сорте патцх малинеПопуларна малина је ремонтантна, која се одликују способношћу да дају неколико усева. Сорте малина могу донијети веома велику и профитабилну културу.

Узгој малине – Специфичне карактеристике биљака и његу

Поправљена малина је једна од сорти малине, која је популарна у Европи и ЦИС због своје јединствене способности да носи плодове неколико пута годишње.

Термин “поправка” значи “допуњавање”. У Европи ова сорта малине је познатија као “евербеаринг”, што значи “континуирано носити воће”.

бобица малине малинеГлавна карактеристика сорте малине јесте то што је посебна карактеристика за узгој плодова и за један и два усева. После садње малине за поправку, можете прво скупљати у августу и септембру након једне године неге. Следећи усеви ће бити дати мало раније – средином јуна. Међутим, вреди напоменути да је други усев код двогодишњих стабљика много лошији од годишњих стабљика. Бобице добивене у другој години гајења довољно су мекане, кошчане и суве.

Поред тога, летња жетва сорти малина може значајно погоршати и одложити другу јесенску жетву. То је, прије свега, чињеница да ће се све снаге потрошити на прву летњу жетву. Биљка троши највећи део своје снаге на формирање годишњих стабљика и пуцања, што ће послужити да сазрива даље жетве.

Репродукција малине може бити веома корисна за љетне становнике. Када сте посадили неколико врста малина на вашој дацхи, на пример рани, средњи и касни, могли бисте да добијете неколико пута више усева и да своју породицу проведете са укусним јагодама током целе године.

Садња малина малине – правила и карактеристике

Сесирање малине за крхотине је прилично тежак процес који захтева пуно пажње и планирања. Ова врста малине захтева посебну пажњу, јер неупотребљива брига може довести до лошег развоја биљке и лошег жетве или његовог одсуства. Пре засадања биљака, неопходно је одабрати најповољније место за ово. Најбоље је дати предност јужној страни приградског подручја са слободним и плодним земљиштем. Међутим, када садња малина одређене сорте, тамна и одвојена места неће вам одговарати. У овој области, по правилу, биљка неће моћи да даје нормалну жетву.

Садња малиног густог начина

Најбоље време за садњу биљке је јесен, али ако желите, можете правити слијетање током лета.

Главна ствар која се мора узети у обзир приликом узгајања ремонта малине је: време сјећења, дубина садње садница у тлу и густина садње.

Тиминг – време за садњу малине може се значајно разликовати од других сорти. Типично, слична сорта биљке треба посадити бар недељу дана пре назначеног мраза. Ова сорта има прилично активан метаболизам, што вам омогућава добијање добрих плодова чак и приликом знатног хлађења, али то даје неке компликације приликом садње новог материјала.

Неки вртларци започињу садњу одмах након последњег мраза, ау већини случајева то даје много више резултата него када посадите крошњу. Међутим, појављује се један значајан проблем – у првих 5 мјесеци након таквог садјења саднице неће имати времена да достигну неопходну зрелост и дају нормалну, велику жетву. Прве бобице са сличним садњама могу се добити само у другој години након садње.

Слетање у земљу – по правилу, биљке малина имају дужину до 250 цм, претежно дебеле стабљике, али имају и коријену типа снопа. Ова функција дозвољава биљци да примају храну само са дубине у којој се налазе бочни корени. Због тога је неопходно садити малину овог разреда до дубине од 30-50 цм, што ће омогућити биљци да удобно прима све неопходне супстанце за исхрану и оправдава велику површину за прикупљање минерала.

Густина садње – приликом садње малине одређене сорте, потребно је узети у обзир висину грмља и дебљину стабљика. На основу ових параметара, биљке се не смеју постављати сувише блиско и биљке са два или више грмља за један текући метар. Сакупљање грмља малина није сваке године, већ само једном у интервалу од 7 до 15 година, због чега је потребно пажљиво и пажљиво поступити према овом поступку, да би постројење правилно рађало и доносило добру жетву. Запамтите да грмље од малине не сме да буде преблизу, јер ће на овај начин ометати нормалан раст и правилно се бринути о њима.

Важно је напоменути да при репродукцији малина треба обратити пажњу на ђубриво. По правилу, приликом садње биљке на дну припремљене фоске, неопходно је ставити компост са израчунавањем два канта по једном текућем метру. Такође можете користити хумус и неколико чаша калијског ђубрива. Уколико желите, можете користити лесени пепео умјесто ђубрива, што ће такођер дати врло добар резултат за садњу и узгој биљке.

Потребно је покрити слој рова за слој:

 1. Први слој садржи претходно припремљена ђубрива,
 2. друга је земља помешана са ђубривима,
 3. трећи је чист слој из плодне земље.

Постоје различити начини садње малине за поправку:

 • Обични начин садње – подразумева слетање, у којем растојање између редова грмља не прелази 2 метра, када се садња садница – 1 метар;
 • Метод садње траке – значи садњу биљака у једном или више редова, размак између којих је 0,6 – 0,9 метара.
 • Тип саднице грмље подразумева садњу малине са постављањем квадрата квадрата у углове, чије стране су од 1 до 1,5 метра; Овом методом, биљке се сакупљају произвољно, бирање најсунчанијих места за садњу.

Обрезивање малина малине – на шта треба обратити пажњу

обрезивање малинаАко желите да добијете добру и велику жетву сваке године од малине за поправку, морате пажљиво водити рачуна о биљци, а сваке године одрезати погаче. Ако на вашој љетној парцели постоје ране сорте малина, онда након дванаестогодишњег стабла грмља треба сећи након жетве. По правилу, обрезивање се врши у новембру и децембру.

Ако желите следећу годину да добијете богату летњу жетву, морате одрезати све погаче до нивоа земље.

Када обрезује малину малине, потребно је узети у обзир таква правила:

 • обрезивање се врши сваке године 2 пута;
 • Најбоље време за обрезивање је новембар-децембар и април;
 • није потребно обрезати врхове стабљика, од њих почиње ђубрење;
 • Сјеме гране се израђују само у случају када желите одложити период жетве.

Главна грешка многих љетних становника је чињеница да почињу обрезивање из конца стабљике. Ово значајно смањује принос и вријеме његовог пријема, јер је од врхова почетак ђубрења биљке.

Да бисте добили богату жетву високог квалитета, потребно је редовно изводити јелку за пролећне краставице. Пролећна обрезивања укључује уклањање 10-15 цм од првог пупољка биљке.

Уклонили су само оне делове грана и стабла који су залеђени и замрзнути током зиме. Обрезивање ове врсте врши се почетком априла, период када се рани пупољци тек почињу појављивати, отипљати и прилично је лако пронаћи оштећене везе.

Нове сорте малина су најбоље за вашу башту

Вреди напоменути да постоји прилично велики број различитих врста малина. Нове сорте ремонта малина вам омогућавају да добијете богату жетву различитог квалитета. Пре него што започнете садњу малине, морате да одлучите која врста сорте желите да засадите на вашој веб локацији. Данас постоји више од 200 различитих врста ремена малине и свака од њих има своје карактеристике и принос.

Најпознатије су:

 • Разноврсност малине АтлантАтлант – оцена малине, чија грмља може достићи висину од 1,75 м и сматра се сасвим ретким, практично нема додатних тркача, што омогућава значајно побољшање погодности при жетви. У грмљу има мале, ретке трње, лишће тамно зелене боје, велике бобице;
 • Морт из Персеуса малинеПерсеус је рана сорта, има ретке погаче, до 2 м висине, велике тамно црвене боје, једнодимензионалне, слатке и киселе. Ова сорта се сматра разним истовременим сазревањем, отпорним на суву и гљивицу;
 • Сорта малине Жути гигантЖути гигант је средњег касног сорта, са дебелим, моћним погонима, до висине до 2 м, има велике жуте боје, једнодимензионалне, слатке. Ова сорта има проширени процес сазревања, карактерише је стабилан усев, има високу отпорност на хладноћу;
 • Малина сорте ЦумберландЦумберланд – средња касна сорта, има густе среднерослие погаче честим кичмама, ситним плодовима црне боје, округле, слатке. Разноврсност истовременог сазревања, отпорних на хладноћу и сувоће, на болести, паразите и температурне промене;
 • Поправљена сорта малине Златни купуси – рана сорта, има средње, калемљене погаче, велике, светло жуте боје, конусни облик, слатко и кисело. Ова сорта је прилично отпорна на разне болести, високе температуре, штеточине, гљивичне болести.
 • Поправљена сорта малине Наслијеђе – касно сортирање, има велике, равне, јаке погрешке, средње јагоде, јако црвене, стабилне, дуготрајне, округле, слатке и киселе. Ова сорта се сматра једним од најнапреднијих, прилично отпорних на болести и разних штеточина, слабо толерише хладноћу и влажност.

Поседовање и узгајање малине – видео