blomma påskliljor på blomsterbäddenI trädgårdsmästarnas värld är otroligt populära vår och mjuka påskliljor, plantering och vård på den öppna marken bakom vilka är ganska enkla. Det är intressant att en anspråkslös blomma är lämplig både för odling på blomsterbäddar och tomter och för att dekorera sållar av lägenheter. Naturligtvis har påskliljor vissa funktioner vid plantering och efterföljande vård.

Beskrivning av vårblommor

de första blommorna på vårenNarcissus tillhör familjen amaryllis och är perenn, vilket är anmärkningsvärt för dess motstånd mot frost, sjukdomar och andra ogynnsamma förhållanden. Dessutom är blomman obehaglig för jordens sammansättning, livsmiljö, luftfuktighet, belysning. Rostig kan någonstans.

Narcissus kännetecknas av blomning i början av våren och arom som påminner om lukten av honung. Knoppar har ofta en vit eller gul nyans. Längden på peduncles sträcker sig från 25 till 40 cm. Bladen är smala, upprepa och långsträckta.

Det finns många typer och sorter av narcissus. Samtidigt skiljer sig de inte bara i utseende, men också i blomningstiden. Därför bör du noggrant undersöka förpackningen när du väljer en kultur. I genomsnitt blommar narcissen 10-14 dagar. Om du kompetent närmar sig plantering och dekorering av blomsterbädden, kan du observera blommande av olika sorter från de sista dagarna i mars till slutet av våren.

Förberedelser för plantering

beredning av lökar för plantering

Vid det inledande skedet börjar plantering och vård på det öppna marken för påskliljor med förberedelse, vilket inkluderar sådana steg:

  1. Väljer en plats. Påskliljor präglas av sin förmåga att anpassa sig till alla förhållanden, så att de kan planteras både i skuggan och i det öppna soliga området. Det är dock värt att klargöra att direkt strålar ger växten fler knoppar och känns som helhet mycket bättre. Det är också nödvändigt att ta hand om skydd mot utkast. På ett ställe kan växten leva upp till 5 år.
  2. Ground. Jord för påskliljor bör ha utmärkt luft permeabilitet, det är utmärkt att passera fukt. Växten gillar inte stillastående vatten. Optimalt alternativ kommer att vara ljummet jord med neutral surhet. Cirka 3 månader före plantering, kommer det att vara nödvändigt att gräva till ett djup av 35 cm och odla platsen. Tillsätt 3-4 kg kompost, torv. Med sandjord kan lera med humus användas och tung jord kan spädas med grov sand på 20 kg per 1 kvm. m.

Påskliljor tolererar inte gödsel, därför är det som gödselmedel oanvändbart. Det enda alternativet är att göra det minst ett år innan det landar på den valda platsen.

Dessutom rekommenderar experter vad som ska föda påskliljor på våren. Lämpliga mineralkompositioner i proportionerna:

  • potashgödselmedel – 1 msk. l. på 1 kvadrat. m;
  • “Agricola för blommande växter” – 1 msk. l. på 1 kvadrat. m;
  • superfosfat – 2 msk. l. på 1 kvadrat. m.

Du kan applicera gödselmedel på hösten, det viktigaste är att minst 30 dagar har gått före tidpunkten för planteringen.

landning

plantera lökar påskliljorInnan planteringen måste du bestämma när du ska plantera påskliljor bäst. De bästa veckorna anses vara de första veckorna i september, slutet av sommaren. Men dessutom bör du fokusera på klimatet i den växande regionen.

Ett allmänt tillstånd som kräver prestanda är marktemperaturindex inom + 8 ° + 10 ° C, vilket inte ändras från dessa märken i minst 2 veckor. Innan jorden fryser måste lökarna ha tid att börja rötter, men gå inte in i tillväxten.

För tillfället, om det är möjligt att plantera påskliljor på våren, skiljer sig åsikter härmed. Generellt är plantering tillåten, men det finns en stor risk att växten blir svag. Med sådan odling kommer oljan att mogna senare och blomningen är sannolikt sen. I detta fall anses april vara den bästa tiden för att plantera lökar. I detta fall bör plantering på våren i marken utföras först efter snön faller och luften värms upp till + 7 ° C.

Related  Att lära sig att ta hand om zigokaktusom

Därefter måste du köpa kvalitetsmaterial. Lampor kan köpas i butiken, medan du bör vara uppmärksam på integriteten och frånvaron av ruttna delar. Det är också nödvändigt att glödlampan är tillräckligt stor, minst 5 cm i diameter, annars måste den växa och det kommer inte att spira snart. Det är också värt att komma ihåg att växande påskliljor på den öppna marken kräver att glödlamporna känner sig fasta.

Före planteringen kan materialet behandlas med en fungicid eller en 0,1% lösning av kaliumpermanganat. Vidare på det beredda området bildas hål, vars djup beräknas genom att lampans diameter multipliceras med 3. Avståndet mellan groparna är 10-12 cm.

För att knoppar kom fram så tidigt som möjligt, och glödlampan är övervuxen med det största antalet barn, är det värt att dulla det lite mindre än det borde vara. För att uppnå det motsatta resultatet är löken djupare.

Inuti, brunnen brunnas med ett lager av flodsand. Vid plantering placeras lökarna ned och pressas ner. På toppen av blomsterbädden mulch täcker ett lager torv i 3-4 cm vid de första frostarna de fallna bladen. På våren, efter att snön faller, lossnar jorden.

grävde glödlampor efter blommandeNär det gäller hur man planterar påskliljor på våren finns det inte något komplicerat här. Det kommer att vara nödvändigt att köpa materialet och placera det i kylskåp eller källare för vintern, då kommer plantan att blomma. Ytterligare etapper, inklusive materialbearbetning, är begravning av lökar som liknar höstplantningen. Sammanfattningsvis komprimeras jorden och vattnas.

Ta hand om påskliljor

för blomning påskliljor behöver gödselSå, hur man bryr sig på påskliljor på det öppna marken. Här kan du identifiera ett antal viktiga punkter:

  1. Vattning. Bevatt marken när den torkar, men tillåter inte bildandet av en hård skorpa. Bevattning bör fortsätta fram till ögonblicket av visningen.
  2. Odling, lossning. Periodiskt ska du ta bort ogräs och lossa marken. Detta kommer att förbättra luftpermeabiliteten och sakta ner fuktens avdunstning.

Related  Hur man använder en exotisk produkt som kallas kokosnötolja?

Dessutom behöver mjuka påskliljor, vid plantering och vård på det öppna marken, gödsla. Optimal befruktning 2 gånger:

  1. Top dressing i fasen av bildandet av blomställningar. Ingredienser: 1 tsk. superfosfat, karbamid, kaliumsulfat löses i 10 liter vatten. Konsumtionen är 5 liter per 1 kvm. m.
  2. Top dressing i början av blomningen. Ingredienser: 1 tsk. nitrofosks, gödselmedel Agricola-7 och Effeton för att lösa upp i 10 liter vatten.

I regnig sommar rekommenderas flytande toppdressing att ersätta med torra formuleringar. För att göra detta, i början av våren måste du spruta 1 tsk. superfosfat, “Agricola-7”, kaliumsulfat, träaska, urea för 1 kvadratkilometer. m jord.

Skötsel efter blomning

ta hand om utgrävda glödlamporKompetent vård av påskliljor efter blomning inkluderar beskärning och insamling av lökar. Det är viktigt att inte skynda på att torka kvistar och löv. Det är nödvändigt att vänta på att delar av växten torkar helt, men torra knoppar kan samlas omedelbart.

Lökar ska avlägsnas före början av en ny rötning, efter gultning av lövverket.

Slutligen rengörs planteringsmaterialet från marken och växtdelarna. Torka vid en temperatur av inte mindre än +20 ° C. Separera sedan barnen och behandla med ett antiseptiskt medel. Därefter noggrant torkad.

Förvara materialet vid en temperatur av + 25 ° C i 7 dagar. Överför sedan till en sval och mörk plats och lämna till dess att planteringen börjar.

Plantering och vård av doftande påskliljor är så enkelt att någon trädgårdsmästare kan klara av det. Dessutom kan ljusa och soliga blommande knoppar dekorera både Dacha-sektionen och de mönster som skapats av mästarna och blomstrarna. Det viktigaste är inte att vara lat och följ de befintliga planteringsreglerna.

Funktioner av odla påskliljor – video