vrijeme sadnje kukuruzaSamo znajući kada saditi kukuruz u određenoj zoni, možete dobiti dobru žetvu ove vrijedne dobar. Kultiviranje ove kulture nije teško. Posebna pažnja koju ne zahtijeva, a već u drugoj polovici ljetne sezone zadovoljit će njezin ukusni plod.

Značajke pogleda

kukuruzni usjevS obzirom da je rodno mjesto kukuruza – Južna Amerika, normalni razvoj biljke moguć je samo ako postoji dovoljno topline i svjetlosti. Ovisno o klimatskim uvjetima, vrijeme sadnje za kulturu značajno varira u različitim regijama. Na početku vegetacijskog razdoblja, gotovo dva mjeseca, biljka ne koristi prirodne resurse. Kao rezultat toga, rast je vrlo spor, i postavlja se pitanje promjene vremena sjetve.

Temperatura tla mora biti najmanje 10 ° C. U prosjeku, vegetativno razdoblje od trenutka pojave do punog zrenja kuglica traje od 70 do 120 dana. S obzirom na to, potrebno je pravilno izračunati vrijeme za sijanje kukuruza za sadnice. Danas se nude razni hibridi koji imaju kratki vegetacijski period i otporni su na prehladu. Oni su veliki za uzgoj u sjevernim regijama Rusije.

Uzgoj sadnica

raste sadniceDobivanje usjeva nekoliko tjedana prije uobičajene je vrlo važno za područja u kojima proljeće dolazi kasno, a ljeto je vrlo kratko. Sjetna metoda sadnje omogućava da plodovi sazriju prije početka hladnog vremena. On uživa posebnu popularnost u Sibiru, Uralima, Dalekom Istoku.

kukuruz u tresetnim posudamaLokalni stanovnici sjevernim krajevima dobro poznato kada će se saditi kukuruz sadnice, sjetvu sjemena za mjesec dana prije presađivanja sadnice u otvorenom terenu. Uzgoj se provodi kako slijedi:

  1. S obzirom da je biljka preferira disati, labave tlo, supstrat se sastoji od miješaju u jednakim dijelovima humusa i komposta. Korištenje standardne tresetne mješavine za povrće, potrebno je dvostruko oploditi tijekom uzgoja.
  2. Sjemenke obrađene s fungicidima najprije se klijaju na vlažnoj gazu ili filtriranom papiru.
  3. Nakon što se izleglo zasađene u posude treseta pripremljena s podlogom 3 u svakom sjemenu do dubine od 3 cm. Vrhu pokrovne folije, uklanjanje tek nakon nicanja.
  4. Kada izbojci od 3 do 4 od tih lišća, sadnice se stave na sunčano i toplo mjesto.

Presaditi sadnice na stalno mjesto

sadnja sadnicaPri uspostavljanju toplog vremena, kada se noćne mrazine zaustave, transplantacije se presađuju u otvoreni teren.

Ne možete tolerirati obraslo kukuruz u loncima. To odgađa daljnji razvoj i negativno utječe na buduću žetvu.

Kako bi se ubrzao stvaranje sekundarnih korijena, dubina sadnje nešto je veća. Nakon sadnje sadnica u zemlju, potrebno ga je hraniti mineralnim i organskim gnojivima. U tu svrhu pogodan je humus, kompost. Sastav mineralnih gnojiva nužno mora uključivati ​​kalij.

Potrebno je izbjeći oštećenja korijenja tijekom sadnje kukuruza. Ova kultura vrlo je osjetljiva na najmanju štetu korijenskom sustavu. Dakle, za uzgoj sadnica, najbolje je koristiti tresetne lonce koje jednostavno kopaju u tlo.

Odredišni termini na otvorenom terenu

kukuruz pops na otvorenom terenuNemojte žuriti sjetvom kukuruza na zemlji. Ako je temperatura tla ispod 10 ° C, sjeme nece klijati. Na početku hladnih usta, mlade biljke zaustavljaju razvoj. Kasni mraz može značajno smanjiti prinos.

Hibridi kukuruznog silikata imaju povećanu otpornost na hladnoću. Može se posijati i prije drugih vrsta.

Vrijeme kada se kukuruz posadi na otvorenom terenu ovisi o vremenskim uvjetima karakterističnim za rastuću regiju.

U Ukrajini

kukuruzni krevetU zemlji postoji nekoliko prirodnih zona – stepa, šumska stepa i šuma. Sukladno tome, vrijeme sjetve će biti drugačije. U steppovoj zoni sadnja kukuruza započinje sredinom travnja, u šumskom stepeništu – na kraju. Klima šumske zone je teža, pa se preporuča sijati usjeve početkom svibnja. Vrijeme, kada sadi kukuruz u proljeće u Ukrajini, uvjetno je. Ako se tlo dobro zagrijava (do 10 stupnjeva i više), možete sijati usjeve.

Velika količina biljnih ostataka na površini tla otežava prolazak topline. Mjesto za sadnju kukuruza treba ukloniti od krhotina.

U srednjoj zoni i na jugu Rusije

Optimalno vrijeme, kada sadi kukuruz na otvorenom terenu u predgrađu, sredinom svibnja. U ovom trenutku gotovo su posađene sve žitarice koje vole topline. Mnogi stanovnici ljeta sadiraju hibride koji su otporni na hladno, već početkom mjeseca, ali istodobno je potrebno osigurati privremeni smještaj iz filma. Na jugu zemlje proizvodi se usjevi kada prosječna dnevna temperatura prelazi 5 ° C. Obično ovo razdoblje pada krajem travnja – početkom svibnja. Najpouzdanije je saditi kukuruz kada temperatura zraka postaje stalno topla, a tlo se zagrijava do 10-12 ° C.

U Sibiru i Uralima

Iako je američki gost prilično nepretenciozan, kada raste u sjevernim regijama, potrebno je puno truda da dobije dobru žetvu. Slijetanje kukuruza na otvorenom terenu u tim dijelovima izuzetno je rijetko. Uobičajena je praksa uzgajanje sadnica, koje se sredinom lipnja zasadju na otvorenom terenu.

Ako se pridržavate pravila sadnje i pridržavate se određenih datuma, u bilo kojoj regiji možete uzgajati dobru žetvu kukuruza.

Video o sadnji kukuruza u zemlji