Ciri-ciri penghasilan semula fittonia

fitriay anggunWakil keluarga Akkantov, fittonii – tumbuh-tumbuhan kecil dengan daun hiasan pelbagai warna, mempunyai urat putih. Ini adalah tumbuhan perlindungan tanah saka, yang mempunyai hanya 10 spesies.

Keajaiban kecil tidak begitu mudah berkembang: fittonia sangat sensitif terhadap penyiraman, cahaya dan faktor lain. Tetapi ia berbaloi. Tetapi bagaimana tumbuhan itu mengalir dalam keadaan bilik, kini kita mengetahui.

Pembiakan dan pemindahan selepas pembelian

anak benih yang berakar umbiMenjadi pemilik tanaman kecil, hiasan, ingat bahawa anda akan mempunyai lebih banyak kebimbangan: mendarabkan fittonia, pemindahan, meninggalkan memerlukan masa dan usaha. Kerja-kerja penjagaan akan bermula selepas fittonia berada di rumah. Dia perlu mencari tempat yang sesuai, keadaan, tetapi sebelum bunga mesti dipindahkan:

 1. Mengambil budaya dari periuk kedai, perlahan-lahan melepaskan akar, tetapi jangan melepaskannya. Tumbuhan dengan sistem akar terbuka menjadi lebih sukar untuk bertahan.
 2. Sediakan periuk yang luas dan rendah (sebagai contoh, periuk bonsai), kerana akarnya akan terletak berdekatan dengan permukaan. Ini adalah wadah yang paling sesuai untuk kebudayaan. Untuk menggantung, gunakan periuk bunga.
 3. Tanpa saliran (tanah liat berkembang) tidak boleh dilakukan. Fittonia suka kelembapan yang tinggi, tetapi tidak air bertakung.
 4. Jadi tanah sentiasa lembab, letakkan palet dengan air di bawah tumbuhan.
 5. Adalah penting untuk sentiasa menyembur, tanpa kelembapan fittonium kelembapan.
 6. Jangan letakkan tumbuhan itu dalam cahaya yang terang: kualiti dekoratif daun hilang. Penumbra cahaya akan menjadi tempat yang paling sesuai.

Bumi di dalam periuk mestilah tidak hanya mentah, tetapi hangat, atau keindahan dekoratif akan mati.

Rahsia Pembetulan yang Betul

pembiakan oleh potonganPengeluaran semula phytonnia, serta pemindahan, lebih disukai pada musim bunga awal. Ia adalah budaya yang berkembang pesat yang memerlukan pemindahan tahunan dan penipisan, di mana ia perlu untuk memisahkan belukar:

 1. Tumbuh tumbuhan di dalam periuk rendah dan luas, kerana tumbuh dengan baik dan kelihatan lebih hiasan (tumbuhan penutup tanah).
 2. Air bertakung meletus untuk budaya kecil, jangan lupa tentang saliran.
 3. Transplantasi pucuk yang disebarkan dengan teliti, pucuk fittonia cukup rapuh.
 4. Mendapatkan tanah yang disediakan atau sediakan diri, mencampurkan tanah daun, humus, gambut dan pasir (3: 1: 1: 1). Tanah harus longgar dan subur, baik untuk mengekalkan kelembapan.

Kerana pertumbuhan pesat tumbuhan muda, transplantasi setiap tahun, dewasa – setiap 2-3 tahun, jika tidak, ia akan menjadi sempit. Jumlah nutrien akan berkurang, dan fitotonia akan kehilangan kesan hiasannya.

Kaedah pembiakan

proses pembiakan fettoniaBudaya bilik hiasan mengalungkan dalam tiga cara. Paling mudah, fittonia menghasilkan semula dengan membahagikan belukar. Pada musim bunga, bahagian tanaman yang dipisahkan dengan teliti dari akar dan transplantasi ke dalam bekas lain. Dia menjadi baik dan cepat berkembang.

Penyebaran fitton mudah keratan:

 1. Pada musim bunga, potong hujung tip (6-7 cm) dengan 3-5 daun.
 2. Loji pasir basah, gambut, lumut dan tutup dengan balang atau balang kaca dari atas untuk mengekalkan kelembapan.
 3. Satu lagi cara adalah untuk meletakkan shank di dalam air. Jangan tuang banyak air di atasnya supaya ia lebih tepu dengan oksigen. Juga, tutup hud.
 4. Anak benih harus dibuka dan ditaburi secara berkala. Pastikan suhu di + 20C.
 5. Fittonia cepat, secara literal 2 minggu, memberikan akar. Apabila terdapat akar, transplantasi ke tempat yang tetap.

Kaedah ini digunakan paling kerap, yang lain juga tidak mewakili kerumitan.

penciptaan syarat untuk rootingIa adalah mungkin untuk membiak fittonia oleh lapisan udara. Melarikan diri, tanpa memisahkan dari kilang ibu, jatuh dan menguatkan dalam periuk yang sama. Ia mudah untuk menggantikan yang lain untuk seterusnya, supaya anda tidak mengubahnya kemudian. Keluarkan daun dari tumbuhan di tempat ia digali. Apabila tangkai akar menjadi akar, perlahan-lahan memisahkannya dari kilang ibu. Jadi terdapat budaya hiasan yang muda.

Pemandangan hiasan fittoniya dalam pendaratan kumpulan. Varieti yang berlainan mempunyai warna dedaunan yang berbeza, dan ini memberikan komposisi rayuan yang luar biasa. Mereka kelihatan baik dengan tumbuh-tumbuhan kecil berdaun: solerolia, peperomy, ivy miniatur. Fittonia kelihatan cantik di dalam akuarium kecil.

Bagaimana untuk memotong dan membentuk belukar dengan betul?

fitotnii dalam akuariumMasalah pertumbuhan fitotonia tidak dalam pembiakan, tetapi dalam penjagaan yang betul. Untuk menjaga kilang itu agak mencabar, dan tidak semua orang boleh membesar. Kepada belukar itu subur, menembak pucuk. Pada ketika ini, dua pucuk baru mula terbentuk, dan semak belukar menjadi tebal.

Dari masa ke masa, bahagian bawah tumbuhan adalah kosong dan kehilangan hiasannya (dengan cara lain mereka mengatakan ia tumbuh). Meremajakan tumbuhan lama akan membantu penerimaan mudah – memotong tunas lama. Jangan biarkan budaya sepenuhnya, sehingga boleh mati. Pemangkasan adalah wajar untuk dilaksanakan dalam beberapa peringkat, supaya tumbuhan tidak mengalami tekanan. Tetapi yang terbaik adalah untuk melipatgandakan fittonia dengan mendapatkan tumbuhan muda.

Dalam satu periuk, tanam beberapa pucuk muda sekaligus. Jadi mereka akan berkembang dengan lebih cepat dan mencipta ilusi dari permaidani yang subur daun hijau atau kemerahan daun.

Fittonia adalah unik kerana ia baik baik dalam bersendirian dan dalam penanaman kumpulan. Dari situ, anda dapat membuat komposisi bunga-hiasan yang menarik, tumbuh di akuarium sebagai tumbuhan kecil, membuat bonsai. Jadi beli sebuah kilang, kalikan dan fantasize, buat sudut unik di rumah.

Perkara utama mengenai fitotnii – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector