ribizleRibizla – čest stanovnik vrtova i kućnim vrtovima, jer njeni plodovi su ukusni i svježe i kuhano obliku. Osim toga, lišće se može dodati hrani, osobito kada se čuva povrće za zimu. Međutim, na ovom voća usjeva moglo oduševiti ukusna obilan žetvu i dobro zdravlje, njezina potreba da se brinu, liječenje i ribiz nakon žetve – vrlo važan fazi postupka.

Obrada grmlja ribe u jesen

Po završetku skupljanja plodova, briga za grmlje ribe treba nastaviti i pojačati. U ovom trenutku potrebne su aktivnosti:

  • labavljenje tla (plitko i na nekoj udaljenosti od debla);
  • gornji preljev (čim žetva bude gotova);
  • liječenje od štetnika i bolesti;
  • Oblikovanje i obnavljanje obrezivanja;
  • vlagozaradkovy zalijevanje za zimu (provedeno nakon potpunog gubitka lišća prije početka hladnog vremena).

To će omogućiti sljedećoj godini dobivanje dobre žetve i uzgoj zdravih i jaka biljaka.

crni ribizObrada grmlja ribe u jesen za crne i crvene sorte malo se razlikuje. Na primjer, crni ribizil nakon berbe plodova može savršeno raditi bez lišća, pa je vrijedno odrezati. To će omogućiti da biljka nakuplja više snage za zimovanje. Osim toga, takva tehnika je izvrsno preventivno održavanje bolesti i reprodukciju štetnika, od kojih su mnogi hibernati u listovima i pod njima. U slučaju uzgoja crvenog ribiza lišće se također preporučuje za prikupljanje i spaljivanje, ali to bi trebalo pasti samo po sebi.

Jesen obrezivanje ribizla

obrezivanje krastavacaPrije nego što se ribu služi zaštitnim sredstvima i gnojivima za zimu, treba ih odrezati. Biljke prve tri godine života su nerazvijene sanitarnom svrhom, odnosno provode uklanjanje bolesnih, vrlo tankih grana smještenih na tlu. Više odraslih grmova uz pomoć obrezivanja pomlađivati. Da biste to učinili, uklonite stare i slabe izbojke, ostavljajući dvije godine i tri godine (4 grane), kao i godišnje (6-7 grana).

Related  Kako se jagoda propagira u zemlji?

Clipping struja treba uzeti u obzir da je na crveni i bijeli ribiz voće pojaviti na izbojaka, dok se na crnog ribiza su formirane bobice, a na mladim granama. Optimalan oblik za crvenih i bijelih grožđa kruna grm sa šalicom, koji se sastoji od pet glavnih grana, najprije odrezanim do visine od oko 20 cm od tla. Crni ribiz grmlje može biti formirana ovisno o stupnju kompaktni ili širi, ali izbjegavajući zadebljanje, rez stare grane preporučeno u zemlju s naknadnim brazde kojom aktivira rast mladih izbojaka.

U crnom ribizu preporučuje se potpuno uklanjanje starih grana (3-godišnjaci i starije) odmah nakon završetka žetve. Ostatak riba za rezanje različitih sorata treba obaviti tijekom razdoblja odmora, kada je lišće već opálno. Obično je kasna jesen, počevši od studenog.

Kako liječiti ribizu u jesen?

Ovisno o namjeni, obrada grmlja ribe u jesen provodi se:

  1. mineralna i organska gnojiva za gornji obrok;
  2. Carbophos, Bordeaux tekućine ili druge zaštitne pripravke za borbu protiv postojećih bolesti i štetnika.

Također se može koristiti gnojivo bi se dalje pada grožđicama gnojiva, po mogućnosti s visokim sadržajem kalija (1 žlice na grma), superfosfat otopine i kalijevog fosfata (1 žlica. L. 10 litre vode) nitrophosphate (10 l vode 1 žlica, l .) ili drugo složeno mineralno gnojivo.

Kako bi se osiguralo jesensko liječenje ribizama, bilo je preporučljivo pod grmovima napraviti slatkiš, na primjer, od hrskanja hrasta lužnjaka. Zaštitit će korijenski sustav od sušenja i mraza.

Video: obrezivanje grmlja ribe u jesen