Mladi zelje u loncuU svježem zelenilu peršina sadrži puno vitamina, magnezija, kalija, fosfora i drugih, nezamjenjivih tvari za tijelo. Takav dodatak mnogim jelima čini ih još korisnijim i ukusnijim. No, s početkom zime, kreveti kreću pod snijegom, a zelje koje su kupili u trgovini nisu bolje za one od onog koji se uzgaja na vlastitoj zemlji.

Nadoknaditi nedostatak vitamina i ne dopustiti dosadu u letu da pomogne da se peršin uzgaja u stanu. Kako uzgajati peršin na prozoru i koji su uvjeti potrebni da biste dobili sočan jaki lišće? Postrojenje je prilično nepretenciozno i, pod određenim pravilima njege, lako podnosi rast u kontejneru ili loncu za cvijeće.

Uvjeti za uzgoj peršina na prozoru

Korijen od umaka u loncuPrije sadnje peršina, trebate voditi brigu o tlu i odgovarajući spremnici.

Tlo za peršin trebalo bi biti lagano, labavo i dovoljno hranjivo da se u ograničenom volumenu posude biljka aktivno razvija.

Ova kultura je pogodna mješavina jednog dijela treseta, iste količine humusa i dvostruko veće količine vrtnog zemljišta. Prije miješanja, zemlja je prolivena otopinom kalij permanganata kako bi se uklonili patogeni. Kada je mješavina spremna, ako je potrebno, uklanja se i fosfor i kalij aditivi se dodaju u tlo. Ako sjetve peršin mogu se koristiti u malim treseta lonce ili sadnica kontejnera, a zatim biljka, formirajući snažan glavni korijen, to zahtijeva dublju posudu.

Odabir lonca za uzgoj peršina na prozoru, bolje je crtati one koji imaju:

 • dubina od 20 cm;
 • odvodna rupa;
 • dovoljno volumena za traženi broj biljaka.

Na dnu spremnika napravite drenažni sloj od 1,5-2 cm. Sada možete nastaviti s sadnjom, a zatim rastući i rastući peršin na prozoru.

Kako rastiti peršin na prozoru pragova iz sjemena

Ako rastite peršun od sjemena, možete isprobati prve zelene lišće iz vlastitog vrta na prozoru 1,5-2 mjeseca nakon što je sjeme pogodilo tlo.

Ova metoda zahtijeva više vremena i truda, ali biljka za dvije godine će oduševiti bujne zelene kape. Prije sadnje peršina trebate odabrati sjeme. Prema iskusnih vrtlara, bolje je dati prednost sorti ranog sazrijevanja, da je ne manje od tjedan dana će donijeti prvi Cut zelenilo. Zafrkan peršin na dasku se pokazuje manje osjetljive i nedovoljno zalijevanje i suh zrak, da se pod uvjetima korištenim za grijanje stanova i vrlo važno.

Related  Uzgoj jagode sami

Na prozoru je bolje uzgajati kovrčavi peršinSjeme peršiva karakterizira dugo klijanje, možete ubrzati peckanje tako da ih jede jedan dan u toploj vodi, koja će se morati mijenjati povremeno. Prije samog sadnje, sjemenke, kako bi se osigurali budući izbojci, spuštaju se nekoliko minuta u gustu ružičastu otopinu kalijevog permanganata. Kako posaditi peršin u stanu:

 • Udaljenost između rupe iznosi oko 5 cm. Ako su izbojci deblji, morat će se izbaciti, kad se na izbojima pojavljuju dva ili tri lista.
 • Zalijepite pripremljene sjemenke u vlažnu zemlju na dubinu od 0,6-1,5 cm, posipajte zemljom i ponovo pažljivo zalijevajte.
 • Lonci su prekriveni filmom i stavljeni na osvijetljeno mjesto s temperaturom od 17-20 ° C.
 • Do sada, u 10-15 dana, neće se pojaviti klice, morate se pobrinuti da se tlo ne isušuje, ili se plijesni ne pojavljuje na površini tla.

Šumovi zahtijevaju redovno navodnjavanjeČinite se da se klice brzo razvijaju. U ovom trenutku film se uklanja, a posebna se pozornost posvećuje zalijevanju i osvjetljavanju biljaka. Voda peršin na prozorskoj ploči trebala bi se primati 2-3 puta tjedno, a gnojidbu u kombinaciji s zalijevanje i provodi 1-2 puta mjesečno, počevši od trenutka kada biljka formira dobru rozeta zelenila.

Uzgoj peršina iz korijena usjeva

Za dobivanje zelenila pomoću sadnje korijena, bolje je odabrati velike zdrave rizome, težine oko 65 grama.

Ako je korijen predug, nemojte ga savijati niti ga savijati. Prije sadnje peršina, takvi korjenasti usjevi su obrezani s oštrim nožem, tako da do apikalnog pupoljak bio 12-15 cm.

Za sadnju u posudi koristite mladi korijen biljkeMjesto rezana se u prahu s pounded ugljen i obrađuje s korijenom kukuruza, za najbrže rooting.

 • Biljni rizomi mogu biti u intervalima od 3 cm, osiguravajući da točke rasta lišća kod punjenja ostanu iznad razine tla.
 • Dok je aklimatizacija u tijeku i korijenski sustav peršina je obnovljen, lonci su zamračeni i staviti na hladnom mjestu gdje bi temperatura bila na visini od 12-16 ° C.
 • Pojava prvog zelenila znak je da je vrijeme staviti peršin na prozor, gdje je temperatura malo viša, 18-20 ° C.

Related  Važno je znati kako točno odrediti zrelost bundeve u vrtu

Peršin u loncu zimiOd ovog trenutka, peršin na prozorima može se zalijevati i početi se hraniti jednom mjesečno, otapajući 5 grama složenih gnojiva po litri vode.

Održavanje peršina na prozoru

Čista mirisna zelje - rezultat pravilne njegeOpisujući kako uzgajati peršin na prozoru, ne možete zaobići problem brige za biljke, dok aktivno daju zelenu boju. Da je lišće svijetlo, sočno i bujno, ne možete raditi bez pravilnog navodnjavanja, a bolje je ne koristiti vodu izlivenu iz slavine. Sadrži mnoge elemente koji negativno utječu na stanje biljaka i kvalitetu lišća.

 • Vlažnost, namijenjena za navodnjavanje, mora se braniti i pratiti tako da nije hladno.
 • U vrućim danima, a također i zimi, kada se grijanje radi u apartmanima, peršin se raspršuje na prozoru s toplom vodom.
 • Kad se kore na tlu formira koru, oprezno pažljivo, pokušavajući ne oštetiti korijen, popustiti.

Ako se peršinstvo uzgaja na prozoru u jesen i zimi, kada prirodno svjetlo očigledno nije dovoljno, posebna, na primjer, LED ili bijele fluorescentne svjetiljke vise iznad sadnica.

Trajanje svjetlosnog dana za peršin trebao bi biti najmanje 13 sati, inače se peteljke počinju protezati, lišće raste i raste.

Za biljke trebate svjetloPosebno je važno osvjetljenje mladih biljaka u fazi stvaranja stvarnih lišća. Going zeleni mogu biti kad odraste do 10-17 cm, listovi su dobro formirana, a njegova zamjena, tu su i drugi, više mlad. Cut počinje s najnižim lišća, pažljivo ih rezanje i ostavljajući peteljkama 3-5 cm. A s pomnom pažnjom i briga peršin na prozor pruža kvalitetne bilja tijekom cijele godine.

Peršin na prozoru zimi – video