daun kuning cyclamenPenanam bunga yang mempunyai cyclamen dalam koleksi tumbuhan tempatan mengetahui bahawa tumbuhan ini agak mencabar, yang bermaksud bahawa ketidaktepatan yang sedikit dalam penjagaan segera mempengaruhi penampilannya. Kami membawa perhatian kepada anda panduan ringkas mengenai masalah yang timbul dalam penanaman cyclamen, dan cara untuk menyelesaikannya. Bunga – mereka seperti orang, mereka juga sakit dan memerlukan perhatian dan perhatian kita. Setelah membetulkan kesilapan yang dibuat dan meneutralkan “musuh”, dalam kebanyakan kes, ia mungkin untuk menyelamatkan haiwan peliharaan dan menyelamatkannya dari kematian.

Mengapa daun menjadi kuning?

daun kuning cyclamen yang kuatSalah satu masalah yang paling biasa adalah keadaan apabila cyclamen berpaling meninggalkan daun kuning. Sebab yang tidak berbahaya untuk ini mungkin menyerang tumbuhan selama tempoh rehat selepas akhir berbunga – dalam hal ini tidak ada yang perlu dikhawatirkan. Jadi bunga mula bersedia untuk berehat, memindahkan semua nutrien dari bahagian atas ke corms.

Tetapi jika cyclamen tidak tergolong dalam ranting, dan juga berubah menjadi kuning dalam fasa pertumbuhan aktif dan berbunga, adalah berfaedah untuk berhati-hati dan teliti mempelajari semak belukar. Penipisan daun boleh disebabkan oleh faktor-faktor berikut:

 1. Semangkuk itu “menarik” periuknya dan sempit. Sekiranya menukar periuk pada yang lebih luas.
 2. Bunga ini tidak mempunyai kelembapan akibat pengairan tanpa lemak atau terlepas, serta kelembapan yang rendah. Ia perlu menyesuaikan rejim penyiraman dan memasang palet dengan kerikil basah berhampiran cyclamen.
 3. Sekiranya cyclamen bertukar kuning dan daun kering semasa berbunga, ia bermakna bahawa pada muka kekurangan pemakanan dan belukar harus ditambah dengan baja mineral kompleks.
 4. Bilik ini sangat panas.
 5. Sinar matahari langsung dan, akibatnya, terbakar.
 6. Cyclamen telah dipilih oleh perosak.
 7. Kilang itu terjejas oleh jangkitan kulat atau bakteria.

Related  Foto dan nama-nama jenis violets rumah (bahagian 2)

Di manakah peduncle pendek berasal?

peduncle pendekNilai yang signifikan untuk cyclamen mempunyai rejim menyiram. Tidak mustahil untuk membenarkan tanah menjadi kering sepenuhnya dan sebaliknya – untuk mengisi bunga ke keadaan paya. Gabungan syarat-syarat ini bersama-sama dengan suhu rendah kandungan tumbuhan membawa kepada fakta bahawa cyclamen memendekkan peduncles.

Sekiranya inflorescence bunga anda telah berkembang di bawah daun pada peduncle pendek, anda perlu menyesuaikan penyiraman.

Penyakit Cyclamen

Cyclamen, seperti tumbuhan dalaman lain, tidak kebal dari pelbagai penyakit. Jika anda tidak mula merawat bunga dalam masa, anda boleh kehilangannya.

Antara penyakit cyclamen adalah perlu diperhatikan bahawa jangkitan seperti yang menjejaskan bunga lebih kerap:

 1. Kelabu kelabu. Tanda-tanda: daun berubah menjadi kuning dan menjadi tertutup dalam mekar abu-abu. Sebab: kelembapan udara yang tinggi dan suhu rendah kandungan tanaman. Rawatan: penyingkiran semua bahagian yang terkandung dalam belukar dan rawatan cyclamen oleh Fundazol. Di samping itu, bagi pencegahan reput kelabu harus mengelakkan limpahan dan kerap mengudarakan bilik.cyclaman kelabu
 2. Fusarium. Penyakit ini juga dipanggil fusarium. Tanda-tanda: pertama daunnya menjadi kuning pada satu sisi, maka jangkitannya menyebar ke seluruh plat daun, dan kemudian ia mati. Secara beransur-ansur daun cyclamen semuanya pudar. Sebab: kulat. Rawatan: mengeluarkan daun berpenyakit, tuangkan semak dengan penyelesaian Fundundol, dan topchin-M dengan banyak menyembur daun yang tinggal.fusariosis cyclamen
 3. Lumpur basah. Atribut: belukar tiba-tiba dan cepat mula menjadi kusam, menyebar bau busuk. Sebab: menyiram dengan air yang tercemar atau berdiri di sebelah kilang yang sakit. Rawatan: apabila mentol rosak, bunga sangat bermasalah. Anda boleh cuba membersihkan tempat yang busuk, merawat racun kulat dan transplantasi ke dalam tanah segar. Jika tidak, cyclamen harus diasingkan dari budaya lain dan dimusnahkan, supaya tidak menyebarkan jangkitan.basah reput

Related  Bonsai Jepun yang indah: maple dalam miniatur

Apa serangga suka makan cyclamen?

tumbuhan itu mempunyai masalahSatu lagi masalah dalam penanaman cyclamen adalah perosak. Daun berair dari cyclamen menarik perhatian bukan sahaja kedai bunga, tetapi juga pelbagai serangga. Setelah ditubuhkan yang betul-betul menyerang bunga anda, anda boleh membantu dia menyingkirkan “tetamu yang tidak diundang”. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan kaca pembesar atau dengan perubahan yang berlaku dengan belukar.

cyclamen tickKemunculan cecair cyclamen mudah dilihat oleh tanda-tanda seperti:

 • pertama, plat daun mula kehilangan bentuk dan curl hodoh;
 • kemudian berhenti tumbuh, dan menjadi tegar;
 • perbungaan pudar, dan batang bunga berubah bentuk (melengkung).

Malangnya, sering mustahil untuk menghilangkan serangga, kerana racun serangga biasa dan racun kulat tidak mempunyai kesan yang diinginkan. Ia hanya untuk secara sukarela “membunuh” tumbuhan, untuk mengelakkan pencemaran semua koleksi bunga.

Jika pada cyclamen muncul thrips, daun tumbuhan:

 • pertama mereka ditutup dengan titik putih;
 • maka mereka bergabung menjadi bintik abu-abu;
 • mula memutar;
 • secara beransur-ansur mati.

daun adalah thripsDalam perjuangan dengan thrips menggunakan Aktaru atau Phytoverm. Pada peringkat awal, apabila perosak belum banyak, ubat-ubatan boleh membantu menghilangkannya. Dengan kekalahan besar, bunga itu mati.

scabbardSalah satu perosak yang paling berbahaya dari cyclamen adalah kudung, terutamanya kerana sebab tidak mungkin untuk menyingkirkannya dengan bantuan ubat-ubatan. Selalunya penanam bunga tidak menyedarinya sehingga bunga mula hilang. Sekiranya anda melihat pertumbuhan protuberant pada petioles, peduncles atau bahagian belakang daun, ia bukan ubah bentuk tumbuhan, tetapi musuh yang sangat berbahaya. Perisai dari atas diliputi dengan shell separuh yang kuat melindunginya. Serangga itu terikat dengan bunga, secara literal mengikatnya menjadi satu, dan tiada persediaan kimia akan membantu di sini. Untuk menyingkirkan skabbard pada cyclamen hanya mungkin secara mekanikal, secara manual mengoyaknya.

Untuk memudahkan proses itu, sebelum mengeluarkan perosak, ia mesti disapu dengan sapukan dicelup dalam alkohol. Semasa penyingkiran tanah di bawah semak perlu ditutupi, supaya skrup tidak jatuh ke dalam periuk.

aphid pada cyclamen“Tetamu” kerap pada cyclamen dan aphids. Serangga putih kecil ini menghisap dari daun jus, akibatnya mereka mula memutar dan berubah, ditutup dengan salutan yang melekit, dan daun muda kelihatan kecil dan juga melengkung.

Cyclamen boleh dibebaskan dari kutu daun dengan membasuh pinggan daun secara tetap dengan penyelesaian sabun hijau atau rumah tangga, selain menyemburkan semak dengan Phytoverm.

Mengapa cyclamen tidak berbunga?

bunga cyclamen pengsanWalaupun tumbuhan mempunyai daun yang sangat cantik dan hiasan, warna dan bentuknya bukanlah hiasan utama semak belukar. Namun, cyclamen ditanam untuk bunga rama-rama yang menggemari, dan sangat menghina apabila mereka tidak mahu muncul.

Related  Penjagaan rumah untuk kebanggaan melati

Alasan untuk ketiadaan berbunga dalam cyclamen mungkin adalah faktor berikut:

 • tahap kelembapan yang rendah di dalam bilik;
 • pengairan tanpa lemak;
 • kandungan suhu tinggi (dia tidak menyukainya);
 • periuk terlalu luas;
 • corms sepenuhnya dikebumikan di dalam tanah (dalam jenis yang tidak boleh diterima).

Dengan menyesuaikan kesilapan-kesilapan ini dan mewujudkan keadaan yang selesa untuk tumbuhan, anda tidak lama lagi akan melihat berbunga.

Seperti yang dapat dilihat, kebanyakan masalah dengan penanaman cyclamen kita buat sendiri, tidak menyediakan tumbuhan dengan penjagaan yang betul. Mujurlah, ini boleh diperbetulkan dengan memberi perhatian pada masa yang sesuai dengan perubahan yang berlaku dengan bunga. Mengelilingi cyclamen anda dengan berhati-hati, dan dia akan menggembirakan anda dengan bunga mekar.

Menyelamatkan cyclamen yang dibeli – video