spomladiSadni vrt zahteva vse sezonsko nego in bolje je, če gre za preprečevanje, kot za zdravljenje bolezni in uničevanje škodljivcev. Še posebej nadležni vrtnar hruške in jabolčne bolezni. Poletje 6 hektarov so razmnoževalni pogoji za številne bolezni. Potrebno je, da se listi vežejo na drevesa sosedov, v enem tednu vrtnarjenje razpravlja o napadu. Samo splošni boj proti boleznim in škodljivcem bo prihranil žetev sladkega, iztekočega soka, hrušk.

Težave pri gojenju hrušk

Kakšne bolezni so v čakanju na hrušk in kako se boriti z njimi:

  • vremenske kataklizme, ki oslabijo drevo;
  • glivične bolezni krone in plodov;
  • bakterijske in glivične bolezni debla in koreninskega sistema;
  • virusne bolezni;
  • insektov škodljivcev.

Redko, ko bolezen hruške prihaja sam. Na oslabljenem drevesu se v kompleksu padejo kuge. Agrotehnični ukrepi za skrb za vrt lahko odpravijo številne vzroke, ki povzročajo bolezni.

Zakaj morate zbrati rastline v jeseni in spomladi? Do zime v listih bolezni in škodljivcev so bile uničene. Zakaj bleščejo debla? Za zaščito lubja pred sončnimi opeklinami. Razpoke se očistijo in pokrijejo z vrtom, tako da glivične spore ne prodrejo v les, žuželke tam ne razmnožujejo. Pravočasna obleka, pršenje z fungicidi – in hruške ne ogrožajo. Vrt bo cvetel s cvetjem, lepo listje, nadarjen z medom sadja.

Znaki in zdravljenje najpogostejših hruškovnih bolezni

škrob na listih in sadje hruškNeugodno presenečenje je videz barve na vrtu. To vpliva na številna sadna drevesa, vendar ima vsaka rastlina svojo lastno gobo – Fusladirov pirinum se razvija na hruški, ki je prizadel celotno zeleno rast. Če na hruzi opazimo listne bolezni, kot je na sliki, se zdravljenje začne nemudoma. Po listih bodo neprijetne barve pokrivale sadje, razpoke in gnilobe.

Zdravljenje je v neposredni odstranitvi prizadetih poganjkov. Celotno drevo obdelamo trikrat z 1% raztopino bakrenega fungicida. Med potapljanjem, cvetenjem in spet po dveh tednih. Če je vrt močno okužen s kruhom hrušk, nadzorni ukrepi vključujejo obdelavo krušne ploščice. V jeseni, po spravilu in spravilu rastlinskih ostankov, je treba zemljo okoli sadnega drevesa navlažiti z amonijevim nitratom 10%. Ne pršite na cev!

Related  Navodila za uporabo pripravka insekticida 30 plus

bakterijski opeklineDruga ogromna bolezen vrtov prinaša okužena drevesa z insekti, vetrom. Gliva Erwinia amylovora le čaka, da spor padne na noge insektov. Znak je videz črnih ali rjavih listov v kroni. To je bakterijski opekline hruške, katere zdravljenje je treba začeti takoj. Gliva prodre v notranjost, prehaja kambij in lahko uniči drevo. Zato morate najprej izrezati vse lezije na zdravo tkivo. Pri tem ne pozabite razkužiti noža po vsakem rezu. Če je večina vej zadoščena, je drevo boljše za izkoreninjenje, ki ga lahko shranite pri okužbi soseda.

Brizganje svinca fungicidov v koncentraciji od 1% bakra, 0,7% železa vitriol ali antibiotiki rifampicin, gentamicin in podobno.

črna plima na hruškiKaj naj storim, če se listi hruške ob dotiku črne gobe obarvajo? Na začetku se gliva poravna na listih, na katere vplivajo listne uši, na sladkih izločkih. Ampak hruška je privlačna za gobo. Ne izvaja se le v katedrali. Zelo kmalu območje pora posname celotno krono, prikrajša drevo fotosinteze. Potrebno je razredčiti milno raztopino 0,5% bakrovega sulfata ali kloroksov. Na vedro raztopine morate prilagoditi in prinesti v homogeno stanje 150 g mila.

Kadarkoli, zaradi hruške bolezni, listi in plodovi postanejo črni, morate najti vzrok bolezni in se boriti z njim.

rja na hruške listeRust ni manj škoda na vrtu, ki je ni mogoče zamenjati z drugimi lezijami. Oranžne madeže ne vplivajo le listi, ampak tudi plodovi. Gobe ​​okužijo rastlino v začetku poletja in jeseni na hrbtni strani listov dozorejo spore v papili. Drevo izgubi vitalnost. Boj proti nadlogi je odstraniti prizadete dele, zdravljenje s fungicidi, infuzije pepela, sečnino. Gobe ​​rastejo na iglavcev, nato pa gre v sadovnjak.

Nič manj škode lahko povzroči drevesa bolezen citopores hruške. Citosterozo povzroča povzročitelj bolezni Cytospora leukostom, glivična bolezen. Toda patogen se vnese v poškodovano lubje drevesa. Glavni vzrok je lahko opekline ali zmrzali. Istočasno se lubje suši, piling, rdeče-rjave barve.

pepelasto plesen na hruškePudrasta plesen najprej oblikuje prevleko, listi so, kakor da jih posujemo z moko. Potem listi rdečkasto, krat vzdolž srednjega pasu in vihra. Upoštevajte potrebo po mladih rastlinah, medtem ko imajo občutljivo listje listov. Izločite gobe z zdravljenjem s penicilinom in tetraciklinskimi antibiotiki. No, pomaga pršiti sveže, “pod repom” mullein, in raztopino sode pepela s tekočim milo.

Related  Kako pridelovati Begonia cvetenje cvetov

Bolezni hruška opisano s fotografijami, in njihovo zdravljenje so različni, vendar so vsi vodi v smrt ali znatno zmanjšanje pridelka, brez okusa sadja.

Obstajajo nekateri vzorci za nastanek glivičnih bolezni. Uvajajo se v vlažno toplo vreme ali v času nenadnih temperaturnih sprememb.

Pojav obilne ros je čas, ko bi morali biti še posebej pozorni. V zgoščeni drevesni kroni, kjer se zadržuje vlaga že dolgo, se mihezija glivice počuti udobno. Da ne bi razumeli, zakaj so listi črne hruške, kako zdraviti, kaj je treba zdraviti, je treba pravilno voditi vrt.

Ampak hruška, lubje, korenine so bivališča bolezni druge skupine.

koreninski raki hruškRak koren, bakterijska bolezen, ki jo razširja bakterija Agrobacterium tumefaciens. Na mestu se pojavi okužen sadilni material. V zemlji je nekaj let. Odkrivanje zajezitev bolezni lahko s skrbnim pregledom koreninskega sistema sadilnega materiala. Pred sajenjem je potrebno odstraniti sporna mesta, razkužiti korenine v bakrovem sulfatu.

Hruška se lahko okuži s črnim rakom, ko se deblo začne razpokati in razvije svetlo rjavo razelektritev. Vzroki razpokanja lubja so mnogi, celo pregloboko pristanek. Toda vsaka crack je vrata za infekcijske in glivične bolezni. In boj za življenje drevesa ne pozna počitka.

 Hruške škodljivcev

kleščeMnogi lovci jedo listje in sadje hrušk v svetu žuželk in členonožcev. Vrtnar je dolžan izvajati preventivno obdelavo hruške med množično invazijo škodljivcev. Toda tiho, postopoma, neopazno v zeleni pokrov so uvedeni členonožci – pršice. Za hruške je najbolj strašen škodljivec hruška ali žolna pršica.

Drobno bitje do 1 mm v velikosti, ki ima 4 noge, pade v vrt z vetrom ali na obleke in čevlje, ustvarja kolonije. Hortikultur lahko zasede škodljivca, saj daje nasade z rastlinami, ki jih naselijo pršice.

Related  Kdaj hraniti pese za skladiščenje

hruškeČe na listih obstajajo otekline, se je ta kolonija pršic začela množiti. Vesilje imenujemo gole, pridobljene so s spreminjanjem listnih celic pod vplivom strupa. Škodljivec sesuje sok iz listnih celic, tkivo umre, list se črne in zavrže.

Ukrepi za nadzor žolča na hruzi obsegajo:

  • pri sistematičnem spravilu padlih listov s kolonijami žuželk;
  • sajenje sort, ki so odporne proti napadom škodljivcev;
  • kopanje v jeseni jate v jeseni.

Kemična obdelava proti žolčniku je uporaba žveplovih in fosfatnih pripravkov. Primerno je, da je Vertimek pripravljenih insekticidov. Vsa zdravila so nevarna za zdravje in jih je treba uporabljati v zaščitnih napravah.

V drevesih ne morete pustiti mumificiranih listov pozimi – prezira potomce gloga. Metulj, ki spominja na zelje, z ugodno zimo pušča gole ne samo hruška, ampak glog, češnja, jabolko.

ličink hruške žageHruška žaga, žuželka velikosti do 6 mm, čaka na odprtje cvetnih brstov, da bi v vsako cvetlo postavili eno jajce. Gosenica med razvojem poškoduje 4 fetusa. Kontrolni ukrepi – kopanje, uničenje pajkovih zapredkov, ki so nastanili bodoče potomce.

V enem članku je nemogoče navesti vse hruške iz hrušča. Toda izvajanje preventivnih ukrepov bo pomagalo znebiti številnih težav.

Boj proti hruškovim boleznim – video