alocasia Polly pertama kali ditanam hanya dua dekad yang lalu dan dalam masa yang singkat memenangi cinta penanam bunga di seluruh dunia.

Alocasia Saryan

Alocasia SaryanAlocasia Sarian sangat mirip dengan tumbuhan sebelumnya dalam bentuk dedaunan. Tetapi jika anda melihat foto-foto jenis alocacia, menjadi jelas bahawa Alocasia Saryan, berbanding dengan Polly, adalah gergasi sebenar.

Tumbuhan ini mempunyai daun padat yang besar dengan tepi yang berbentuk dan ujung yang tajam. Pada latar belakang hijau tepu, garis-garis putih kelihatan jelas. Plat lembarannya licin, dengan kilauan bersifat.

Alocasia Dragon

Alocasia Dragon SkinPopular di kalangan para tukang bunga, pelbagai alocacia Tengkorak naga, seperti dalam foto, menarik perhatian dengan tekstur dedaunan yang luar biasa, benar-benar mengingatkan skala atau sayap keras dari raksasa peri.

Ketinggian tanaman kecil dan tidak melebihi 0.6-1 meter. Tanah air nenek moyang dari Naga alocacia – kawasan tropika Indonesia, di mana tembaga alocacia telah menguasai semak belukar yang lembab. Di rumah pangsa untuk loji, ia juga perlu untuk mewujudkan keadaan yang sesuai, yang terdiri daripada cahaya yang berlimpah tetapi disenyapkan, air biasa dan pemakanan yang baik. Dengan penjagaan yang betul, seperti dalam foto, skala Dragon alocasia akan lama mohon penjual bunga.

Hiasan utama bunga adalah dedaunan yang sangat besar dan cantik, menjadikan tumbuhan tidak dapat dilupakan dan memberikannya rupa yang eksotik. Rhizomes alocasia adalah memanjang, berair. Daun-daun daun berwarna hijau muda, mencondongkan di bawah berat plat daun, yang akhirnya membawa kepada pembentukan kulit naga “sebenar”.

Alocasia DragonDedaunan muda sering berwarna hijau, tetapi apabila tumbuh di atasnya, seperti dalam gambar alocacia Naga, nada gelap dan keperakan muncul, memberikan tumbuhan meninggalkan penampilan berwarna. Ia adalah tumbuhan yang sesuai untuk hiasan dalaman yang asli dan taman musim sejuk. Untuk alocasia lama tetap menarik, ia dilindungi dari cahaya terang, yang dapat membakar daun hiasan.

Alocasia Loco

Alocasia LocoFoto bilik alokazii ini selalu menyebabkan kejutan dan kegembiraan pencinta rumah bunga api. Kecil, dengan kilauan berkilat dan ujung yang sangat tajam dedaunan alocasia seperti ini, seperti dalam gambar ia mempunyai bentuk shamrock yang jelas, dan meninggalkan perasaan bahawa ia diperbuat daripada logam atau plastik. Tumbuhan yang luar biasa itu akan menjadi tambahan yang luar biasa kepada mandarin yang semakin meningkat, bunga dan bunga lain.

Related  Antiseptik semulajadi – minyak pokok teh

Bentuk dan warna daun yang luar biasa dari alocaciaPembuluh darah pada plat daun putih, dengan garis besar kabur. Bahagian belakang daun mempunyai warna ungu atau ungu. Hujung bilah daun tidak hanya dipotong secara kiasan, tetapi juga beralun, yang hanya menambah hiasan ke budaya yang tidak biasa. Sebuah tumbuhan sehingga 50 cm tinggi, layak menjadi koleksi seorang tukang bunga, berminat dengan spesies tropika!

Alocasia Bambino Arrow

Alocasia Bambino ArrowSebuah alocacia kecil Bambino Arrow adalah sejenis penanam bunga yang terkenal dari spesies hibrida Amazonika. Tumbuh-tumbuhan dengan daun yang tajam di dalam bilik boleh tumbuh hingga 40-60 cm, spesies kerdil individu terhad dalam pembangunan pada tahap 30-40 cm.

Alocasia bilik, seperti dalam gambar, pada musim panas, pelbagai ditanam pada suhu 22 hingga 25 ° C. Pada musim sejuk, apabila tumbuhan malar hijau dari ketinggian memerlukan kedamaian yang relatif, penyejukan udara ke 18-20 ° C tidak akan menyebabkan kerosakan kepada alocacia.

Pertumbuhan alocasia di rumahDaun alocasia semacam ini, seperti dalam foto, mempunyai warna gelap, di mana urat putih yang luas adalah hebat. Risalah adalah tegak.

Untuk pertumbuhan yang baik dan pembangunan alocacia, Bambino Arrow memerlukan tanah ringan yang dikeringkan, pemakanan yang mencukupi dan penyiraman yang banyak. Kilang itu dipindahkan selepas setahun. Prosedur yang terbaik dilakukan pada musim bunga, pada permulaan musim yang semakin meningkat.

Alocasia macrorrhiza Lutea

Alocasia macrorrhiza LuteaNama alotasia Lutea yang dibentangkan dalam foto diterjemahkan dari bahasa Latin sebagai “kuning”, yang sepenuhnya mencerminkan ciri utama tumbuhan. Daun tebal berair daun, bahagian batang dan juga garis-garis pada daun mempunyai warna kuning yang berbeza. Ini memberikan alocasia besar sebagai tarikan tambahan dan membezakannya daripada spesies dan varieti yang sama.

Tumbuhan ini mempunyai daun hijau yang besar dan bergelombang berwarna terang. Plat daun berasal dari hutan New Guinea yang mencapai 60 cm panjang, dan alocacia itu sendiri tumbuh hingga satu setengah meter. Bentuk dan bentuk dedaunan seperti itu membenarkan nama popular tumbuhan jenis ini – telinga gajah.

Aloccasia Black corduroy

Aloccasia Black corduroyDaun Velvety alocacia Black Velvet pada pandangan pertama di loji memukau imaginasi semua orang yang suka bunga florikultur dalam. Bahagian atas plat daun pelbagai ini berbeza bukan hanya tekstur alokasia yang luar biasa, tetapi juga teduh yang kaya, hampir hitam, dan memberi nama itu sebagai tanaman.

Pada latar belakang yang baldu, garis-garis putih tebal kelihatan jelas. Batang juga ringan, tegak atau sedikit cenderung. Dalam keadaan bilik, alocacia tumbuh hingga ketinggian 30-45 cm, yang membuat budaya sangat menarik bagi kebanyakan kedai bunga.

Related  Sifat terapeutik stigma jagung dan kontraindikasi untuk kegunaannya

Alocasia Black VelvetTumbuhan eksotik ini boleh menjadi hiasan unik di pedalaman dan mewujudkan sudut tropika Asia dan Oceania di apartmen bandar.

Benar, sementara alocasia Black Velvet, seperti dalam foto, memerlukan keadaan yang sama yang mengelilinginya di rumah. Ini bermakna loji itu adalah kelembapan penting dan suhu udara. Untuk kesihatan dan penampilan yang baik alocasia, tanah berkhasiat, longgar dan penyiraman biasa yang banyak diperlukan. Dengan sikap yang cuai terhadap penjagaan, alocasia dengan cepat kehilangan daya tarikannya, daun besar yang berbentuk bujurnya hilang kelenturan, nipis dan ditutup dengan bintik-bintik yang menyakitkan.

Beludru hitam dalam foto yang digambarkan dalam foto, daun dari bawah adalah merah jambu atau berwarna ungu dengan warna hijau yang tidak biasa. Dalam budaya, sebagai tambahan kepada tumbuh-tumbuhan dengan daun bulat biasa, seseorang boleh memenuhi jenis dengan platinum daun yang memanjang. Biasanya tumbuh-tumbuhan ini lebih besar dan mempunyai kadar pertumbuhan yang sederhana.

Alocasia Eline

Alocasia ElineAlocasia nebula Elaine terkenal dengan penanam bunga kerana daun keras tumbuhan yang luar biasa, yang tidak hanya mempunyai garis keriting dan urat cekung, tetapi juga warna naungan metalik. Pembuluh darah berwarna biru atau ungu, belakang daun berwarna ungu.

Daun warna kelabu kelabu, tipikal AloKazia Eline, hanya pada dewasa mendapatkan borang ini. Dedaunan muda mudah dikenali dengan warna hijau dan plat lembaran yang lebih lembut.

Pelbagai alocacia, seperti dalam foto, tidak berbeza dalam ukuran, yang merupakan kelebihan yang jelas bagi banyak kedai bunga.

Alocasia Black Magic

Alocasia Black MagicAlocasia Black Magic, yang dimiliki oleh spesies infernalis dan menimbulkan minat sebenar pencinta tanaman eksotik, baru-baru ini mula menambah koleksi rumah. nama spesies itu bermaksud “infernal”, yang benar-benar dijelaskan oleh penampilan tumbuhan dan warna dedaunan ungu gelap.

Anda boleh melihat alocacia liar Black Magic dengan mengembara di hutan tropika di Borneo, Malaysia dan bahagian lain di Asia Tenggara. Orang tempatan memanggil tumbuhan sebagai “kerangka” kerana urat terang dan bintik-bintik pada daun yang gelap.

Alocasia Black MagicSesungguhnya tumbuhan itu sangat luar biasa! Dia mempunyai daun gelap dengan urat cekung yang jelas, seolah-olah berkilauan dengan warna merah dan ungu. Ketinggian alocasia bilik ini, seperti dalam foto, biasanya berkisar antara 40 hingga 50 cm.

Adalah menarik bahawa perianth, dalam jenis dan spesies lain, biasanya putih, berkrim atau kehijauan, di Alocasia, sihir hitam juga dicat dalam burgundy, ungu atau hijau hitam.

Video tentang alokasin