Rotkvica MargelanaMargelan rotkvica dobila je takvo neobično ime u čast drevnog glavnog grada Svilene ceste, trčanja iz Kine, zemalja srednje i Male Azije u Europu. Korijen usjeva zabilježen u gradu Margilu pao je na okus stanovnika doline Fergana, počeli su ga uzgajati lokalni seljaci, a zajedno s proizvodnjom svile postao je dio lokalne kulture i povijesti.

Međutim, margelski rotkv ima druga imena. Mnogi ljudi poznaju ovu kulturu kao kineski ili zeleni rotkvica, a stanovnici srednjeg kraljevstva nazivaju povrćem lobo. A postojeća kineska verzija bajke o repa govori o nevolji seljaka koji je uzgajao margelski rotkvicu i bez uspjeha povlačio je iz zemlje.

Root lobo, koji sadrži beznačajnu količinu senfa ulje, je nježniji od celuloze europskog rotkvica i drugih vrsta sadnica.

Juicy i ukusno korjenasto povrćeU jelima od Margelan rotkvica gotovo bez oštrine. I u smislu gustoće, sočnosti i okusa, kultura zauzima srednji položaj između poznatog japanskog rotkvica, daikon i drugih vrsta roda. Rotkvica ima mnogo imena kao različite u obliku i boji korijena usjeva, što može biti okrugli ili duguljasti, svijetlo zelena i gotovo bijelo, ružičasto-ljubičasta i crvena je gotovo kao rotkvica, ali uvijek sa zelenom glavom blizu vrhova. Čak je i meso iznutra zeleno ili bijelo ili ružičasto.

Usput, sorte rotkvica s zelenkastim površinskim slojem i svijetlim ljubičastim ili crvenkastim tijelom nazivaju se lubenice. I danas, ovaj margelski rotkvica uzgaja vrtlar u cijelom svijetu i nalazi se na vrhuncu popularnosti među gurmanima.

Dakle, margelski rotkvica izgleda u rezuKineski ili margelski rotkvica je veći od crnog rotkvica i rotkvica. Prosječna težina korjenastog povrća može varirati od 300 do 1500 grama. I, unatoč činjenici da je kineski gost na ruskim vrtovima kuhinje ne previše kapriciozan, opravdano je da takva kultura treba brigu i dovoljnu pozornost.

Sadnja i briga za Margelan rotkvica

Vintage iz krevetaKao i ostale vrste korijenskih usjeva, lobo se odmah posijava u zemlju. Vrijeme kada je moguće posaditi Margelan rotkvicu izabire se ovisno o ranoj zrelosti odabrane sorte i klimatskim značajkama regije. Češće sjeme pada u tlo u jednom od dva vremenska intervala:

  • Proljetna sjetva provodi se od druge polovice travnja do sredine svibnja.
  • Ljeti se margelski rotkvica može saditi od prvog desetljeća srpnja do rujna, ako to dopusti.

Cvjetovi margelanskog rotkvicaAko sijete lobi u proljeće, možete se suočiti s masovnim stvaranjem pedunki na biljkama koje još nisu stvorile korjenaste usjeve. To je zbog povećanja trajanja dnevnih sati i vrućeg početka ljeta.

Cvjetne biljke morat će se ukloniti, jer se ne mogu koristiti za hranu, i ponovno presavijati krevete.

Sjetva i uzgoj Margelan rotkva u drugom razdoblju isključiti tu neugodnu mogućnost, jer je biljka vrlo lako podnijeti lagani mraz, korijeni imati vremena da dobije težinu i juiciness do početka hladnog vremena stabilan.

Najbolja temperatura za razvoj biljaka je 18-22 ° C, a sjeme počinje rasti na 4-5 ° C. No, u toplom vremenu, kada je prosječna dnevna temperatura poraste prošlosti +25 ° C, kao i proljeće, kada je zrak se zagrijava više od +15 ° C, vidi rizik cvijet krevet cvijet stabljike rastu ozbiljno.

Odabir mjesta za uzgajanje margelan rotkvica

Jedna od sorti kineske rotkviceDobar prinos margelan rotkvica daje na neutralnim ili blago kiselim tlima, uglavnom laganim, bogatim organskim tvarima.

Tlo za kulturu unaprijed se priprema, komposta, mahuna ili kompost nije stavljen pod sam rot, već u prethodnu biljku.

To je zbog činjenice da korijenski usjevi, u prisutnosti svježeg gnojiva u tlu mogu akumulirati dušik, izgubiti okus i komercijalne kvalitete, pukotine i još gore pohranjene.

Ako se organska gnojiva ne uvode na vrijeme, bolje je koristiti samo mineralne aditive. Prilikom kopanja za svaki kvadratni metar tla doda se 20-30 grama kalijevog gnojiva, superfosfata i amonij sulfata. Za kopanje stranice pod kineski rotkvica potrebno je duboko, a ne manje od 25-30 godina. Ako je potrebno provesti usjeve u nizini, bolje je podići krevete na 10-15 vidjeti.

Prije sadnje, sjemenke rotkvice se pažljivo razvrstavajuBuduća berba ovisi o kvaliteti sjemena. Kada dođe vrijeme da se uzgajaju margelski rotkvica, prije sjetve se sakuplja sjeme, odvajajući prazne, oštećene ili nezrele sjemenke. Budući da se kineski rotkvica razlikuje od velikih usjeva korijena, žljebovi se izrađuju na udaljenosti od najmanje 30 cm. Sjeme se sije u dva ili tri komada na udaljenosti od 15-18 cm jedni od drugih.

  • Prije sjetve kreveti se zalijevaju, a nakon zatvaranja tla, ako je potrebno, zalijevanje margelanskog rotkvica pažljivo se ponavlja.
  • Sadnice će se pojaviti mnogo brže ako širite pokrovni materijal na mjestu, koji se može ukloniti kada klice nicati.
  • Ako se koriste natopljene sjemenke, očekuje se pojava klice u tjedan dana, suhi sjemenki se produžuje još nekoliko dana.

Slijetanje rotkvica Margelana mora se razrijeditiU fazi dva ili tri lišća provodi se stanjivanje sadnica.

Presadnice transplantata se ne preporučuju, ako je to neophodno, važno je ne oštetiti korijen i nositi biljku samo sa zemljom.

Njega za margelanski rotkv i rastući problemi

Samo uz pravilnu njegu moguće je kvalitativno usjevBudući da rast margelanskih rotkvica zahtijeva obilne zalijevanje, osobito tijekom rasta korijenskih usjeva. Ostaje bez vlažnosti u toplom vremenu, kultura raste sve gore, gubi jučinku, a svojstva okusa naglo pogoršavaju.

  • Kada korijeni rastu na veličinu novčića od 10 rubalja, prvi put se hrane, čineći 25-30 grama kompleksnih gnojiva po četvornom metru.
  • Na pješčanim ili drugim, ne previše hranjivim tlima odijevanje se ponavlja dva puta, a na bogatoj zemlji samo jednom.
  • Tri tjedna prije vremena kada je žetva žetve potrebno je zaustaviti primjenu posebno dušičnih gnojiva.

Margelan rotkvica rasteUz zalijevanje i gnojidbu, briga o zasađenoj margelanskom rotku ne može se provoditi bez drugih mjera. Pod rozete lišća nužno ukloniti sve korove, kao i sve požutjele, opuštene lišće na tlu, čime svjetlo da se bolje prodiru duboko u slijetanju i spriječiti pojavu rotkvica štetnika i patogena. Za istu svrhu, kao i za smanjenje rizika od razvoja cvjetanja, zdravi listovi odsječeni, blokirajući pristup zraku i svjetlu biljkama na krevetu.Između korijena, tlo mora biti čisto

Vrhovi korijenskih usjeva koji se pojavljuju iznad razine tla blago se spuštaju, sprječavajući zamrzavanje rotkvica u zraku i podvrgavajući im da napadaju ljuske i druge štetočine.

Među neprijateljima kineskog rotkvica su insekti koji parazitiziraju biljke kupuske obitelji. Stoga, bolje je ne uzgajati margelski rotkvica nakon rotkvica, svih vrsta kupusa, senfa ili repa, a preventivni kreveti se tretiraju duhanskim prašinom ili infuzijom pelina.

Kada se začepiti rotkvica?

Žetva rotkvicaIako je margelan rotkvica i podnosi male mraz, korijenski usjevi trebaju se očistiti prije početka hladnog vremena. Kada kopati rotkvica? Tako je moguće voditi uvjeti sazrijevanja kulture:

  • Rane sorte su spremne za kopanje kroz 57-70 dana nakon pojave.
  • Srednji zreliji i kasni kineski rotkv se sakupi nakon 70-110 dana.

Čišćenje se obavlja na suhom vremenu. Ako želite žetvu ljetne žetve, bolje je izvaditi rotkvicu ujutro ili navečer, kada nema jakog sunca.

Ovdje je rotkvica moguće uzgajati u zemljiNa labavom, laganom tlu, izvucite margelski rotkvicu zahvaćajući vrhove, u blizini dna rozete. A kako ne bi oštetili veliki rotkvica na chernozem ili zemlju glina, bit će potrebno pažljivo iskopati usjeve korijena.

Za pohranu su zdravi, bez posjekotina i ogrebotina korijenima koji su uklonjeni vrhova, ostavljajući peteljka ne duže od 2-3 cm. U uvjetima podrumskim ili podrumske Margelan rotkvica može potrajati do proljeća. U tu svrhu korijeni su smješteni u kutije i preliti pijesak, nakon čega je posuda stavljena u prostoriji s temperaturi 0-1 ° C i vlažnosti od oko 85-90%.

Radish video