varför inte blomma iris på platsenAnledningarna till att iriserna inte blommar kan vara flera. Dessa växter växer bra på den öppna marken och årligen snälla ägaren med stora mångfärgade blommor. Om detta inte händer, men växten känns bra, och det finns inga tecken på någon sjukdom, är det värt att analysera om irisen är ordentligt planterad och om de har tillräckligt med omsorg.

Om den gröna massan växer bra, men inga blommor verkar, är det värt att återplantera busken till en mer bekväm plats

Otillräcklig belysning

iriserna blommar på en solig platsDen första möjliga orsaken till att iris inte blommar är bristen på solljus på sina sängar. Om växter initialt planteras i skuggan, kommer de att anpassa sig till dessa förhållanden, deras gröna massa växer snabbt. Men de kommer att blomma dåligt. Det kan hända att iriserna blomstrade innan de slutade, och detta kan bero på följande orsaker:

  • iriserna expanderade snabbt och flyttade till det mörka området;
  • Blommor planterades under buskar eller träd, vars bladen blockerade dem solljus.

Om irisen inte blommar verkligen på grund av otillräcklig belysning ska buskarna transplanteras från skuggan till solen. De tolererar denna procedur väl. Dessutom måste de transplanteras om några år, att de växte frisk och blomstrade väl.

Vid odling av olika sorter är det värt att veta i förväg om de kommer att trivas på samma säng

Iriser för trånga

nära plantering av iris - orsaken till att de inte blommarDen gröna massan av iris växer snabbt inte bara uppåt, men också i bredd. Denna nyans bör beaktas när man planterar växter på det öppna marken, men problemet kan skapas och några år efter den första landningen. Även om det var initialt nog platser för buskarna, växer de om några år så att de inte har möjlighet att släppa blommor. Den enda lösningen är också transplantationen av blommor till närliggande områden.

Bushes irises bör ursprungligen planteras på ett anständigt avstånd, annars kommer de inte att blomma på grund av tätheten

Vissa sorter av iris kan inte komma överens på en blomsterbädd, även om det finns tillräckligt med utrymme mellan dem. Faktum är att sorterna av denna växt föredrar olika typer av jord. Så, de sibiriska iriserna växer och blommar på jorden med ett lågt pH, och den skäggiga kommer att känna sig dålig.

Related  Elixir av energi och manlig kraft – valnötter med honung

Blommor är inte ordentligt planterade

korrekt plantering av iris kommer att säkerställa deras rikliga blomningDet är av de vanliga orsakerna till att iris inte blommar – det är deras för djupa plantering i marken. Normalt ska rhizoms baksida vara kvar på ytan så att den kan värmas upp gott under solen. Om du sänker roten för djupt i jorden, växer växten, utvecklas och växer grön massa. Emellertid kommer perioden med blommande sådana buskar att skjutas upp i obestämd tid.

Sibiriska iriser är de mest opretentiösa i sin omsorg, tolererar väl frost och växer på olika typer av jord

Egenskaper av sorten

Sibiriska iriser är opretentiösa i vårdBlomningstiden beror på växtsortet. Om olika typer av iris växer i trädgården kan det vara bra att de blommar på olika tider. Beroende på när iriserna blommar utmärker sig flera av deras sorter:

  • väldigt tidigt;
  • tidigt;
  • medium;
  • senare;
  • väldigt sent.

Om en av sorterna inte blommat i tid och resten av plantorna känner sig normala och blommar enligt schemat, kan det vara fallet med egenskaperna hos dess sortiment. Förutom blomningen kan de kräva olika vård, föredra speciella typer av jord eller gödsel.

Konsekvenser av övervintring

det är nödvändigt att välja rätt slags irisSorters iris bör väljas inte bara i utseende, men också enligt deras klimatförhållanden. Så, Siberian iris tolererar helt och hållet frost. De återstående sorterna bör skyddas för vintern, annars kommer de att frysa och blommar inte. Denna process är mycket viktig – om du täcker växter för tidigt kan de bryta upp och inte heller producera blommor.

Skälen till att irisblommorna inte blommar, vissa löv växer och känns normala, det kan finnas olika brister i förhållandena för underhåll och vård. För dessa färger är det viktigt att de har tillräckligt med solljus och utrymme. Dessutom måste buskar transplanteras var 3-4 år och separera en stor växt i flera dotterväxter. Orsaken kan dock inte bara vara omhändertagande – vissa sorter blommar på sensommaren, och vissa representanter kan blomstra även två gånger per år.

Korrekt vård för iris för frodig blomning – video