Dedaunan dedaun fittoni rumahHutan tropika di Amerika Selatan – syurga bagi para naturalis dan ahli botani. Malah di abad yang lalu sebelum ini, antara kehijauan saintis para saintis menarik jenis fittonia yang hiasan dan gugur. Malah, tumbuhan itu tidak besar sama sekali, dan jika bukan untuk pewarisan asal daun bujur atau ovoid, pucuk fittonia akan menunggu lama untuk penyelidik mereka.

Tetapi bagaimana untuk melewati bluffs hijau-merah jambu, putih-hijau, ungu, ungu atau zaitun?

Terima kasih kepada pewarnaan daun yang luar biasa, yang dinamakan sempena saudara saudara Fitton, para popularizers dari kaum bottonis fittonium mula menikmati kejayaan yang luar biasa dengan pencinta bunga-pencinta seluruh dunia.

Klasifikasi dan fakta menarik mengenai fittonia

berbunga fittoniaHari ini, banyak jenis budaya ini dipamerkan, fittonias raksasa dan kerdil yang diketahui, tetapi saintis tidak datang ke konsensus mengenai klasifikasi tumbuhan.

Satu sekolah ahli botani membezakan tiga spesies berasingan:

  • Fittonia vershaffeliti;
  • fittonium silverybright (Fittonia argyroneura);
  • fitotonia raksasa (Fittonia gigantea).

Walau bagaimanapun, pendapat sedemikian mempunyai banyak lawan yang percaya bahawa fittonium adalah spesies tunggal yang hanya mempunyai variasi yang jarang berlaku. Jelasnya, penyokong kedua-dua teori mempunyai hujah-hujah mereka. Kita hanya boleh mengatakan dengan pasti bahawa banyak jenis kultur tanaman herba berlainan diperolehi melalui kerja pemilihan dan tidak berlaku dalam alam semula jadi.

Dari warisan alam semula jadi, borang fitton dalaman diperolehi:

  • cinta kelembapan;
  • Temperamen yang berurat, layak keindahan cerah seperti itu;
  • memanjat, merayap atau mendirikan pucuk;
  • tidak bersahaja, dikumpulkan dalam perbungaan spike bunga putih atau kekuningan.

Ia adalah berbunga yang tidak mencukupi tumbuhan yang disebabkan oleh kecerahan daun, yang berfungsi sebagai umpan untuk penyerbuk serangga.

Di samping itu, terdapat beberapa fakta menarik mengenai fittonia yang akan menjadi penasaran kepada peminatnya.

Hutan FittoniaWarna bilah daun yang luar biasa berfungsi sebagai amaran untuk herbivora yang boleh membahayakan bukan sahaja tumbuh-tumbuhan kecil, tetapi diri mereka sendiri. Walaupun sumber rasmi tidak menyebut ketoksikan jenis Fitton tertentu, penduduk tempatan telah lama mengumpul dan memanaskan daunnya. Minuman yang dihasilkan digunakan sebagai ubat untuk sakit kepala dan sakit gigi, dan semasa ritual India sebagai hallucinogen.

Related  Halia semasa mengandung dan makan tulang talas

Jenis fittoni untuk rumah yang semakin meningkat

Dinamakan selepas botani Jerman pada abad yang lalu sebelum ini, Fittonium Verthaffelt adalah tumbuhan herba kecil. Dalam alam semula jadi dan dalam budaya bunga periuk tumbuh sebagai tanaman abadi. Ciri cirinya adalah cawangan merayap yang cerah, ditutup dengan daun oval atau daun bujur.

Fittonia verschaffeltiiPlat daun fittnii Vershafelt tidak dapat dikelirukan dengan budaya lain. Rangkaian urat pada mereka dicat dengan berbeza dengan seluruh warna, yang membuat tumbuhan 10-15 sentimeter sangat ketara, unik. Mendapatkan tanah yang subur, pucuk pada nod dengan cepat memberi akar dan berakar. Secara tradisinya, varieti dengan vena merah jambu, ungu, burgundy cerah disertakan dalam pelbagai ini.

Pembungaan, seperti jenis fittonia yang lain, sangat sederhana. Lebih topi hijau kelihatan inflorescences hijau-telinga dengan stipules dilindungi dengan bunga tunggal kekuningan.

Dwarf fittonia Argyroneura MinimaKepada kumpulan perak perak yang mengandungi perak termasuk tumbuhan dengan urat putih atau perak pada latar belakang hijau gelap, ungu, kecoklatan atau cahaya. Anda boleh mendengar bahawa spesies ini dipanggil fettonia bezolozhchatoy, yang juga benar, tetapi dianggap sebagai versi yang agak ketinggalan nama.

Di dalam populasi terdapat jenis yang agak besar, jenis daun berdaun kecil dan kerdil sebenar, benar-benar disukai oleh penanam bunga, yang terlibat dalam reka bentuk terarium dan akuarium hiasan. Contoh fittonium kerdil itu ialah F. argyroneura Nana dengan daun tidak melebihi 2-3 cm panjang.

Kerdil fittonia argyroneura NanaGergasi gergasi adalah gergasi semata-mata di kalangan saudara-saudaranya. Ketinggian kilang itu tidak melebihi separuh meter, dan panjang baldu, sedikit dimampatkan di sepanjang urat daun mencapai 15 cm. “Rekod” saiz bunga tidak bengkok, seperti dalam spesies lain, tetapi batang tegak atau sedikit penginapan.

Related  Faedah dan bahaya dill untuk kesihatan manusia

fitotoni raksasaBentuk telur dengan hujung yang tajam, daun boleh menjadi hijau padat atau merah jambu. Pada masa yang sama, rangkaian urat tidak kelihatan seperti tumbuh-tumbuhan kecil, dan berwarna dengan kemerahan atau kemerahan.

Jenis fittonium untuk florikultur dalaman

Kedai bunga sering menawarkan penanam bunga pot kecil dengan tanaman muda yang dihiasi dengan label “Fittonia Mix”. Pemula mengambil prasasti untuk nama pelbagai, tetapi para pecinta tahu bahawa ini hanyalah nama komersil untuk tanaman hibrid untuk kegunaan komersil.

Mereka bersahaja, padat, hiasan dan disesuaikan dengan tumbuh dalam periuk atau akuarium. Walau bagaimanapun, untuk mengumpul koleksi fittonia yang sangat berharga, ia patut memberi perhatian kepada spesimen varieti.

Fittonia FortissimoJenis bilik fittonium Fortissimo dibezakan oleh bentuk bujur atau hampir bulat daun-daun kecil, di mana rangkaian terang vena merah-merah muda memancarkan.

Fittonia FrankieDaun Fitnahie Frankie dicat dengan warna merah jambu atau warna karang lembut, di mana tempat penampan hijau dan penumpang nipis yang sama di tepi pinggan sangat istimewa.

Fittonia pelbagai JosanJosan fittonia yang mengagumkan menggabungkan semua warna, merah, merah jambu karang, hijau. Daun muda lebih ringan. Itu sempurna membezakan pusat kedai dan memberikan keseluruhan tirai jumlah yang luar biasa.

Pelbagai fittony MerahJenis Fittonium Red ditujukan kepada sifat asli. Ini adalah rusuhan sebenar warna, dan hijau tradisional di sini hanya memainkan peranan cantelan nipis.

Fittonia argyroneura Red VeinPenternak telah lama bekerja pada koleksi keseluruhan jenis dan kacukan fittonia. Contohnya adalah siri Fittonium Red Vein yang memasuki wain yang ditumpukan kepada wain, dengan plat daun hijau gelap, yang diserap dengan urat lebar berwarna merah terang.

Fitton berkilat merah jambuFitton berkilat-merah jambu Pink Vein lebih lembut daripada “kakak” nya dalam keluarga. Kilang itu mempunyai urat putih-merah, warna yang lebih kuat pada dedaunan muda.

Related  Apa yang perlu dilakukan dengan anak panah selepas bunga orkid itu?

Fittonia daripada Vein PutihPada variasi fittoniya Dedaunan Putih Vein mempunyai segar, seperti musim bunga hijau musim bunga, dan rangkaian urat berwarna putih salji.

Fitton keputihan putih AnneWalaupun gred White Anne juga digunakan untuk fittonium keperakan, ia menghasilkan kesan yang sangat berbeza. Plat lembaran sepanjang rim bergelombang dan dibingkai dengan sempadan hijau gelap. A corak putih beracun, menyebarkan, menduduki seluruh kawasan daun.

Fittonia SkeletonAntara pengedar bunga pengiktirafan istimewa dinikmati oleh fitton Skeleton dengan daun kehijauan kuning, dihiasi dengan rangkaian urat merah jambu.

fittonia perseusDwarf fittonia Perseus merujuk kepada kumpulan fitnes Verdafelt yang luas. Sebuah tumbuhan kecil yang hampir tidak mencapai ketinggian 10-12 cm telah merangkak batang pubescent yang ditutup dengan daun berujung bujur. Pada warna latar belakang hijau bilah daun, urat merah jambu atau merah kelihatan jelas.

Fittonia Mosaic Kings CrossGambar asli dari pelbagai Mosaic Kings Cross kelihatan seperti buih laut atau renda halus. Daun tajam beralun hampir seluruhnya dicat putih. Mengenai hijau yang mengingatkan pada edging terbaik dengan penyebaran semburan kecil.

Menarik mengenai fittonia – video