bonsai ficusUntuk berkembang bonsai ficus tidak digunakan lama dahulu, tetapi itu tidak menghalang plastik dan responsif kepada penjagaan tumbuhan untuk menjadi salah satu kegemaran di kalangan bonsaists. Adalah sukar untuk membayangkan bahawa walaupun orang baru pada kesabaran dan usaha yang tertentu, berjaya memberi Ficus benjamina atau apa mikrokarpa orang dewasa, tetapi pokok yang kecil, ketinggian hanya 30-60 cm.

Bagaimanapun, seperti itu! Pada masa yang sama, bekerja pada bonsai seperti itu tidak akan berlangsung 15-20 tahun, tetapi lebih kurang. Alasannya adalah kelimpahan pokok yang dicemburui, di bawah keadaan yang menggalakkan:

 • akar permulaan yang sangat baik;
 • menjangkiti luka pada batang;
 • membentuk cawangan baru dan bukan dipotong;
 • dibentuk oleh wayar dan tali.

Malah berkembang menjadi saiz standard pokok di tangan peminat selama beberapa tahun dapat menjadi bonsai asli. Apa yang diperlukan untuk mengubah bicu Benjamin yang paling biasa ke dalam tingkap bonsai kami?

bonsai ficus di pedalamanPertama sekali, anda perlu mencipta keadaan yang sesuai untuk tumbuhan. Kemudian pencinta seni Jepang harus menguasai perawatan dan dasar-dasar pembentukan pada tumbuhan dewasa. Apabila semua peringkat selesai, anda boleh pergi ke amalan dan membuat komposisi anda sendiri.

Penjagaan ficus bonsai di rumah

penjagaan ficus bonsaiWalaupun bonsai kelihatannya mati dalam pembangunan, tumbuhan itu hidup dan memerlukan penjagaan penuh, yang termasuk:

 • menyiram;
 • berpakaian atas;
 • pemindahan.

Pada musim panas, ficus harus berada di bawah sinar matahari yang terang, tetapi tidak melemahkan selama sekurang-kurangnya 12 jam. Memilih tempat untuk periuk, anda perlu memberikan keutamaan kepada sudut, dilindungi dari draf dan udara panas, pada masa musim sejuk yang datang dari bateri.

Suhu optimum untuk bonsai dari ficus ialah 18-25 ˚C. Jika anda memberikan anak pokok penyiraman tanpa kejutan bertahan haba, tetapi penyejukan di bawah 15 ˚C akan menjadi satu ujian serius untuk tanaman tropika. Akar tanah lembap sejuk berkembang bonsai ficus microcarpa atau Benjamin boleh reput, yang penuh dengan kehilangan tumbuh-tumbuhan.

proses pembentukan bonsaiKekerapan pengairan bergantung pada musim, suhu udara dan keadaan tanah. Dalam cuaca panas, pengeringan lapisan atas tanah biasanya dibimbing. Pada musim panas tumbuhan memerlukan kelembapan lebih daripada pada musim sejuk.

Udara kering membantu mengimbangi pengairan mahkota. Ukuran sama menyumbang kepada pembentukan akar udara diperlukan jika akan berkembang dari satu bentuk beringin ficus bonsai kecil berdaun.

Makan khusus untuk bonsai yang tumbuh dalam jumlah yang sangat terhad tanah diperlukan. Mereka dijalankan pada selang 2-3 minggu, sebulan selepas pemindahan. Kaedah persenyawaan foliar berfungsi dengan baik.

Related  Faedah dan bahaya dill untuk kesihatan manusia

Pemilihan periuk dan tanah untuk ficus bonsai

penuaan batang bonsai ficusSelain pemangkasan pemangkasan tradisional, ficus bonsai perlu mengeluarkan pucuk dan akar mati atau rosak. Ia boleh menampung perosak. Berbanding dengan penjagaan ficus bilik konvensional untuk bonsai di rumah lebih susah payah dan teliti.

Bonsai sentiasa tumbuh di dalam periuk yang rata. Ini bukan penghormatan kepada tradisi, tetapi keperluan untuk menghadkan jumlah akar dan melambatkan pertumbuhan bahagian atas tanah, serta untuk kestabilan pokok yang lebih baik.

Di bahagian bawah periuk terpilih mestilah sekurang-kurangnya satu lubang saliran. Untuk mengakses udara dan mengalirkan air, botol seramik mungkin mempunyai kaki. Ia mudah apabila kit mengandungi pallet. Untuk bicu bonsai yang tumbuh dari Benyamin, iaitu 30 hingga 50 cm tinggi, periuk sekitar lima sentimeter yang dalam cukup. Bentuk dan diameternya dipilih mengikut gaya tumbuhan dan idea komposisi.

Pemangkasan bonsai yang kuatUntuk membuat kilang berasa selesa, mendapatkan kelembapan dan pemakanan yang cukup, periuk mesti diisi dengan tanah yang dipilih dengan betul. Di Jepun, bonsai ditanam di atas tanah liat dalam bentuk butiran saiz yang berlainan. Jika tangan seperti komposisi yang tidak, anda boleh membeli tanah untuk tapak tangan atau mengganggu tanah mereka sendiri berdasarkan bahagian yang sama:

 • humus;
 • lumut gambut;
 • serbuk tanah liat;
 • pasir dibasuh.

pembentukan bonsai pada serpihan batuSebagai bahan untuk substrat, anda boleh mengambil tanah liat kecil dan perlite, tanah daun dan vermikulit. Komposisi ini mungkin berbeza, perkara utama ialah tanah untuk memindahkan ficus bonsai adalah longgar, berudara dan mengandungi pemakanan yang cukup untuk pertumbuhan pokok.

Ficus kelihatan hebat di atas batu, akhirnya membungkusnya dengan akar dan mewujudkan ilusi lengkap gambar semula jadi. Sebelum membuat bonsai dari ficus dengan kedekatan itu, akar tumbuhan dirawat dengan bahan bakar tanah liat yang tebal, diperbaiki dengan wayar dan memberikan sentuhan dengan tanah.

Bagaimana cara menanam bonsai dari pohon ara Benyamin dengan tanganmu sendiri?

pemindahan bonsai ficustumbuh-tumbuhan muda untuk bonsai diperolehi perakaran keratan hijau panjang apikal 8 hingga 12 cm semakin meningkat. Pada apa-apa lat pucuk sedang tidur dalam beberapa perkara pertumbuhan yang kemudiannya menjadi cawangan dan akar pokok. Keratan:

 • kering di tempat-tempat;
 • dirawat dengan karbon diaktifkan tanah;
 • masukkan larutan stimulan pertumbuhan.

Related  Sifat dan kontraindikasi yang berguna untuk kegunaan barberry

Dalam teplichke pada suhu udara 25-27 C, kelembapan yang tinggi dan silau cahaya yang kuat dengan penanaman primordia akar muncul tidak lama lagi. Apabila tumbuh-tumbuhan boleh memulakan kehidupan yang bebas, mereka ditanam satu atau lebih benih ke dalam pasu disediakan dengan saliran pasir dan asas bonsai. untuk hiasan, anda boleh menggunakan batu dengan serta-merta.

Pembentukan bonsai dari ficus Benjamin bermula dengan sekeping titik puncak pertumbuhan, apabila tumbuhan mencapai ketinggian yang dirancang.

Pembentukan bonsai dari ficus Benyamin

idea bonsaiYang paling terkenal di kalangan para pedagang bunga adalah ficus dari Benjamin. Walau bagaimanapun, untuk pokok-pokok yang semakin meningkat luar biasa bentuk kecil berguna dalam spesies lain, seperti ficus Bengal, rzhavolistny ,: Peach biasa pada buah-buahan yang lazat dan sihat.

Dan berdasarkan ficus bonsai microcarp tumbuh lebih mudah daripada dari anak benih spesies kecil berdaun Benyamin. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan pemangkasan radikal untuk mengeluarkan keseluruhan bahagian hijau. Batang yang tinggal dengan akar akan berfungsi sebagai asas untuk bonsai masa depan.

Pada beberapa anak benih, ditanam dalam satu periuk, sering menggunakan teknik seperti tenunan. Untuk tanaman ini berpunca sehingga mereka tidak berhati perut dan tidak berkayu, perlahan-lahan twist, mengunci kedudukan dipilih dengan tali. Untuk membuat tangkai itu bersama-sama, mereka menghilangkan kulit di tempat hubungan mereka dan merawat kayu itu dengan sebatian khas.

Pembentukan Sistem RootDalam bonsai ia amat dihargai, apabila pokok itu benar-benar menghasilkan semula gambar dari kehidupan, oleh itu ia perlu membentuk bukan sahaja batang, tetapi juga akar. Bekerja pada mereka bermula 3-4 bulan selepas perakaran ficus muda. Dengan bantuan spatula dan tongkat khas, sistem akar tumbuhan, bermula dari kolar akar, dengan kemas dibebaskan dari tanah. Semasa pemindahan, akar berlebihan mengeluarkan atau memendekkan keseluruhan bungkusan. Sebagai contoh, pada bonsai dari ficus mikrokarpa, rizom udara dihantar ke tanah, diluruskan dan dikebumikan untuk mendapatkan banyan yang luar biasa.

Related  Menumbuhkan Abutilone di Rumah

perubahan dalam bentuk batangBekerja dengan menukar bentuk batang itu sangat berhati-hati. Di sini anda tidak boleh tergesa-gesa.

Apabila memilih bahan untuk pemula, lebih baik untuk memberi keutamaan kepada tali atau pita kain daripada wayar yang boleh merosakkan kayu. Sekiranya anda tidak dapat melakukan tanpa wayar, lebih baik mengambil bahan tersebut dengan kain kancing, merasakan kain atau kain lain di bawahnya.

Berputar dengan tali atau dawai dibuat dari bawah ke bawah, dari dasar menembak atau batang ke atasnya. Arahnya berubah dengan berhati-hati supaya tidak memecahkan cawangan. Penetapan kekal di atas pokok selama 45-60 hari, selepas itu ia terputus.

pengancing wayar tembagaSalah satu teknik paling penting untuk menanam bonsai dari pohon ara Benyamin dengan tangan anda sendiri adalah pemangkasan. Ia dilakukan dengan gunting tajam dan pisau sekurang-kurangnya setiap 6 bulan. Masa terbaik adalah musim bunga awal, sehingga musim gugur anda boleh melaraskan bentuk tanpa takut akan merosakkan tumbuhan dengan serius:

 1. Akar dan cawangan keseluruhan dipotong dengan lancar, tanpa rami.
 2. Tempat bahagian besar dirawat dengan taman kebun.
 3. Cawangan dipendekkan apabila 8-10 daun pada mereka.
 4. Keluarkan daun dengan berhati-hati, tidak membenarkan penyucian mahkota.

Transplantasi Bonsai Ficus

pemindahan dan penyiraman bonsaiDewasa bonsai ficus pemindahan jarang, dan anak yang tua pokok itu, dan kadar pertumbuhan yang lebih rendah, yang kurang perlu melakukannya.

Sebelum berumur lima tahun, tumbuhan dipindahkan ke tanah baru dan periuk setiap dua tahun. Kemudian anda tidak dapat menyentuh ficus selama hampir 5 tahun.

Semasa pemindahan, ficus bonsai mengalami pembetulan sistem akar. Ia dibersihkan dari bahagian mati dan dipotong dari bawah oleh satu pertiga. Bidang tumbuhan ini dipindahkan ke tanah segar, setelah dijaga saliran. Dimeteraikan dan dipasang di dalam periuk yang disiram, dan selepas setengah jam mengalirkan kelembapan berlebihan.

Pembentukan bonsai dari ficus – video