blommande dahlias i landetInhemska marken för dessa vackra blommor anses vara Guatemala och Mexiko. I den gamla världen dahlia uppträdde i XVIII-talet, där de började framgångsrikt genomföra sin plantering och vård på det öppna marken. Blommorna fick omedelbart två namn – Dalia och Dahlia. Förnamnet på växten erhölls för att hedra den berömda botanisten från Sverige – A. Dal, och den andra – Vetenskapsmannen från Petersburg – IG Georgi.

Varianter av en blomma

dahlia Vassio MeggosDahlia är en elegant blomma. Förutom de olika formerna skiljer sig den i olika färger. Hittills har forskare cirka 30 arter och cirka 15 000 sorter av Dalia.

Forskare-botaniker delar in blomman i följande grupper:

 1. Enkelt.
 2. Anemone.
 3. För krage.
 4. Pion-.
 5. Dekorativa.
 6. Ball.
 7. Pompone.
 8. Kaktus (nål).
 9. Polukaktusovye.
 10. Näckrosordningen.
 11. Blandade – andra sorter som inte ingår i tidigare grupper.

dahlias nära trädgårdenFärgglada, magnifika dahlior av olika färger (vit, vinröd, scarlet, rosa, grädde och många andra) är en prydnad av våra sommar trädgårdar.

Drömmen om uppfödare är den blå dahliaen. Men botanikernas ansträngningar har ännu inte blivit kronade med framgång.

Men dessa ömblommor tolererar inte svåra ryska vintrar, därför vill de som vill njuta av skönheten i sina ljusa knoppar hela sommaren plantera knölar årligen. Så, i förorterna att plantera dahlior på den öppna marken kan vara i mitten av maj. Men i sitt hemland – i Latinamerika – är denna fantastiska skönhetsblomma ständig.

Plantering dahlias på det öppna marken

Den mest praktiska och effektiva metoden för odling av dahlias är plantering och vård i det öppna fältet.

Jordberedning

Jord för blommor skördas i förväg. Förbered marken för landning dalii bör vara före vinter frost. På hösten grävs jorden och gödsel införs i den – antingen kompost eller humus, som läggs till jorden med en hastighet av 4 kg per 1 m2.

På våren berikas jorden igen, med en blandning av kompost och aska, som är utspridda i hela blomsträdområdet. Då måste marken lossas av häckar. Gödselmedel kan också tillsättas till de beredda brunnarna för plantering.plantering dahlias

Dahlias planteras på våren i en jord med en lös struktur. Öka dess vattenpermeabilitet och fertilitet kommer att hjälpa grus, flodsand, krossad kolslagge. En sådan dränering skyddar kulturen från överdriven fukt, vilket medför dödlig form och sönderfall.

Dahlia suddar snabbt jorden, så det är inte nödvändigt att plantera dem på ett ställe i två på varandra följande år.

Det är önskvärt att jordreaktionen är något sur eller neutral. I den surgjorda jorden lägger du slakad kalk, i alkalisk – lite torv.

Förbereda knölarna

Knölarna av dahlias, avsedda för plantering på det öppna marken, behöver särskild vård. Med början av april flyttar Korneklubni från källaren till växthuset, ta bort de förfallna områdena. Lägg i lådor, fyll i med halv fräsch gräsmatta, torv, sand, sågspån. Röda halsen är öppen. Substratet vattnas periodiskt. Omkring tio dagar senare kommer ögonen att visas. Ta bort rötterna från marken, skaka av, sätt på en hård yta.

delning av knölarKnivets tunna blad måste steriliseras med en lösning av mangan eller kalcineras i en eld. Med ett vertikalt snitt dela stammen i fyra delar (kvartaler). Varje delka måste ha flera rötter och minst en bud av förnyelse, annars kommer det inte att kunna gro. Klippet hälls med krossat aktivt kol. Håll knölarna i växthuset tills de tar rot.

Ungefär 30 dagar före avstigning tas planteringsmaterialet bort från förvaringen. Hörlurar rengörs av skadad vävnad, ströms avklippningsområdet med aktivt kol. Du kan behandla kulturen med en grund, eller hålla den i 17 till 18 minuter i en svag manganlösning. Därefter placeras de behandlade knölarna i låga behållare med en blandning av mark och flodsand.

Initialt förvaras behållarna i en varm skuggad plats, som utför måttlig vattning. När skotten når en höjd av mer än 2 cm, överförs de till en upplyst plats. Stänk spirer sällan, det är lämpligt att fukta jorden. De planteras under de första tio dagarna i maj. Täck inte.

När är det bättre att plantera dahlior på våren på det öppna marken? Planteringsperioden är relaterad till klimatet i regionen. För Rysslands mittzon är det tredje årtiondet i maj. För de södra regionerna – april. För norra – början av sommaren.

Att plantera dahlior på det öppna marken i Sibirien och ta hand om dem bör genomföras under andra decenniet av juni.

Webbplatsberedning

plantering i öppen markDenna kultur älskar värme, så det är viktigt att välja rätt plats. En blomsterbädd med blommor borde vara belägen i ett soligt område som inte blåses av utkast.

Vissa sorter har en tillräckligt hög stam, som lätt bryts av från ett starkt vindstänk. Sådana sorter behöver stöd – insatser av trä, 1,5-2 meter höga. Det är lämpligt att fastställa dem i förväg.

Idealiskt läge: nära väggen, på södra sidan av byggnaden. Det rekommenderas att plantera blommor bredvid en grupp buskar och träd, i ett ganska upplyst område. Träden i närheten av blommorna bör emellertid inte ge en tät skugga, för att dahliaerna älskar ljuset väldigt mycket. Dessa frihetsälskande blommor är inte lämpliga för trånga och ogenomträngliga tjocktar.

Ursprungligen planeras arean efter brunnarna är beredda. Knölarna planteras på det öppna marken, då de är täckta med ett lager av jord några centimeter. Det är nödvändigt att ge knölarna tillräckligt med sol och lätt vattning.

vattning av dahliasDet finns en annan metod för reproduktion av denna kultur – sticklingar. Men det här är ett mycket tidskrävande och ansvarsfullt jobb. Och om du är oroad över dessa ansträngningar kan du växa en årlig växt från fröna, det här är:

 • ColtnessHybrids;
 • redskin;
 • rigoletto;
 • Figaro.

Fröna sås på det öppna marken i mitten av maj och blommar i mitten av augusti. För att få tidigt blommande, måste fröna gropa.

Samling och lagring av rotgrödor

Tvätta knölar av dahlias innan de läggs till förvaringPlanterade på öppna marken dahlias på hösten behöver också vård. Före frysning borde busken vara uttråkad och ta bort löven på underdelen av stammen. Det rekommenderas att inte skynda på grävning av knölar! När markdelen dör, är den avskuren och knölarna lämnas i marken. Under två veckor blir deras hud kompakt och stärkelse kommer att bildas. Och först efter de första frosten (före början av svåra frost) ska rotklubben grävas och tvättas. Detta görs på morgonen, så att de torkar upp i luften på eftermiddagen.

skicka dahlias för lagringPlanteringsmaterialet lagras i en källare, i en låda med en blandning, som inkluderar jord, vermikulit, sand, sågspån, torv. Rummens bästa fuktighet är 60-70%.

Ventilera valvet regelbundet.

I januari är det nödvändigt att återinspektera knölarna till stor skillnad. Vid detektering av drabbade områden är det nödvändigt att ta bort dem och skära punkter med en diamantlösning grön (du kan smörja med krossat aktivt kol).

Farliga skadedjur

Plantens viktigaste fiender är:

 • bladlöss;
 • slug;
 • weevil;
 • caterpillar;
 • tvestjärt;
 • och andra.

För att bekämpa sniglar täcker jorden med metaldehyd. Från bladlusen – dyka skott i en tvållösning eller spraya dem med en 0,2% lösning av kloretanol. Sultry väder gynnar utvecklingen av en spindelmyt som påverkar bladets nedre del. De blir gula, torra och dö. Den drabbade kulturen är bevattad med kultan (0,2%). Mot skadedjur använder man också ett avkok av celandine och malurt.

Det rekommenderas att plantera nära dahlia-guldgubbarna – många skadedjur tolererar inte lukten.

Blossom Dahlias av olika sorterSå, olika dahlior skiljer sig i olika former och färger, en frodig lång blomning. Om du följer ovanstående rekommendationer – kan du enkelt växa dessa underbara blommor på din bakgård.

Allt om att plantera dahlior på det öppna marken – video