Inflorescence anthurium disembur dan beri diikatAnthurium, penduduk asli hutan tropika, menarik perhatian peminat tumbuhan dalaman dan dedaunan yang terang, dan akar udara yang luar biasa, jadi perlu untuk kehidupan epifit, dan perbungaan mengagumkan pelbagai warna. Tumbuhan ini lebih popular hari ini daripada sebelumnya, jadi isu penghasilan semula bunga dalaman anthurium yang menarik minat kedua-dua pemula dan penjual bunga dengan pengalaman.

Untuk mereproduksi pelbagai yang anda suka tidak sukar. Kaedah vegetatif sering digunakan untuk tujuan-tujuan ini, yang dijelaskan oleh kelajuan rooting yang layak, ketersediaan bahan tanam dan kerumitan proses yang tidak penting.

Apabila pemindahan, belukar anthurium dewasa boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian tanpa kesukaran, dan juga dipisahkan dari masa ke semasa membentuk tunas akar dengan sistem akarnya sendiri.

Bayi anthurium seperti itu, serta batang atau keratan yang digunakan untuk pembiakan, mengekalkan sifat ibu bapa sepenuhnya. Oleh itu, walaupun pemilik hibrida jarang dapat bimbang bahawa keindahan hal berkembang atau dedaunan akan hilang.

Pembiakan vegetatif membolehkan anda mendapatkan kilang baru dengan ciri-ciri ibu bapaWalau bagaimanapun, tidak semua kaedah penyebaran vegetatif sama-sama berkesan apabila mendapatkan tanaman baru anthurium.

Pengeluaran semula daun anthurium

Seperti wakil-wakil keluarga Aroid yang lain, budaya ini sangat sukar dan enggan untuk membentuk akar pada peti daun daun.
Pengeluaran semula oleh daun boleh digunakan untuk jenis hiasan dan daunPembiakan daun anthurium dalam kebanyakan kes gagal. Tidak seperti zamiokulkasa, yang membentuk nodul kecil di dasar daun dan mempunyai sistem akar anak sendiri, anthurium mereput dan daun mati.

Jika koleksi kedai bunga itu mempunyai spesies anthurium yang hias, anda boleh cuba menggunakan daun untuk mendapatkan roset muda. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, lebih baik tidak untuk merendam peti ais di dalam air, tetapi piring lembaran prikopat perlahan dalam perlit basah.

Related  Jus tomat, penggunaan dan kemudaratan minuman

Dalam udara panas dan mengekalkan kelembapan berterusan selepas 3-4 minggu, tumbuhan ini kadang-kadang membentuk akar dan sesuai untuk berkembangnya anthurium.

Bagaimana untuk menanam anthurium dari biji benih?

Benih dari buah yang dibentuk sesuai untuk mendapatkan tumbuhan baruDengan semua kelebihan penyebaran vegetatif, kaedah ini tidak memberikan peluang untuk mendapatkan pucuk massa. Semut dewasa anthurium dalam pembahagian boleh memberi tidak lebih dari 5-6 tanaman muda, sebilangan kecil anak benih diperolehi dengan potongan.

Pengeluaran semula oleh benih adalah satu-satunya cara di rumah untuk serentak berkembang beberapa selusin anthurium kecil.

Benar, penggunaan kaedah ini melibatkan beberapa masalah dan risiko. Jadi, sebagai contoh, tumbuh-tumbuhan hibrid, yang mewakili majoriti dalam pasaran bunga moden, tidak selalu mengekalkan ciri dan sifat yang dapat dikenali. Di samping itu, dengan niat untuk mengembangkan anthurium dari biji, kedai bunga mesti mengetahui bahawa bunga-bunga itu harus disebarkan secara buatan.

Sekiranya anda melihat pembungaan anthurium, anda boleh melihat bahawa tongkol terdiri daripada bunga biseksual kecil yang mekar secara beransur-ansur dari bawah, ke arah dari peduncle. Pada awalnya pistil ripen, dan hanya selepas 20-25 hari terdapat debunga, iaitu, peringkat lelaki berbunga bermula.

Secara semula jadi, bunga harum anthurium menarik banyak serangga, melakukan pendebungaan, memindahkan debunga dari satu perbungaan kepada yang lain.

Serangga mencemarkan anthuriumTetapi di rumah peranan ini perlu mengambil alih pemilik tanaman. Untuk melakukan ini, anda perlu menyimpan dengan berus lembut nipis, memilih hari yang cerah dan, mengambil debunga dari satu perbungaan, menyebarkannya dengan tongkol yang lain. Kepada kebarangkalian memperoleh buah-buahan lebih banyak, perbungaan mencemarkan perlu dilakukan selama 5-8 hari.

Ripen beri anthuriumBergantung kepada spesies yang ditanam, anthurium di tempat satu hal berkembang boleh mengikat antara dua dan beberapa buah beri. Maturasi berlangsung 8-12 bulan, manakala buah masak mempunyai bentuk, warna dan saiz yang berbeza. Untuk mengetahui bahawa buah beri anturium masak, mungkin dengan fakta bahawa ia telah menjadi semakin cembung dan dituangkan. Kadang-kadang beri berair praktikal digantung dari telinga, memegang tangkai benang nipis.

Related  Dan anda menanam hydrangea pada musim bunga di tanah terbuka?

Buah anthurium masak dan sedia untuk digunakanBilangan benih di dalam janin juga berbeza-beza. Seperti yang dapat anda lihat dalam gambar, benih anthurium tidak terlalu besar, dan kadar percambahan mereka berkurang dengan cepat, tidak akan dapat menyelamatkan bahan benih untuk kegunaan masa depan.

Untuk menyediakan benih untuk menanam:

  • buah mash matang;
  • Inokulum dikeluarkan dari pulpa dan dibasuh;
  • bijirin dirawat dengan larutan 0.1% potassium permanganate.

Untuk biji anda memerlukan buku asas cahayaLangkah ini diperlukan, kerana dengan cepat benih anthurium sebelum menyemai tidak kering, dan mereka terancam dengan pembentukan keretakan dan pembentukan acuan.

Seperti tumbuh-tumbuhan dewasa anthurium, biji-bijian untuk keperluan tumbuh kelembapan yang longgar, teliti dan persekitaran udara.

Adalah lebih baik untuk menyemai bekas rata dengan lapisan kecil:

  • tanah berstruktur ringan dicampur dengan perlite atau vermiculite;
  • perlit atau lumut sphagnum.

Biji dibentangkan pada permukaan lembap, mudah menekan ke dalam substrat, tetapi jangan taburkan. Bekas penyebar harus ditutup dengan tudung, kaca atau filem, dan kemudiannya ditinggalkan pada suhu 22 hingga 25 ° C.

Selepas 10-11 hari, pucuk pertama munculSelepas 1.5-2 minggu anda boleh menunggu penampilan pucuk pertama, dan kualiti dan kelajuan pembentukan sebahagian besarnya bergantung kepada tahap kematangan benih yang dikumpul dan keadaan yang diciptakan untuk pertumbuhan. Sebelum menanam anthurium benih, penjual bunga perlu mengumpul kesabaran dan mengetahui terlebih dahulu bahawa ini adalah kaedah pembiakan tumbuhan yang paling lama dan paling susah payah.

Pucuk selam boleh selepas pembukaan daun sebenar pertama, dan tanaman kecil dipindahkan ke bekas baru dengan campuran tanah, sama dengan tanah “dewasa”, tetapi hanya dengan pecahan yang lebih kecil. Sebagai roset anthurium ditanam dari benih tumbuh, mereka secara teratur dipindahkan, secara beransur-ansur meningkatkan jarak antara tumbuhan.

Ketinggian tumbuhan 5 cm dipindahkan ke dalam periuk berasinganDalam periuk individu, dengan jumlah 100-200 ml, Anthurium boleh diterjemahkan apabila saiz roset mencapai 5-7 cm.

Related  Kita akan tahu: sifat-sifat perubatan peppermint dan kontraindikasi

Seperti dalam kes tumbuhan yang lebih tua, anak benih dipindahkan ke bekas baru apabila sistem akar sepenuhnya menyerap kelantangan yang diperuntukkan kepadanya. Sekiranya anthurium pada mulanya ditanam di dalam bekas yang luas, kilang itu berkembang dengan lebih perlahan, dan risiko tanah melambatkan kerana peningkatan yang sangat tinggi.

Di rumah, anthurium dari benih memasuki musim berbunga tidak lebih awal daripada satu setengah tahun atau dua tahun.

Walaupun banyak tumbuhan yang diperolehi semasa pembiakan benih, tidak semestinya bunga mereka memenuhi keperluan para penjual bunga. Ini disebabkan oleh fakta bahawa sebahagian besar jenis anthurium mekar hari ini adalah kacukan.

Tumbuhan dari benih akan berkembang hanya selepas 1.5 tahunKeturunan tumbuhan tersebut, yang diperoleh dari biji anthurium, boleh berbeza secara dramatik dari spesimen orang tua. Ini terpakai bukan sahaja kepada saiz roset dan ketinggian tanaman. Selalunya, pencinta tumbuh-tumbuhan dalaman kecewa bahawa bunga anthurium tidak menyerupai generasi terdahulu, tidak dengan penampilan, atau dengan warna bract.

Oleh itu, pembiakan benih hanya sesuai untuk tumbuh-tumbuhan varietas, dan hibrida terbaik disebarkan oleh kaedah vegetatif yang popular.

Bagaimana Anthurium Reproduces – video