Жетва на графтованој јабучициПријем јабука у лето је једноставно. Само треба да обратимо пажњу на неке важне тачке. Такође, потребно је пратити правила сечења сјеча, што ће повећати шансе за успјешно узимање нове гране.

Пиле за сјеме за калемљење

Чепови за сакупљањеДа би вакцинисала јабука у лето била успешна, неопходно је правилно извршити процес сечења сирева – крвопролића. Ови објекти су мали сегменти грана другог јабука или другог воћног дрвета, или целе годишње погаче. Они морају бити у потпуности формирани. Сечење треба извршити тек након што су дрвеће чврсте и ушле у стање одмора – касну јесен (након одбацивања листова) или у раној зими.

Аппле у летоТеоретски, сјеме можете сјебавати до средине јануара. У екстремним случајевима, крајем овог месеца је дозвољено да одсече графт. Касније, нема смисла у прављењу празних места, јер тако минирани графти или уопште не уроњују или се врло лоше рукују. Ово се објашњава прилично једноставно – када почне да загреје сунце, специјалне ламеларне супстанце почињу да се крећу доле.

После тога, недовољна је количина падова у стрељаштву, што не дозвољава навијању навика на стоку. Због тога је непримерено сакупљање у наредним месецима:

 • Јануар;
 • Фебруар.

Аппле у лето

Успјешна летња вакцинацијаПожељно, процес овог типа се примјењује на пролеће. Али ако је неопходно, током лета можете такође бити вакцинисане. Само је потребно посматрати неке од нијанси овог процеса. Да би се разумјело како сјести јабуке у лето, може бити прилично једноставно. Постоје сљедећи начини:

 • у расцепу;
 • у резу;
 • мост.

Инокулација у цепању

Инокулација у расцепу, маст са вртним димаИнокулација јабуке током лета у расцепу је једноставан процес. Али најбоље је да га примените не само, већ са помоћником. Једна особа ће учинити раздор у кучи за инокулацију, а друга ће убацити сјеме. Прелиминарно је неопходно направити специјалне разлитке, они ће омогућити поједноставити процес раздвајања подружнице подлоге на два дела. Неопходно је поштовати правила:

 • ако је дрво релативно младо – сечење грана врши се на удаљености од 40 цм од пртљажника;
 • ако је дрво много година и гране су довољно густе – могуће је смањити на удаљености од 1 метар од пртљажника.

Related  “Престиге” за прераду кромпира

Међутим, у другом случају, дебљина одрезане гране не би требала бити већа од 5 цм. За ово, два или више чворова могу се одрезати за један графт на једној скелетној грани. Обавезно посматрајте одређено растојање између њих. Ако је дрво младо, али постоји потреба за биљком неколико потеза, пожељно је извести резове на различитим гранама – колико је то могуће једни од других.

Важно је припремити посебан врт вар. Они морају подмазати место за стрижење након вакцинације.

Процес графтинга у расцепу је следећи:

 • Јака оштра нож се поставља умјесто пиле;
 • помоћу чекића или другог сличног алата, ударите крајњи дио ножа ножа;
 • грана ће се поделити на два дела – треба их подијелити на бочне стране и унети унапред припремљене сеченице;
 • нож се уклања;
 • Место инокулације је замазано помоћу баште.

Ако је потребно, можете користити уобичајену електричну траку – поправити је помоћу пресађених грана у жељеном положају. Што је јачање графта и залиха заједно, већа је вероватноћа да ће вакцина бити успјешна.

Инокулација до реза

Пресечење бочних резоваЉетна инокулација јабука са зеленим потезима може се обавити не само у расцепу, већ иу резу. И можете га имплементирати на два начина:

 • угаони;
 • латералан.

Вакцинација у углу по угаоној методи такође се често користи током лета. Овај процес се примјењује на сљедећи начин:

 • потребно је изабрати грану дебљине до 2 цм са још увијек танко коре;
 • на пању са танким, оштрим ножем, треба направити два паралелна угаона уреза – нож се поставља на растојању од 3 цм од ивице под углом од 30 (дубина не сме бити мања од 6 мм);
 • Ручка мора бити чврсто уметнута у рез, а простор за инокулацију с посебним баштенским воском исперити.Инокулација јабука са бубрегом

У будућности место графта је причвршћено помоћу изолационих трака и прекривено полиетиленским филмом. Ово ће повећати шансе за привлачење, а такођер штити незаштићену област од заразе од било којих патогених организама.

Прекопавање у бочни рез није битно другачије од горе описане методе. Изводи се на следећи начин:

 • са оштрим ножем, требало би да косите резове на удаљености од 20 цм од базе (један мора бити дужи од другог за 1 цм);
 • Прелиминарно припремљен са громастом ивицом стабљика убаченом у одрезану и просијену вртну газу.

Related  Узгајање јагода у врећама – све суптилности и тајне!

Након завршетка вакцинације потребно је обмотати место полиетиленског филма и, ако је потребно, поправити га електричном траком.

Време преплитања јабука у лето није ограничено, али препоручљиво је извршити пре почетка цветања. С обзиром на то да супстанце које промовишу брзо скупљање су садржане у већем броју.

Инокулација преко моста

Инокулација преко мостаПријем јабука на дивљач, најчешће се реализује у случају да је потребно поправити оштећену лубу. Често се дешава да су зечки или било које друге животиње заглавили у пролеће и власник открива озбиљне штете на воћном стаблу.

Процес овог типа мора се нужно реализовати у тренутку максималног активног покрета сапуна. Пада само у летњи период. Инокулација мостом врши се на следећи начин:

 • ивице ране на површини стабла требају проширити на изглед здравих ткива;
 • одмах испод и изнад оштећеног подручја, направити одговарајуће резове иза кортекса;
 • Сјече се израђују у истој равни на крајевима претходно припремљених сечења;
 • убаците сваки рез у једном од резова у коре;
 • прион је закривљен арцуат, након чега га је друга страна убацила у други рез;
 • Место инокулације је испуњено баштенским лаковима, омотаним изолацијском траком и полиетиленском фолијом.

Процес типа који се разматра је прилично једноставан за примену, неопходно је само да не заборавите на важне нијансе (третман са вртним испарењима, правилну припрему површина). Најбоље је да се упознамо са видео снимком летњег калемљења јабука са зеленим потезима прије његове примене. Стога је могуће избјећи најчешће грешке вртлараца који су обавили ову операцију у првом, а немају довољно искуства. За овај рад неопходно је одабрати најстрожи алат. Постоје и специјалне адаптације.Алат за инокулацију

Важно је запамтити да је вакцинација за дрво велики стрес, постаје веома рањива. Због тога је неопходно претходно проверити да нема биљки у близини заражених било којим обољењима. У супротном, дрво може једноставно умрети.

Видео о инокулацији јабука у лето