blommande gladiolus i SibirienDenna mjuka och eleganta blomma är en prydnad av någon trädgård och är inte så nyckfull som det verkar. Även bor i Sibirien kan du framgångsrikt växa gladioli, iakttagande reglerna för plantering och vård.

Kortfattat om gladiolen

frodig bukett av gladiolusGladiolus (svärd) – en flerårig växt som tillhör familjen iris. De högsta exemplen når en och en halv meter i höjd. En mängd olika sorter täcker nästan hela färgområdet – från snövit till nästan svart, inklusive gröna nyanser. Det växer bra och blommar på soliga områden. Växten reproducerar knölar. En årlig glödlampa som planteras på våren är helt utarmad under säsongen och dör. På denna plats bildas upp till tre ersätter lök med små barn.

För odling av gladioler i Sibirien kommer sorter med ett tidigt eller medium blomningsdatum att passa glödlamporna att mogna.

Välja en plats och förbereda jorden för gladioli

Det bästa på platsen är en solig plats på södra sidan, skyddad mot kalla vindar och utan grundvattenstagnation. Ett gott skydd mot vinden kan tjäna som ett staket, en vägg av ett hus eller trellis med klättringsväxter. Dessa blommor kan inte stå vattenlösa lågland. Om platsen ligger låg, under gladiolen behöver du göra en hög säng med dränering. Vårberedning av gladioli för plantering i Sibirien börjar på hösten. Den valda platsen är grävd, fri från ogräs och gödselmedel läggs till:

  • fosfor, potash,
  • aska
  • reparted gödsel eller kompost.

För tunga lerjord bör sand tillsättas.

Alla gödselmedel appliceras djupt, eftersom rodsystemet av gladiolus bildar två nivåer och lämnar till ett djup av 30-40 cm.

Vårberedning av knölar och spiring

Förberedelse av knölar för plantering i SibirienTidningen för gladiolusplantningen i Sibirien kan ändras beroende på region och terräng. Du måste fokusera på jordens temperatur. Vid plantering måste den torka och värma upp till 10-15 grader. Vanligtvis händer detta under första halvåret.

Related  Ett populärt inslag av heminredning är ett dollarträd

En månad före den förväntade planteringstiden bör lökarna förberedas:

  • komma ur lager och rengör från torra skal;
  • noggrant undersöka och kassera den torra och sjuka;
  • att bearbeta glödlampor med kaliumpermanganat och något antifungalt läkemedel – “Maxim”, “Fundazol”;
  • För en tidigare blomning kan du suga lökar i tillväxtstimulatorer – “Epin”, “Energen”.

en mängd gladioler för sibirienNär glödlampans glödlampor dekontamineras kan de börja groa. I Sibirien kommer detta förfarande att bidra till att uppnå en tidigare blommande och framgångsrik mognad av planteringsmaterial. För spiring är ett varmt ljusrum med måttlig fuktighet lämplig. Knölarna är nedlagda i ett lager. På 10-15 dagar borde de undkomma.

Om skott inte förekommer om 2 veckor är planteringsmaterial för plantering inte bra.

Hur man växer gladioliplantor

steg gladiolus i pottenOm sorten inte skiljer sig tidigt under blomningen, kan blomman odlas med plantormetod. I Sibirien för att få gladiolus groende plantor bör vara i slutet av vintern, vid sådana tillfällen, då normalt börjar plantera paprika och äggplantor. Efter beredningen sätts knölarna i lådor med bördig jord till ett djup på 1-1,5 cm. Jorden hålls måttligt fuktig. Lådorna sätts på en varm, upplyst plats. Vid tidpunkten för transplantation i jorden måste plantorna ha ett utvecklat rotsystem och flera blad.

Plantering gladiolus i marken

plantera gladioli på det öppna markenVårsådden gladiolus i öppen mark i Sibirien sammanfaller med den tidpunkt då jorden värms upp till 8-10 grader och inte sannolikheten nattfrost.

För plantering, byt ut lökar och spädbarn, grävde på hösten. Du kan plantera gladioli i furor eller häcka på blomsterbäddar. Lampor sätter på en handfull torr sand, till ett djup på 5-8 cm, avståndet mellan dem i rad ska vara 10-15 cm och mellan raderna – 25-30. Barn planterade på ett djup av 3-4 cm, med mellanrum på 2-3 cm. Preliminärt, de blötläggs för en dag i varmt vatten. Efter plantering hälls brunnarna med varmt vatten.

Peduncles bör avskuras hos barn för att få en stor glödlampa på hösten.

Ta hand om gladiolen

bryr sig om gladiolusKorrekt plantering och kompetent vård för gladioler garanterar även vid svåra sibiriska förhållanden en stark tillväxt och riklig blomning.

Related  Ta hand om bokarjen hemma på bilden

Före framväxt av knölar bör vattnas mycket måttligt och noggrant, så att jorden inte kondenserar. Efter det att de första skotten har uppstått ökar vattningen. Att vattna är bättre inte under en rot och i spår i närheten. Marken under blommorna lossas regelbundet så att luften kommer in i rötterna och ogräset tas bort. Efter stammarnas framväxt måste långa sorter vara knutna till pinnar.

Skydd mot skadedjur och sjukdomar

insekticid actellicGladiolus är benägna att svampsjukdomar och tråkar. Minskar sannolikheten för svampsjukdomar, korrekt förberedelse av planteringsmaterial, kompetent vård och snabb spridning av växter. Sjuka prover ska tas bort från trädgården, tillsammans med en knöl på jorden, en plats kasta någon fungicid, sedan strö dem förbli friska buskar.

Från thrips hjälp behandling med droger som Decis, Iskra, Aktellik, Fufanon.

Förebyggande av sjukdomar är vid måttlig vattning, okontrollerad plantering och avlägsnande av ogräs.

Samling och lagring av planteringsmaterial

Dumpning Gladiolampor för lagringSkördlökar och spädbarn för förvaring på hösten, före froststart. Det antas att de mognar fullständigt i 35 dagar efter blomningen. Växter grävas grundligt med en spade eller gaffel, försöker att inte skada. Efter utgrävning måste du skaka av marken och klippa av stammen. Därefter läggs knölarna ut för att torka.

I lägenheten kan de förvaras i kylskåp, inslagna i flera lager av tidningar och en plastpåse. I förpackningen får du hål för ventilation. Planteringsmaterialet kan också lagras i en torr och ren källare.

Att observera dessa enkla regler för plantering och vård, även i Sibirien, kan således växa gladioli. Flera tidiga sorter med olika blomningsperioder kommer att behaga den skickliga horticulturisten nästan hela sommaren.

Framgångsrik tillväxt av gladioli – video