flox berbunga di negara iniJenis phlox kebudayaan pertama dihiasi dengan rumah hijau dan taman-taman Eropah di abad XVIII. Hari ini phloxes, penanaman dan penjagaan di tanah terbuka adalah di bawah kuasa pemula, beberapa taman perennials yang paling popular.

Selalunya di atas katil bunga, anda dapat melihat phloxes yang panik dengan batang berdaun, berdaun dan topi bunga mudah atau separa ganda pada separuh kedua musim panas dalam pelbagai warna. Selama bertahun-tahun tanaman abadi tumbuh, membentuk tirai yang cerah. Dalam kes ini, phlox tidak takut frosts, kilang itu tidak takut kepada kemarau dan berpuas hati dengan penjagaan yang minima.

phloxes merah jambuTidak kurang hebatnya adalah jenis phlox yang digunakan untuk menghiasi sekatan, taman-taman batu, latar belakang katil bunga bertingkat. Mereka tidak bersahaja, panjang dan bercahaya, mudah, seperti phlox panik, membiak dan begitu pelbagai yang membolehkan mereka merealisasikan idea-idea tukang bunga.

Apakah cara untuk menanam phlox di tanah, apabila menanam bunga, dan bagaimana untuk menjaga tumbuh-tumbuhan?

Bagaimana dan kapan untuk menanam phlox di tanah terbuka

menanam phlox ke tanah terbukaTerima kasih kepada percambahan benih yang baik, menyesuaikan diri dan benih bersahaja, tidak sukar untuk “menjinakkan” bunga abadi yang indah. Jika anda menggunakan sedikit usaha, phlox selepas menanam di tanah terbuka dengan biji, keratan hijau atau bahagian tumbuhan dewasa tidak lama lagi gembira dengan tunas pertama dan berbunga panjang.

Untuk spesies phlox yang panik dan berkembang pesat, laman berikut dipilih:

  • Di bawah sinar matahari dengan perlindungan cahaya dari sinar tengah hari yang terik;
  • dengan tanah taman longgar keasidan neutral, yang baik untuk udara dan air.

Apabila memilih tempat untuk bunga, anda perlu mempertimbangkan bahawa beberapa jenis variasi di matahari panas dapat dengan cepat pudar, kehilangan sebahagian besar dekoratif. Ia akan menjadi lebih baik jika dalam waktu yang paling panas, bayangan cahaya akan menutupi hal berkembang dari panas.

Related  Pengaruh terhadap kesihatan orang yang berguna dan berbahaya daikon

Penanaman phlox ke tanah terbuka

bunga floxes putihDi satu tempat, phloxes tumbuh dengan baik sehingga 8-20 tahun. Panjang umur ini melegakan tukang kebun yang peduli. Tetapi tumbuh-tumbuhan melemahkan dengan masa, berkembang pada tirai pinggir di tengah-tengah telanjang.

Setiap 4-6 tahun, phloxes ditanam, membahagikan belukar dewasa menjadi bahagian.

Anda boleh melakukan ini pada musim bunga, pada musim panas atau lebih dekat dengan musim gugur. Benar, jika tumbuhan menerima kediaman baru dalam istilah-istilah kemudian, mereka tidak akan mempunyai masa untuk mengambil akar dan tidak menahan musim sejuk. Ini penting untuk dipertimbangkan apabila menanam phlox di tanah terbuka di Ural, Siberia dan kawasan lain di mana frosts tiba-tiba dan kedatangan awal selesema adalah mungkin.

pembahagian phlox akarKaedah pembahagian dan pemindahan:

  1. Pipis yang ditakdirkan untuk bahagian digali, cuba untuk tidak merosakkan rizom banyak, sehingga 15-25 cm panjang.
  2. Tembak dipotong pada ketinggian 10-15 m dari paras tanah.
  3. Kemudian, dengan pisau tajam, bahagikan belukar ke bahagian-bahagian supaya masing-masing mempunyai sekurang-kurangnya 2-5 titik pertumbuhan yang sihat.
  4. Slicers dirawat dengan serbuk arang batu, selepas itu tumbuh-tumbuhan ditanam di tempat yang dimaksudkan untuk mereka.

Untuk mempercepat penanaman tanaman dan memudahkan penjagaan di tanah terbuka, sebelum menanam tanah phlox disediakan terlebih dahulu. Laman ini digali ke dalam bayonet penuh, rumpai dipilih, baja mineral diperkenalkan.

Menanam lubang di bawah phloxes yang dibuat pada musim luruh jika tumbuhan jatuh ke dalam tanah pada musim bunga. Untuk penanaman musim panas dan musim luruh, tanah dicatatkan sekurang-kurangnya 2-4 minggu sebelum pemindahan. Oleh itu, organik segar boleh membakar akar, oleh itu, hanya kompos yang dibiakkan dengan baik dan baja digunakan sebagai baja. Apabila lubang dipenuhi, tanah dibasahi dan potongan segar ditanam. Titik pertumbuhan phlox selepas penanaman di tanah harus berada pada kedalaman 2-3 cm. Tanah dipadatkan dengan lembut, sekali lagi disiram dan padat muluk.

Related  Foto Bunga Cleveland dan fakta menarik

penyebaran phloxBegitu juga, apabila potongan hijau dipotong digunakan untuk menanam, apabila pucuk 15 cm panjang muncul pada phlox pada bulan Mei atau awal bulan Jun. Batang dipotong supaya sepasang tunas tetap di kilang ibu. Keluarkan daun yang lebih rendah dari keratan, potong bahagian atas. Kemudian bahan penanaman direndam di dalam air selama 40-60 minit.

Selepas itu, phloxes boleh ditanam di rumah hijau atau dengan segera di tempat terbuka. Keratan memperdalam beberapa sentimeter. Dalam masa 1-2 minggu, akar baru muncul di tumbuh-tumbuhan baru, dan phlox siap untuk penanaman dan penjagaan di tanah terbuka dipindahkan ke tempat yang tetap.

Penjagaan phlox di tanah terbuka selepas penanaman

tanah untuk phloxMerawat phlox saka tidak membebankan peminat musim panas. Tumbuh-tumbuhan memerlukan penyiraman, kebersihan tanah dan permaidani atas, yang akan membantu tumbuh-tumbuhan tumbuh dan berkembang dengan baik.

Selepas penanaman phlox pada musim bunga dalam penjagaan mereka di tanah terbuka, kita mesti termasuk merumput dan melonggarkan tanah. Jika tidak, benih penyembelih rumput, dan kerak padat tidak memberikan air dan oksigen yang mencukupi.

phlox biru lembutSekiranya terdapat hujan di musim panas, penyiraman tambahan tidak diperlukan. Perkara lain ialah bulan kering. Dalam kes ini, semak disiram secara teratur, banyak sekali, terutamanya semasa berbunga, cuba untuk tidak jatuh pada kelopak halus. Masa yang terbaik untuk menyiram phlox saka adalah waktu petang.

Sejak separuh kedua musim panas phlox sering terjejas oleh cendawan bubuk – salah satu penyakit yang paling biasa yang dibawa oleh cendawan berbahaya. Untuk melindungi phloxes dalam bidang terbuka dari penyakit, penjagaan pasca-tumbuhan termasuk pencegahan dan, jika perlu, rawatan fungisida dengan semak.

floxes panik mekarPenyemburan dua kali dilakukan pada permulaan dan pertengahan musim panas. Jika ini tidak membantu, semak perlu dipotong dan dirawat dengan penyediaan cecair yang mengandungi tembaga.

Sebelum bermulanya musim sejuk, adalah penting untuk menyingkirkan tumbuhan dari bawah semak, dan berhati-hati menyemburkan tumbuh-tumbuhan sendiri dengan cecair Bordeaux atau tembaga sulfat.

Phloxes secara genetik sangat bertolak ansur dengan musim sejuk, tetapi jika tidak cukup salji, mereka boleh membekukan. Oleh itu, pada musim gugur, bahagian atas tanah dipotong, dan semak diliputi dengan lapisan mulut atau lapnika.

Related  Cara memindahkan dan menyebarkan asparagus rumah

Bagaimana untuk menanam video phlox