Orchid i en plast ogenomskinlig krukaBland de tusentals arter av orkidéer bara en bråkdel lägger sig på marken, andra föredrar att använda kraftfulla rötter att klättra trädstammar, klippavsatser och att slå sig ner på en plats där nästan ingen jord. Därför, och krukor för orkidéer odlas hemma skiljer sig mycket från de vanliga blomkrukor.

Vad ska leda blomsterhandlaren när man väljer en behållare för tropiska skönheter? Hur hittar man en lämplig kruka?

Vilken typ av kruka behövs för en orkidé?

Epifytter och litofyter är växter som inte tolererar vattendimning av rötter. Att välja en gryta för en orkidé är viktigt att börja från det här grundläggande, men inte det enda kravet.

Orkidéer i kruka kronorSpecialiserade behållare för växter av denna familj bör ge:

 • gott utflöde av fukt
 • aktiv luftning av rotsystemet och substratet inuti potten;
 • säker utvinning av saftiga, långa rhizomer som ofta avviker långt bortom behållaren.
 • ett acceptabelt temperaturregler för orkidéer.

Bland orkidéerna är arter där rötterna inte bara absorberar näringsämnen och fukt, utan också aktivt deltar i fotosyntesprocessen.

Vad är det för en pott för en orkidé i detta fall? Konstigt som det kanske låter för nybörjare av denna kultur, för sådana orkidéer är det nödvändigt att förvärva en helt transparent kapacitet.

Orchid i en glaspannaHur man väljer en kruka för en orkidé tillverkad av lera, färgad eller genomskinlig plast? Epifytiska växter behöver inte en stor mängd substrat, så en stor kruka behövs inte. Det viktigaste är att:

 • På botten och nedre delen av väggarna fanns det hål för dränering;
 • Höjden på behållaren var lika med halsens bredd;
 • volymen motsvarade storleken på rotsystemet.

Related  Fördelarna och skadan av dill för människors hälsa

Oftast kan man se en orkide i en kruka, som i ett foto av plast eller keramik. Det finns också andningsbara korgar för fri rottillväxt.

Från en glaspott är det bättre att vägra. Han kan skada inte bara blomman, men också personen, förutom det tillåter inte rötterna att andas. Denna kapacitet är bättre att använda som en spektakulär blomkruka för en orkidé som planteras i en genomskinlig plast.

Växt i en plast transparent gryta och glaspottar

Plastkrukor för orkidéer

Detta är det vanligaste och mest föredragna alternativet för en kruka för en orkidé. Plastbehållare tillåter inte rotsystemet att torka ut, de är lätta att underhålla och kan inte tjäna en enda växt.

Orkidéer i dekorativa blomkrukorDessutom ger utformningen av en sådan gryta för orkidéer flera hål för dränering av överskott av fukt, och därför och oroa sig för att fuktretentionen i substratet inte är nödvändig. Om de tillgängliga dräneringshålen inte räcker, kan blomsterhandlaren göra nya utan risk att förstöra behållaren.

Plastet tolererar lätt närvaron både på det starkt upplysta fönsterbrädan och i skuggan, vilket skyddar rostsystemet på ett tillförlitligt sätt från överkylning eller överhettning.

Ibland, under transplantation, kommer orkidéälskare att stöta på en situation där de övervuxna rötterna genom dräneringshålen kommer ut, och det kommer inte att vara möjligt att ta bort bladuttaget utan att skada potten eller växten. I det här fallet kan plasten lätt klippas med hushållssax, utan att skada rötterna alls, vilket är omöjligt om en keramik eller en glaspott för en orkidé används.

I den här potten kan man tydligt se utvecklingen av rotsystemetFör arter vars rötter är upptagna i fotosyntesprocessen erbjuds transparenta krukor. Sådana behållare är emellertid lämpliga att använda inte bara för att plantera phalaenopsis och liknande växter. Genom plasten är det tydligt synligt:

 • hur rotsystemet utvecklas
 • hur mycket fukt konsumeras
 • hur substratet torkar.

Related  Växa i den dacha färgglada clematis av den andra gruppen av beskärning – en beskrivning och bilder av populära sorter

Därför kan sådana behållare rekommenderas att blomma odlare utan stor erfarenhet av att hålla orkidéer. För ett rum orkidé i en kruka, som på bilden, är det enkelt och intressant att titta på. Från ett noggrant utseende kommer inte heller den minsta skada på rötterna eller tecken på överflöd att komma undan.

Lerkrukor för orkidéer

En signifikant fördel med krukor för orkidéer från glaserad eller oglasad keramik är en utmärkt permeabilitet för fukt och luft. Bevattad fukt ackumuleras inte på ett ställe, men sprider sig effektivt över hela jorden, inte rötterna torkar ut länge och överhettas inte.

Särskilda keramiska krukor för orkidéerMen med många fördelar har denna typ av behållare sina nackdelar:

 • rhizomes suger fast i den porösa ytan av keramiken, som är fylld med blomstrauma vid reproduktion och transplantation:
 • Pottens porositet minskar med tiden från salterna som tränger in i materialet, vilket negativt påverkar både lera och tillståndet för orkidéens rötter.

När man ska använda en lerkruka, bör en blomsterhandlare veta hur man planterar en orkidé korrekt i en kruka.

Delikat orkidé i inredningenInnan planteringen planteras desinficeras orkidékrukorna från leran, värms upp ordentligt i ugnen och sugas sedan i ett par timmar i rent bevattningsvatten. Om fallet är ett fartyg som använts tidigare, är det användbart att sänka det i surgjort vatten. Detta kommer att bidra till att bli av med saltsyra på keramik.

Video om valet av en kruka för en orkidé