Према својој популарности на земљаним и баштенским земљиштима, космић, попут најближег рођендана, је инфериоран само за јагоде. Добро се чува, транспортује и даје богату жетву бобица, јединствена по својим корисним и укусним особинама. Међутим, понекад наде нису оправдане, а космос не доносе плод, али увек постоје разлози за то.

Клијање хљеба почиње пуном снагом током ИВ-5 године након садње. И све док је грм у стању да формира нове погаче, то ће донети пристојну жетву. Али ако не уклоните више грана тако што ћете га исећи, то ће довести до згушњавања круне и падова приноса.

Одрасла грмља треба да се састоји од 14 до 20 јаких пуцања различитих узраста. Сваке године биљка оставља 4-5 младих грана.

После 4 године уклањају четверогодишњака, која доносе плодове, замењујући их новим. Ова процедура је обавезна из године у годину, у супротном грм ће брзо старати, а онда се не види обиље бобичастих.

Дакле, први разлог лошег приноса космоса је недостатак правовременог обрезивања.

Из других разлога, можете додати:

  • недовољно осветљење локације;
  • недовољно заливање;
  • болести и штеточине;
  • одсуство додатног ђубрења;
  • погрешно слетање.

Ваздух, сунце и вода …

Космице су веома избирљиве за светлост. Због недовољног осветљења густим садњама грмља или због присуства дрвећа у хладу, бобице на космичким језерима су мање везане, мање су и немају одговарајући укус. Ако је област превише тамна, биљка у потпуности престаје да цвети. Поред тога, на сличној локацији повећава се ризик од гљивичних болести.

Сорте са шиповима за ширење, као што је белоруски шећер, посадјени су тако да растојање између њих није мањи од 1,2 м. Компактне сорте се могу засадити на удаљености од 0,9 м један од другог.

Related  Како брзо и ефикасно сакупљати морски бурак: мудар савет познаваоцима наранџастих бобица

Куглице не воле мочварне тло, бирају локацију за своје садње, обезбеђују да подземне воде буду на дубини од најмање 1,5 метара од површине. У супротном, болести и чешће и смрт биљака не могу се избјећи. Ипак, потребан је сталан заливање. У зони корења потребно је одржавати прилично високу влагу у тлу (80%), тако да се косина мора интензивно залијевати све до тренутка када јагоде почињу да омекшавају. После истог, у њима се акумулира шећер, заливање се зауставља. Недавно, многи вртларци преферирају наводњавање кап по кап, омогућава око 25% повећање приноса и тежине јагодичастог воћа, док је ток воде у поређењу са другим методама знатно нижи.

О погодностима ђубрења и болести

Ако стављате минерална ђубрива или хумус у рупу када посадите косинус, онда у првој години о храњењу не вреди бринути. У наредним годинама, почевши од другог, како би се узгајало воће, мора се редовно хранити биљка. Пре цветања, у пролеће, космуље захтевају азот. Да бисте то урадили, можете заптити тло под грмом од 100-150 г уреје или сипати биљку својим раствором, истом количином урее раствора на 10 литара воде. Добар резултат може се постићи уз помоћ додатних течних органских ђубрива (пилетина, муллеина). Кад се формирају пупољци, фосфор је прикладан. Најчешће у ове сврхе користи суперфосфат, који је претходно инфициран у води најмање 24 сата.

Тренутно постоје сорте космоса, отпорне на многе болести и штеточине. Али још увек нема биљки који апсолутно не требају мјере хемијске заштите. И плодови космоса, ослабљени болестима и штеточинама, не могу бити високи. Најчешће, грмље пате од прашкасте мембране, а такође су погођене ротацијом, антрацозом итд.

Related  Слика патуљака јабука и посебности њиховог узгоја

Главни штеточини:

  • уши;
  • стакло;
  • бубрежни мите;
  • пожар;
  • савфли.

Ерозијско прскање са бакар сулфатом, усмјерено на борбу против болести и штеточина, произведено је почетком прољећа или касне јесени, након пада листја. Имајте на уму да се то у сваком случају не може учинити ако се бубрези почну развијати. За контролу штеточина, могу се користити и инсектициди: Децис, Арриво, Моспилан.

Ако се суочите са проблемом, зашто грмље не доносе плодове, прво размислите да ли му је удобно на вашој локацији, да ли има довољно сунца и влаге и да ли штеточине не преовлађују над њим. Са одговарајућом пажњом, мало је вероватно да ћете редовно обрезивање и храњење овог проблема узнемиравати.

Како узгајати велику косу грожђа – видео